Calcata - Roma

Italië, Calcata Vecchia

De laatste dag van onze reis. In de rotswoning hebben we als ontbijt twee punten welkomsttaart en een kopje espresso. Daarna hebben we de dagelijkse routine van tassen inpakken, de boel 3x nakijken of we alles hebben, het zogenaamde plasje-voor-de-zekerheid en we gaan op pad.

Normaal hangen we de tassen aan de fietsen en we zijn weg. In Calcata is dat anders. Eerst sjouwen en sleuren over trappetjes en goten met de fietsen, opletten voor de enkels want het is een behoorlijk ongelijke ondergrond en iets te dicht bij de afgrond 😬. Vervolgens lopen we Calcata uit door de stegen, in het mini-dorpje is niet te fietsen. Alles bij elkaar zijn we een half uur bezig voor we echt op pad kunnen. Het is tien minuten over acht.

De Garmin geeft tot op de meter nauwkeurig de afstand tot het Sint Pietersplein aan. Nog 47,2 km en we zijn er. We hebben met Kai en Inge afgesproken te lunchen in de buurt van het Vaticaan. We nemen ons voor er maximaal 5 uur over te doen. Er zit pakweg 15 km klimmen in, 15 km dalen en net voor Rome is het 15 km vlak. Moet lukken!

Het landschap wordt duidelijk anders. Het wordt beheerst door weides. Boeren zijn volop bezig de hooivoorraad aan te leggen. De omgeving is als het ware gestoffeerd met rollen hooi. In de verte wordt het steeds vlakker, wij denken Rome al te zien. Rijtjes parasoldennen benadrukken de omgeving. En ook het asfalt valt in positieve zin op, “ti amo” staat er liefdevol op de weg gekalkt.

Maar met al dat moois schiet het niet erg op. We doen 2 uur over de eerste 16 km. Het venijn zit duidelijk in de staart. Klimmetjes variërend van 400 m tot 5 km en alles daar tussenin tegen percentages van 2 oplopend naar 10. Door- en doornat van het zweet gaan we in Borgo Pineto aan de koffie. Zo kunnen we ons niet in Rome vertonen. We besluiten om een paar kilometer voor aankomst schone kleding aan te trekken en stevig de bus met okselfris te hanteren. Het klimmen zit erop, we gaan dalen!!

Tijdens de afdaling (deel 2 van de dagindeling) wordt het al naar gelang we dichter bij Rome komen steeds drukker op de weg. In Prima Porta moeten we nog wat slalommen in de verkeerschaos maar dan komen we op het fietspad langs de Tiber (dagdeel nr 3). Er is zelfs een moment dat we het profiel van de Sint Pieter duidelijk boven alles uit zien steken. Als we het fietspad verlaten gaat de route in een rechte lijn op het Vaticaan af. Om kwart voor een rijden we het plein op. (Nou ja, dat was de bedoeling. Om veiligheidsredenen moeten we wel afstappen 😎) Kai en Inge staan al van verre naar ons te zwaaien. Fijn en heel bijzonder om zo’n moment met je naasten te kunnen delen.

Het persmoment met de foto’s volgt. Na de lunch fietsen we richting camping. Vrijdag rusten we uit, zaterdag rijden we met z’n vieren gezellig terug naar Rotterdam waar de kat met smart op ons zit te wachten 😻.


BLUFFEN ZONDER BLOZEN
 • tijd 3:25
 • afstand 47,5 km
 • gemiddeld 13,9 km
 • max. 39,9 km
 • calorie 2080
 • stijging 415 m
 • daling 540 m

Totaal van de reis
 • afstand 2.022,7 km (+ 12,5 km naar de camping 😇)
 • stijging 10.506 m

Overig
 • hoogste -
 • badkamer 6+
 • % 10

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Er is hier echt ook een schrijverstalent opgestaan. Gefeliciteerd nogmaals met de prestatie. Groeten en tot gauw in de Kuip. Ben

Ben 2018-06-22 12:18:43

Ja, ik heb al op FB gereageerd. maar wat een leuk verhaal om mee te beleven en niet in de laatste plaats de foto's (van de rug van Gerdie). Leuk met Kai en zijn lief (hij begint jouw postuur te krijgen Hans). Geniet nog lekker een tijdje van en met elkaar in het prachtige Rome. Hartelijke groten van Ronald en Eric

Eric 2018-06-22 13:09:34

Zo dan wat een dorp zeg gemaakt door en voor klimgeiten.😎😎 5km klimmen ben je bedonderd niets voor mij maar zoals ik al eerder heb opgemerkt petje af voor jullie. Was leuk jullie blog te volgen is denk ik voor herhaling vatbaar alleen geen idee hoeveel tijd het jullie heeft gekost.

Fred 2018-06-22 17:10:40

Beste Gerdi en Hans, Gefeliciteerd met de aankomst. Zou ik de mooie foto met de twee fietsen naast elkaar tegen de hooibalen mogen gebruiken voor de website PnR, sectie: fietsend naar Rome? Stuur me dan svp even een mailtje naar redactie@pelgrimswegen.nl Groet, Titia

Titia Meuwese 2018-06-29 14:38:31
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.