Vandaag gaan we Poznań verkennen. Na het ontbijt, douche en noodzakelijke afwas stappen we op de fiets richting de stad. Net als gisteren rijden we langs het Malta meer. Een groot meer vol activiteiten. Zwemmen mag je er niet maar dat kan ook niet, vooral vandaag niet. Het meer is een officiële wedstrijdbaan voor diverse sporten, zoals roeien, kano-en en kayakken. Vandaag zijn er kanowedstrijden, en zowel op de heen- als de terugweg blijven we even staan kijken. Het meer en de directe omgeving nodigen uit voor veel meer dan genoemde watersporten. Er wordt hardgelopen, gefietst, er is een klimbos, een rodelbaan, je kunt er skiën, bungeejumpen, zwemmen (zwembad) en ga zo maar door. Een en al activiteit. En door de wedstrijden van vandaag is het rond het meer ook gezellig druk.
In Poznań is onze eerste stop de plaatselijke VVV voor een kaartje van het centrum. De dame geeft ons een Nederlandstalige kaart (fijn!) en vertelt dat op maandag bijna alle musea gesloten zijn (niet fijn...). Wel kunnen we vandaag kijken naar de bokken (12 uur) en raadt ze ons aan naar het Rogalowe muzeum te gaan (14 uur). Om niet in de knel te komen met de lunch en na afloop van het museumbezoek nog plaats over te hebben voor de plaatselijke delicatesse (want daar gaat het museum dus over), besluiten we vroeg te lunchen. Dat doen we op Stary Rynek, het oude marktplein. De huizen die aan het plein grenzen, zijn geschilderd in de meest mooie kleuren en voorzien van prachtige ornamenten.
Precies op tijd voegen we ons bij de enorme massa mensen voor het raadhuis, dat midden op Stary Rynek staat. Elke dag om 12 uur komen er twee bokken tevoorschijn boven de klok die met elkaar op de horens gaan. Heb je de bokken niet gezien, dan gelooft niemand dat je in Poznań bent geweest. De bokken zelf hebben, volgens een oud verhaal, de stad ooit gered van de ondergang. Nou, de bokken die we om 12 uur naar buiten zien komen, gaan ons werkelijk nergens van redden. Boven de klok gaat een houten deurtje open, de bokken komen tevoorschijn, ze draaien zich naar elkaar toe en gaan precies 12 keer met elkaar op de horens waarna ze zich weer terugtrekken achter het houten deurtje. Ondertussen staat er een man driftig vanaf een toren op een trompet te toeteren. Twee minuten later is de poppenkast weer voorbij. Dat was het. So far voor onze eerste activiteit.
We besluiten wat rond te lopen en blunderen tegen een kerk aan. Een Franciscaner kerk. We lopen binnen en mijn hemel, wat is het hier overweldigend rijk versierd. Alles goud wat er blinkt. Een beetje too much, als je het mij vraagt, maar toch ook wel weer mooi. De stadswijken Jezyce, Lazarz en Wilda schijnen ook de moeite van een bezoek waard te zijn. Daar slenteren we de komende anderhalf uur heerlijk doorheen. Daarna gaan we op naar het centrum want om 14 uur willen we bij het Rogalowe muzeum zijn. De plaatselijke delicatesse van Poznań is namelijk een croissant, en niet zo maar eentje maar de Sint Maarten croissant. In een show met een zeer hoog Peppi en Kokki-gehalte horen we de geschiedenis van deze croissant (iets met een visioen over delen met de armen, gebaseerd op het verhaal van Sint Maarten) en zien we hoe deze wordt gemaakt. Althans, soort van. De receptuur blijft angstvallig geheim. Na afloop krijgen we allemaal een stukje croissant en ik kan je zeggen dat ik het recept ook niet hoef te hebben. Zoet! Klef! Geef mij de Franse variant maar, met een beetje boter en jam of met kaas erin.
Volgende stop: Stary Browar. Een oude brouwerij die is omgebouwd tot shoppingcentrum. En dat hebben ze echt zeer knap gedaan. Veel oude accenten zijn nog steeds zichtbaar. Van binnen doet het mij een beetje denken aan de koepelgevangenis in Haarlem. Nog buiten zien we een brug die de twee gebouwen met elkaar verbindt. Dat belooft wat! We gaan er aan de ene kant in, gaan al shoppend drie roltrappen omhoog, lopen de deur door naar het tweede gebouw en tot onze stomme verbazing kunnen we vanaf hier een park inlopen. Ik heb een lichte error in mijn hoofd, tot ik me realiseer dat de gebouwen tegen een heuvel aangebouwd zijn. Snel nog lopen we een ronde langs de winkels in het tweede deel, en dan lopen we via het park terug naar onze fietsen.
De stad hebben we wel zo'n beetje gezien, langer blijven hangen voegt niet veel meer toe. Via de kathedraal, gebouwd op een eilandje en naar men zegt de oudste kathedraal van Polen, fietsen we terug naar huis. We hebben nog een maaltijd in de koelkast die prima bereid kan worden op de barbecue.
Geschreven door Nienkoen