Dag 6: Olterterp - Pieterburen

Nederland, Opsterland

Onder het eten kwamen we op het idee de route een beetje om te gooien. We willen het Lauwersmeer en de Waddenzee zien. Met behulp van de fietsknoop-app hebben we zo een alternatief in elkaar gedraaid.

We gaan pal noord. Via Drachten (waar we boodschappen doen) komen we via een prachtig bospad in Harkema terecht. Daar begint de eentonigheid van het Friese en Groningse platteland. Kilometers achter elkaar weiland en harde wind. Weiland zover je kijken kunt. En altijd harde wind. Tegen uiteraard. Maar de leegte is prachtig, het monotone van de Po-vlakte valt erbij in het niet. Het is weiland, harde wind en eentonigheid. Maar als je daar doorheen kijkt, kom je de pareltjes tegen.

Rustige dorpjes volgen elkaar op. We komen door Augustinusga, Stroobos, Visvliet, Pieterzijl, Munnikezijl, Lauwerszijl. Overal is wel iets te zien. Veel boeren houden het aantal nesten van kievitten, grutto’s, scholeksters en tureluurs bij. Bij het maaien houden ze rekening met het broedseizoen zodat de jongen veilig kunnen groeien in het hoge gras. Prachtig om te ervaren.

We picknicken een paar kilometer voor Zoutkamp. Daar begint het natuurgebied van het Lauwersmeer. We zien een bruine kiekendief, scholeksters, kievitten en puttertjes. Op de andere oever staan twee stieren met de koppen tegen elkaar om uit te vechten wie de leider van de kudde hooglanders wordt. De rest van de kudde kijkt toe. Een groot gedeelte van het gebied is militair oefenterrein, inclusief een oefendorp. Langs de dijk van de Waddenzee fietsen we naar Pieterburen.

Daar kijken we nog even bij de Petruskerk en domies toen. Gerdi’s vader was ruim 60 jaar geleden predikant (gewoon dominee dus šŸ˜‰) hier in Pieterburen. Dat geeft het bezoek toch iets extra.

Voor ons is dit het einde van het eerste deel van onze reis de Hanzefietsroute. Morgen begint deel 2: Het Pieterpad.
Waddenzee, schiermonnikoog

Pieterburen, petruskerk, domies toen, start Pieterpad, linnenpakket

BLUFFEN ZONDER BLOZEN
 • tijd 4:49
 • afstand 74,0 km
 • gemiddeld 15,3 km
 • max. 29,5 km
 • calorie 2332
 • pontjes 0


Totaal
 • afstand 511,8 km
 • pontjes 5

Overig
 • weer 7
 • badkamer 6
 • bed 7,5

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Even een correctie: Gerdiā€™s vader was gewoon dominee.

Nel Roggeveen 2020-06-10 18:57:32

We hebben het gelijk aangepast!

gerdi-en-hans.op.de.fiets 2020-06-10 22:09:13

Missen jullie geen bergen? Is wel een makkie zo.

Rob 2020-06-11 11:57:23

Ik zit weer achterop. Dus van een makkie is geen sprake, Rob. Complimenten voor het leuke verslag!

Sonja 2020-06-11 17:33:53

De bergen komen nog. Allereerst zullen we de Sallandse heuvelrug oversteken, daarna de zeven-heuvelen-hel (bekend van de Vierdaagse) bij Groesbeek en ten slotte nog het Zuid-Limburgse hooggebergte met de slotklim op de Col du Pietersberg. Maak je dus geen zorgen!

gerdi-en-hans.op.de.fiets 2020-06-11 17:52:30

Heerlijk dat platteland maar op de fiets en tegenwind heb er jij mijn grootouders genoeg van gehad dus benijd jullie niet. Maar waarom moet Gerdi het bed opmaken? Ouderwets rollenspel?

Fred van der Tuuk 2020-06-11 20:04:29
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.