Dag 13: Pont d’Ain - Meyrieu les Etangs

Frankrijk, Pont-d’Ain

Vandaag is het een soort van verplaatsingsrit. We fietsen in de Dauphiné de la plaine et des collines; de Rhônevlakte en de heuvels. Bijna 60 km vlak (la plaine) en op het eind 20 km klimmen (les collines). Vooral vanwege het klimmen op het eind gaan we vroeg van start. Zoveel mogelijk kilometers maken tijdens de ochtendkoelte. Zo gezegd zo gedaan, om kwart voor acht zitten we op de fiets.

Over het ochtenddeel valt eigenlijk weinig te vermelden. We fietsen door landbouwgebied. Er wordt vooral mais verbouwd. Het is nog vooraan in het maisseizoen, de planten variëren tussen de 5 cm (net geplant) en de 60 cm. Opvallend is dat veel maisakkers gigantische beregeningsmachines hebben staan, soms hebben die dingen een bereik van wel 50-60 meter. Een goede tweede zijn de korenvelden en de rest is van alles wat. Denk aan koolzaad, aardbeien en iets hoger gelegen ook zonnebloemen.

Plaatsjes met welluidende namen zoals Château-Gaillard, Saint Maurice de Rémens, Sainte Julie, Chazey sur Ain, Pont de Chéruy en Les Tournes rijden we alweer uit nog voor we doorhebben dat we ze binnenreden. Het vlakke land helpt om flink wat afstand af te leggen. We lunchen tegen half een in Frontonas op zo’n Frans dorpsplein, er staat een bankje precies in de schaduw van de platanen. We hebben 55 km gefietst, nog iets boven de 20 te gaan. Het brood smaakt prima.

‘s Middags begint het klimmen. Verschillende hellingen met net zoveel verschillende percentages. Alles tussen de 3% en de 11% komt in verschillende lengtes voor. Maar anders dan het ochtendstuk zijn de heuvels prachtig. Bossen en weides wisselen elkaar af. Op de achtergrond zien we geregeld de besneeuwde toppen van het hooggebergte. Het kost wat moeite, maar de beloning is er dan ook naar.

Een kilometer of 5 voor de camping staan we even uit te blazen en water te drinken. Een bejaarde boer ziet zijn kans schoon. Hij zet zijn trekker naast ons stil en laat zich haarfijn uitleggen hoe het nou zit met al die fietsers die langskomen. Af en toe moet er een auto door en dan zet hij zijn trekker even aan de kant, die wordt daarna weer op precies hetzelfde plekje teruggemanoeuvreerd.

Op de camping aangekomen blijkt het restaurantje nog gesloten. Dat wordt dus pasta met een tomatensaus uit een potje. Zo’n beetje het enige in het kampwinkeltje. Menig voorraadkast heeft een ruimer assortiment 🤪. Gelukkig hebben ze ook nog een paar biertjes. We krijgen beddengoed mee bestemd voor eenmalig gebruik. Het hutje heeft uitzicht op het meer.

Een kwartiertje voor ons zijn Gerard en Jacqueline op dezelfde camping beland. Ja. De overnachtingsadressen zijn dungezaaid op deze route. Morgen bereiken we de 1.000 km. Daarna gaan we aftellen naar de eindbestemming.

BLUFFEN ZONDER BLOZEN
 • tijd 5:47
 • afstand 79,9 km
 • gemiddeld 13,8 km
 • max. 39,5 km
 • calorie 3369
 • stijging 585 m [voornamelijk op de laatste 15 km]
 • daling 389 m

Totaal
 • afstand 943,7 km
 • stijging 7.618 m

Overig
 • hoogste 521
 • badkamer 3🤢
 • % 11

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Mochten jullie ooit voor jezelf willen beginnen, zo tegen het einde van je burger carrière, dan zou het begeleiden van mindfull fietstochten jullie op het lijf geschreven zijn. Overigens die selfie in een verkeersspiegel lijkt op een voorstelling uit vervlogen tijden toen je met je vriendjes in het fietsenhok smulden van vieze boekjes. Jullie onderkomen voor de nacht komt er maar bekaaid vanaf met een badkamer 3. Zelfs oom Tom had het het aanzienlijk slechter. Mooie dag weer vandaag.

Eric 2019-06-20 05:31:54

Je komt denk ik ook zat echte chateau's tegen en altijd weer kan je je afvragen hoe hebben ze het voor elkaar gekregen. Maar 20km klimmen is niet echt jullie ding toch alhoewel het er op zo een rit zoals jullie doen er wel degelijk bij hoort. Nieuwsgierige mensen heb je altijd en hoe ouder hoe....... inderdaad!. De overnachting is wel basic zeg en 1malige lakens nooit van gehoord. Als het weer maar meedoet, lees niet regenen, dan komt alles goed nietwaar?

Fred 2019-06-20 08:12:51
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.