Dag 2: Wamel - Bronkhorst

Nederland, West Maas en Waal

We kijken naar buiten en zien aan de overkant van de rivier Tiel in een heerlijk zonnetje te liggen. Tot we opstappen is het een stralende dag. Maar precies dan begint te betrekken, we hebben nog net tijd om de windstoppers preventief om te ruilen voor regenjacks. 200 meter na de start barst de bui los, de rest van de regenkleding wordt aangedaan. We fietsen over zeer rustige dijkjes richting Beuningen. Na een uurtje wordt het droog, de zonnebrand komt erbij en de dag is nu al geslaagd. We zien blauwe reigers, ooievaars en foeragerende lepelaars in de uiterwaarden. We horen veldleeuweriken, gierzwaluwen en een verdwaalde koekoek.

Bij Beuningen steken we de Waal over, noodgedwongen via de brug met de A50. Verschillende fietsveren zijn ivm de coronamaatregelen uit de vaart gehaald. Ook het fietspontje waarmee wij wilden oversteken. Op de andere oever zijn verschillende stukken dijk gedurende de zomermaanden in de weekenden afgesloten voor motoren. Hoera 😀! Ze zijn ook afgesloten voor auto’s maar wij hebben meer last van die clubjes (bejaarde) motorrijders die de rest van de wereld met veel motorgeronk het leven zuur maken.

Er wordt hard gewerkt om de rivier meer ruimte te geven. Gelijktijdig is er veel aandacht voor het natuurbeheer “nieuwe stijl”. Grote grazers komen we veelvuldig tegen. De ooievaar heeft zijn plek Al veroverd, over hele dag genomen tellen we minstens 25 exemplaren. Ook roofvogels zitten er genoeg. Sperwers laten zich horen en buizerds, torenvalken en een slechtvalk komen bij toerbeurt voorbij.

In Doornenburg (50 km) kopen we brood, kaas en melk in de buurtsuper. We kijken nog even naar het kasteel en fietsen richting Pannerdens veer. De veerpont is door de pontbaas coronavrij verklaard. Tenminste... hij vindt het niet nodig de passagiers te wijzen op de coronaregels. Aan de overkant gaat het richting de IJssel. Ook hier weer grotendeels vrije fietspaden over prachtige dijkjes. Boerenzwaluwen en gierzwaluwen scheren laag over het land.

Na 80 km bereiken we Doesburg. Speciaal om hipsters aan te trekken is er een heuse boulevard langs de IJssel aangelegd, hij is wel leeg. Het historische centrum van het stadje is aanzienlijk leuker (en drukker). De laatste kilometers naar Bronkhorst hebben we de wind goed in de rug. We overnachten in herberg “De Gouden Leeuw” in de bedstee.

BLUFFEN ZONDER BLOZEN
 • tijd 5:31
 • afstand 93,6 km
 • gemiddeld 17,0 km
 • max. 26,6 km
 • calorie 3578
 • pontjes 1


Totaal
 • afstand 184,9 km
 • pontjes 3

Overig
 • weer 6,5
 • badkamer 8+
 • bed 8,5

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

De foto’s worden met het jaar diverser en maken er een echt beeldverhaal van. En wat is Nederland prachtig en veelzijdig. Jullie eindpunt was met Pinksteren zo ongeveer ons kampeergebied. Wij verbleven op landgoed ‘t Zand bij Zelhem. De komende dagen wordt het droger en warmer. Jullie schrijven zal zich vast zo voortzetten. Ik heb mijn zaklantaarn gevonden.....met lege batterijen.

Eric Verstraaten van Beek 2020-06-07 00:28:34

Inderdaad die plaatjes schitterend en nu ook van ons eigen landje. Maar wat een km's krijg al een zere kont die afstanden te lezen. Motorrijders gelijk wielrenners lastig om de weg mee te delen ze zien regelmatig niemand anders heel vervelend maar nu wel beter weer.

Fred van der Tuuk 2020-06-07 10:58:42
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.