DE NEGEN PROVINCIËN

Nederland, Rotterdam

Door de Coronacrisis blijven we dit jaar dicht bij huis. We hebben in Nederland drie routes aan elkaar geknoopt en deze tocht "De Negen Provinciën" gedoopt. Alles bij elkaar pakweg 1400km, start en finish in de achtertuin.

Voor dit jaar stond de Hanzefietsroute op het programma. Dit is een rondrit van ruim 3000 km door Nederland en Duitsland. Wij wilden de eerste 1500 km tot aan de Oder/Neisse-grens doen en volgend jaar de rest. Deel I van de officiële route gaat van Zaltbommel naar Lübeck via een groot aantal Hanzesteden in Nederland en Noord-Duitsland.

eerste stuk – toch de Hanzefietsroute
Deze zomer fietsen we van de Hanzeroute de eerste 400km in Nederland. We komen langs de hanzesteden Tiel, Nijmegen, Arnhem, Huissen, Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Kampen, Stavoren, Hindeloopen, Bolsward en Groningen. Daarnaast fietsen we door het rivierenlandschap van Waal en IJssel, dwars door de Weerribben en het open weidegebied in Friesland.

Wij pikken de route op bij Waardenburg. Met behulp van verschillende fietskaarten hebben we een ritje van 75 km uitgestippeld naar het aansluitpunt. We gaan via het fietsveer van Slikkerveer naar Kinderdijk en fietsen vervolgens door de Alblasserwaard en langs de uiterwaarden van de Waal o.a. bij Herwijnen.

tweede stuk – het Pieterpad
Op het punt waar Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar komen, verlaten we de Hanzeroute en fietsen richting Pieterburen en de Waddenzee. Tussen 2011 en 2016 hebben we het Pieterpad lopend afgelegd. De 500 kilometer van noord naar zuid tussen Pieterburen en de Sint Pietersberg doen we dit keer op de fiets.

Het Groningse vlakke land, Maas- en Vechtoevers, Sallandse en Limburgse heuvels en het Achterhoekse coulisselandschap alles komt (weer) aan bod. Een mooie tocht met afwisselend landschap langs de oostgrens

derde stuk - LF Maasroute
Het laatste deel gaat langs de Maas. De start is in Maastricht waar de rivier (ongeveer) het land binnenkomt. Bij de Maasroute hebben we de hele tijd dat gedicht van Marsman in het hoofd: “Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan“. We verwachten dus vestingstadjes, fruitgaarden, oer-Hollandse vergezichten met dijken en grazende koeien in de wei. Makkelijk fietsen die Maasroute, we hoeven niet na te denken: bordjes wijzen de weg. Na bijna 400 km komen we weer terug in onze eigen achtertuin in Rotterdam.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.