De Negen Provinciën

4 jun 2020 - 22 jun 2020

DE NEGEN PROVINCIËN


Door de Coronacrisis blijven we dit jaar dicht bij huis. We hebben in Nederland drie routes aan elkaar geknoopt en deze tocht "De Negen Provinciën" gedoopt. Alles bij elkaar pakweg 1400km, start en finish in de achtertuin.


Voor dit jaar stond de Hanzefietsroute op het programma. Dit is een rondrit van ruim 3000 km door Nederland en Duitsland. Wij wilden de eerste 1500 km tot aan de Oder/Neisse-grens doen en volgend jaar de rest. Deel I van de officiële route gaat van Zaltbommel naar Lübeck via een groot aantal Hanzesteden in Nederland en Noord-Duitsland.

eerste stuk – toch de Hanzefietsroute
Deze zomer fietsen we van de Hanzeroute de eerste 400km in Nederland. We komen langs de hanzesteden Tiel, Nijmegen, Arnhem, Huissen, Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Kampen, Stavoren, Hindeloopen, Bolsward en Groningen. Daarnaast fietsen we door het rivierenlandschap van Waal en IJssel, dwars door de Weerribben en het open weidegebied in Friesland.

Wij pikken de route op bij Waardenburg. Met behulp van verschillende fietskaarten hebben we een ritje van 75 km uitgestippeld naar het aansluitpunt. We gaan via het fietsveer van Slikkerveer naar Kinderdijk en fietsen vervolgens door de Alblasserwaard en langs de uiterwaarden van de Waal o.a. bij Herwijnen.

tweede stuk – het Pieterpad
Op het punt waar Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar komen, verlaten we de Hanzeroute en fietsen richting Pieterburen en de Waddenzee. Tussen 2011 en 2016 hebben we het Pieterpad lopend afgelegd. De 500 kilometer van noord naar zuid tussen Pieterburen en de Sint Pietersberg doen we dit keer op de fiets.

Het Groningse vlakke land, Maas- en Vechtoevers, Sallandse en Limburgse heuvels en het Achterhoekse coulisselandschap alles komt (weer) aan bod. Een mooie tocht met afwisselend landschap langs de oostgrens

derde stuk - LF Maasroute
Het laatste deel gaat langs de Maas. De start is in Maastricht waar de rivier (ongeveer) het land binnenkomt. Bij de Maasroute hebben we de hele tijd dat gedicht van Marsman in het hoofd: “Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan“. We verwachten dus vestingstadjes, fruitgaarden, oer-Hollandse vergezichten met dijken en grazende koeien in de wei. Makkelijk fietsen die Maasroute, we hoeven niet na te denken: bordjes wijzen de weg. Na bijna 400 km komen we weer terug in onze eigen achtertuin in Rotterdam.

Alle foto's van deze reis

De reisverhalen van Gerdi-en-hans.op.de.fiets volgen

Ontvang een email zodra Gerdi-en-hans.op.de.fiets een nieuw reisverslag schrijft.

Reisverslagen

Album bestellen

Bestel van deze reis een prachtig fotoalbum. Hierin staan alle reisverhalen, foto's en locaties van deze reis. Het album wordt automatisch voor je gemaakt zonder dat je hier iets voor hoeft te doen.

Maak een fotoalbum van deze reis

Andere reizen van gerdi-en-hans.op.de.fiets

Groene Weg naar de Middellandse Zee 18 apr 2019 - 29 jun 2019
De weg naar Rome 13 apr 2018 - 23 jun 2018