Bevagna - Amelia

Italië, Bevagna

Vandaag en morgen is het klimmen geblazen. Daarom zitten we klokslag half acht in de ontbijtzaal om zo vroeg mogelijk te vertrekken. We maken een praatje met Amerikanen die een wandelvakantie (met bagagevervoer) doen en gaan op pad.

Direct buiten Bevagna begint de eerste klim. Er is een meneer van de gemeente bezig borden te plaatsen en die weet het. Hij steekt enthousiast zijn duim op en roept luidkeels “Buongiorno, dura!”. Nou, dat zijn we met hem eens, het is 4 km van 4-6%. Maar de beloning is een prachtig vergezicht op de Valle Umbra, de kenners zien zelfs Bevagna in de verte te liggen.

En dat is nog maar het begin. We drinken koffie in Bastardo op 11 km, we hebben er een uur over gedaan. Direct de watervoorraad aanvullen. Her en der voor de lunch zijn er klimmetjes in alle mogelijke lengtes en tegen verschillende percentages. Intervaltraining en bootcamp zijn voor watjes 🤢, dit is het echte werk 😎!

Vandaag is het een landelijk ritje. We komen hooguit door wat dorpjes. Maar verder is het kijken naar de omgeving. Vandaag met al het klimwerk is er genoeg te zien. Vergezichten met name. Vergezichten op de in de zon gelegen valleien en bergen met op de achtergrond nog hogere bergen. We zien tot de verbeelding sprekende eenzame stadjes op strategische plekken tegen de rotsen geplakt. En we zien het landschap veranderen. Korenvelden (goudgeel), olijfboomgaarden (grijsgroen) en wijnbouw (frisgroen) lopen door elkaar heen. Geluk zit ook in dit soort dingen ervaren.

We pauzeren onderweg nog een paar keer, zwaaien naar wielrenners na een stevige klim van nog eens 6% (om het af te leren) rijden we Acquasparta binnen. Een mevrouw geeft ons voorrang en moedigt ons vanuit haar auto aan met de kreet “Coraggioso!”. We checken de Garmin, na 38 km hebben we er 550 klimmeters opzitten. Dan vallen de Alpenritten wel mee.

We gaan op zoek naar een simpele lunch, we kunnen echter alleen terecht in een pizzeria. Het is gelukkig een bijzondere pizzeria. 10 stoelen, 5 tafeltjes, keuze uit 3 pizza’s (in punten gesneden), dat is het. In België noemen ze dit concept ‘frietkot’. We kiezen drie punten en die smaken prima. De man verstaat zijn vak! Samen met 4 drankjes en water voor onderweg zijn we nog geen 9 euri kwijt, spotgoedkoop ook nog eens.

In Italië is het altijd uitkijken geblazen met de kwaliteit van het wegdek. Vandaag klimmen we niet alleen, we dalen ook veel af. Vooral in de afdalingen kunnen de gaten in het wegdek erg gevaarlijk zijn. Niet alleen als je er met je voorwiel in terecht komt, ook bij het ontwijken van die gaten moet je rekening houden met achterop komend verkeer.

De middag is het terrein onveranderd. Net voor we in Amelia aankomen, zien we de stad van bovenaf liggen. Ook dit is een middeleeuws stadje met muren, poorten, oude kerken en stegen. Bij het afstappen zien we dat we vandaag het record van deze vakantie hebben gerealiseerd: 872 klimmeters. 60 meer dan de Reschenpas, 50 meer dan de Valico di Viamággio!
We gaan uiterst voldaan douchen, de billen verzorgen en een heerlijk koud wit wijntje drinken.

Tot slot hebben we nog uitgerekend dat we net geen 5 liter vocht naar binnen hebben gewerkt. Het was met temperaturen tussen de 30C en de 35C wel nodig ook.

Nog 110 km naar Rome, ook morgen weer veel te klimmen.

BLUFFEN ZONDER BLOZEN
 • tijd 4:38
 • afstand 63,5 km
 • gemiddeld 13,7 km
 • max. 45,8 km
 • calorie 3201
 • stijging 872 m
 • daling 740 m

Totaal
 • afstand 1911,9 km
 • stijging 9384 m

Overig
 • hoogste 465
 • badkamer 8+
 • % 7

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Zo dan kreeg de indruk dat het 4 makkelijke dagen werden maar nee hoor gewoon het hooggebergte in. Trouwens best wel veel drinken bijna 5 liter moet er ook weer uit toch je blijft piesen. Met al die koolhydraten in Italië krijg je wel het goede fietsvoer. 😊😊

Fred 2018-06-20 07:46:48

Nou Fred, het is niet zozeer hooggebergte. Hoger dan 465m zijn we niet geweest. Het is gewoon veel klimmen en dalen. En wat dat water betreft. Het piesen valt nog wel mee. Wat denk je van het zweten 😓. De 5 liter is wel samen trouwens. Groet, Hans

gerdi-en-hans.op.de.fiets 2018-06-20 16:10:38

En eindelijk eens een gezamenlijke knuffel gekiekt. Wat ziet dat er sweet uit. Wordt natuurlijk teniet gedaan door het beeldvullende geel van Hans "one pack". Relaxt fietsen zo laat het verhaar zich lezen.

Eric 2018-06-22 13:00:13
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.