Folklore in Oslo

Noorwegen, Oslo

Het heeft, zoals ons beloofd was, vannacht flink geregend. Ook waren er nog tot laat in de avond werkzaamheden aan het spoor, zo ongeveer naast ons hoofdkussen. Toch zijn we fris en fit als we opstaan. Het is zondag, de regen is bijna klaar en we hebben een hele dag te vullen in de hoofdstad van Noorwegen: Oslo! Maar goed, hoofdstad of niet, op zondag zijn de winkels gesloten. Het echte centrum laten we voor vandaag dan ook nog even buiten beschouwing, dat is leuker als alles open is. Vandaag kiezen we voor cultuur. Wordt het Munch of wordt het folklore? Het laatste wordt het. We gaan vandaag naar het Norsk Folkemuseum.

Met de tram gaan we richting het centrum. Vanaf daar moeten we overstappen op bus 30 want het museum ligt buiten het centrum van de stad, iets voorbij de koninklijke stallen. Voor we instappen, halen we eerst een goede kop koffie (geen stroom in de camper dus oplos...) en bezoeken we de toiletten op het station (geen faciliteiten op de parkeerplaats en liever alleen vloeibaar op ons eigen toiletje). Om half twaalf staan we dan voor het museum. Het blijkt een museum in een museum in een museum te zijn. De grote publiekstrekker is het openluchtmuseum met woningen uit diverse provincies en tijden. Maar daarnaast is er een keur aan exposities waar we naartoe kunnen. We kiezen voor Timescape 1600-1914, Norwegian Folk Art & Folk Dress en Sámi-cultuur. De wapens, reformatie, kerkkunst, oorlogen en regeringsvormen door de jaren heen slaan we over. Vooral de reis door de tijd is mooi opgezet en zeer informatief. Veel gebruiksvoorwerpen, inrichtingen van huizen in diverse tijden, prachtige plafonds en kleding zijn hier te zien. Foto's zijn nauwelijks te maken; de spullen staan prachtig tentoongesteld achter glas en dat levert zeer slechte plaatjes op.

Na een broodje en wat drinken gaan we op naar de volgende twee exposities. Wederom zeer informatief. En wederom weinig tot geen foto's want glas. Dan lopen we het openluchtgedeelte in. Er is een soort van route die je langs alle huizen leidt, en die volgen we. Bijna alle huizen die hier staan, zijn vanuit de originele standplaats hier naartoe gehaald en weer opgebouwd. Volgens de brochure gaat het om 160 huizen, maar gevoelsmatig twijfel ik aan dat grote aantal. We lopen langs oude boerderijen en opslagplaatsen. Elke streek heeft net weer een wat ander accent wat bouwstijl of versiering betreft, maar je moet wel heel goed kijken wil je die verschillen echt zien. Alles is van hout gemaakt, en vele daken zijn voorzien van een dak van gras of mos. Dat zie je overigens in het huidige Noorwegen nog steeds veel gebeuren, zo'n dak. Het is een perfecte manier van isolatie. Wat jammer is, is dat veel van de huizen gesloten zijn voor publiek. Je kan door een raampje kijken of langs lopen, dat is het dan wel weer. Soms loopt er ergens een verdwaalde figurant. Dan begint het ook nog te regenen. Eerst wat gemiezer en dan toch wel serieuze druppels. Met paraplu lopen we verder.

Eenmaal in het deel met woningen uit iets recentere tijden gaat het wat meer leven. Hier zijn de woningen wel vaker geopend en lopen er ook meer figuranten rond die ook nog eens oude ambachten uitoefenen, zoals de smid, de pottenbakker en de houtbewerker. Heerlijk vind ik het om hier zo rond te lopen. Het is ondertussen ook weer droog en de temperatuur is niets mis mee, dat vergroot ook het plezier. Uiteindelijk is het al over vieren als we het museum weer verlaten. We hadden nog in gedachten om naar het Munch museum te gaan als we daar nog zin in zouden hebben maar nee dus, genoeg cultuur voor vandaag.

De bus zet ons weer af in het centrum, bij het Operagebouw. Niet dat we naar de opera gaan, maar het gebouw is dusdanig gemaakt dat je er lopend naar het dak kan, te vergelijken met Nemo in Amsterdam. En vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over de stad. En een gevarieerd uitzicht. Afhankelijk van de zijde waar je naar beneden kijkt, zie je historische gebouwen in het oude centrum, de natuur (het fjord en een eiland in de verte), een oud industrieterrein dat ze hebben verhipt met cafétjes en terrassen en de moderne hoogbouw zoals kantoren en veel te kleine appartementjes. Morgen gaan we de stad verder ontdekken maar wat we nu zien, geeft al veel vertrouwen in de dag die gaat komen.

We nemen de tram weer terug naar de camper. Bij de COOP stappen we uit, voor het avondeten. Maar tot onze stomme verbazing is de super gesloten. Huh? Zijn de tijden die tussen haakjes staan dan niet van de zondag? We lopen nog één halte terug, daar had ik in alle snelheid ook nog een supermarkt gezien. Maar ja, ook die is dicht. Daarom ga ik zo een werkelijk culinair hoogstandje klaarmaken, met de ingrediënten die we nog in de camper hebben liggen. En dat zijn er niet veel...

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.