Dag 11: Arc et Senans - Pont de Poitte

Frankrijk, Arc-et-Senans

We starten vroeg. Het wordt vandaag tegen de 30*C en we hopen een flinke klim voor de lunch nog te doen. We zitten in de wijnstreek rond Arbois, hier wordt je vaker geconfronteerd met het wijngoed van Henri Maire dan met MacDonald’s. De kilometers gaan rap onder de wielen door.

Tegen half elf fietsen we Poligny binnen. Een alleraardigst stadje waar net de 5 kramen van de weekmarkt staan. Dit is ongeveer/precies het midden van onze tocht. We drinken een kop koffie op een terras en kletsen wat met twee fietsers uit Hengelo. Ze zijn 72 jaar, gaan 4 (vier!) maanden fietsen en kamperen dagelijks. We voelen ons een stel krabbelaars.

Direct als we het dorp uitrijden begint de klim de Jura in. Dit gebergte is de grens tussen Zwitserland en Frankrijk en bestaat uit drie etages. De laagste -de Vignoble- bestijgen wij met een rustige klim van 4.500m. Tijdens de klim horen we koeienbellen. De vergezichten kun je helaas nooit goed in een foto vangen.

Boven ligt een plateau of hoogvlakte met een soort van enorm parklandschap. Bossen, graan, hooiland en weides wisselen elkaar zacht glooiend af. Buizerds inspecteren pas gemaaid hooiland op prooi. We fietsen rustig verder omhoog naar de Col de la Percée (579m). In ieder geval hoger dan de top in de Belgische Ostkantons 😎.

Daarna volgt een lekkere afdaling die voor ons eindigt bij een campingbar met ijsjes. We hebben daarna nog een paar lichte hellinkjes te gaan naar Pont de Poitte. Het hotel is nog dicht, we wachten het rustig af met een biertje op een terrasje in de schaduw aan de overkant. Dachten we. Vanwege de vergunning mogen ze alleen bier schenken in combinatie met een maaltijd. De serveerster adviseert ons samen één crèpe te nemen [van €1,80] en zo voldoen we aan de wet. Zo blijkt maar weer, burgerzin loont!

De kamer is in 1948 blijven steken. Het bed is opgemaakt met een deken uit dat jaar, hoeslakens moesten nog uitgevonden worden. We hebben wel een enorm terras waarop de fietsbroeken uitstekend drogen. Maar dit laatste terzijde.

BLUFFEN ZONDER BLOZEN
 • tijd 4:46
 • afstand 65,4 km
 • gemiddeld 13,7 km
 • max. 44,0 km
 • calorie 3071
 • stijging 722 m
 • daling 510 m

Totaal
 • afstand 779,6 km
 • stijging 6.434 m

Overig
 • hoogste 579
 • badkamer 8
 • % 8

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Als het lommerrijke van dit verslag model staat voor de dagelijkse dynamiek van deze streek, dan snap ik dat duurzaamheid een vanzelfsprekendheid is. Zo duurzaam dat het lijkt dat de uitbater van de hotellerie kennelijk vergeten is wat zijn voorraad kamers met inhoud is. Mooie balans tussen verhaal en plaatjes. Ik kijk al weer uit naar het volgende verslag.

Eric 2019-06-18 03:54:50

"200 meter over drukke weg, soms kan het niet anders". Fietssnelheid wel aanpassen naar 70 kilometer per uur!

Rob 2019-06-18 11:22:42

Fietsers uit Hengelo konden jullie ze wel verstaan? 😀😀 Wel druk hoor met 5 kramen lijkt de markt bij ons wel! Lijkt een redelijk ingeslapen omgeving en een kamer uit de oertijd lekker onder dekens gruwelijk. Het tempo lijkt er een beetje uit rond de 70 of minder de leeftijd gaat toch niet tellen zodat Gerdi zich moet 8nhouden? 😂😂😂

Fred 2019-06-18 16:09:36
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.