Umleitung met een grote ‘U’

Duitsland, Ellwangen (Jagst)

Vanochtend goed de kuiten ingevet, de knieën van een dot Voltaren extra strong voorzien. Zo ik ben er klaar voor. Niet alleen ik maar ook een ander stel op de camping dat ook met de fiets een deel van de Reitsma route fietsen maar eerder afzwaaien naar Zwitserland en vanuit Basel weer terug naar Nederland gaan. Zijn ook met een tentje hij op gewone fiets en zij op de e-bike. De route vandaag wordt door Hans Reitsma beschreven als de zwaarste van boekje 1. De etappe is gepland 49,4 km. Dat is niet zoveel er is al rekening gehouden met de klimmetjes. We passeren de Kochertalbrücke bij Geislingen. Een mooi gezicht, het is de hoogste brug in Duitsland, 185 meter de A6 gaat er over heen. Wij mogen uiteraard daar niet over maar onze route wordt uiteindelijk wel langer door diverse omleidingen en bovendien nog zwaarder. De zwaarte van de etappe zit in de klimmetjes. En die waren stevig. Eerst een kleine afdaling van 18% van maar 100 meter dat is lekker. Maar dan een klim over onverhard 300 meter percentage 4 tot 10%. 10% op asfalt is al straf maar op onverhard is het nog zwaarder. Dan volgt een forse omleiding niet alleen in km zo’n 9 km van Gröffelbach via
Bühler-zimmeren naar Tüngental en dan via Otterbach weer naar beneden naar Unterscheffach vooral de eerste km met een behoorlijke stijging. Ik ben het even nagegaan op Komoot. 2 km omhoog fietsen met percentages tot 17%. Dat is dus geen kattepis. Ik stop dan ook af en toe om uit te hijgen. Even voor mij wordt de fiets geduwd die vind het te zwaar. Uiteindelijk zitten we op 425 meter en we mogen nu afdalen gelukkig maar de origineel aangekondigde klim van 900 meter 9% en 800 meter 4-5% staat nog te wachten. Dan nog een paar pukkels van 12%, maar dat zijn viaduct waardoor het spoor onderdoor gaat. Uiteindelijk kom ik aan in Ellwangen. Doe eerst wat boodschappen voor vanavond: een maaltijdsalade met een broodje. Bovendien mag je hier fruit (aardbeien, druiven, blauwe bessen) zelf scheppen en in een bak met yoghurt doen. Een prima toetje lijkt met zo. Vervolgens op zoek naar de camping. Mijn batterijen van de Garmin waren al even geleden leeg. De route moet nu via het boekje. Maar dat is niet voorbereid op de vele werkzaamheden die hier plaatsvinden. Ik snap er niet veel van, tussen het stadje en de camping ligt een riviertje en een spoorlijn die beide moet je zien te passeren. De daarvoor genoemde fietsbrug uit het boekje is geblokkeerd ook andere ingangen zijn niet eenvoudig te achterhalen. Een aantal Ellwangers weet het zelf ook niet totdat een aardige Duitser op de fiets mij helemaal naar de camping begeleid. De reden voor al dat gedoe is dat hier de Landsgartenschau voor 2026 wordt aangelegd en ontwikkeld. Ik hoop maar dat ze de lessen van de Floriade uit Almere geleerd hebben. Ik beschrijf de omleidingen zo uitgebreid om dat ik weet dat er volgers ‘in letterlijke zin’ achter mij zitten. De camping is prima en ook het stadje ziet er gezellig uit. Dat is anders dan de dorpen tijdens de rit, die waren nogal leeg ook terrasjes heb ik helaas niet gezien.

69 km gefietst

Geschreven door

Al 12 reacties bij dit reisverslag

Pittig dagje dus, maar je kunt het maar gehad hebben. Mooie plaatjes! Succes morgen.

Jolanda 2023-06-24 20:23:56

Wat een ellende zeg , al die omleidingen zeker als er beklommen moet worden. Heb je wel even voor elkaar , je bent na Atie ook bevorderd tot klimgeit 🐐. Maar wel mooie route volgens mij ( fotos)

Henk 2023-06-24 20:34:27

Mooie foto's van de route. Maar wat een klimpartij! Je hebt deze dag achter de rug. Veel succes en zorg dat de garmin weer opgeladen is, dat scheelt zoeken. (Of heb je het snoertje van de nieuwe powerbank nog niet? Succes in ieder geval.

Carin en Thieu 2023-06-24 20:40:22

Pffffff..... word al moe als ik het lees 🤣🤣. Deze klemmetjes komen niet meer terug moet je maar denken 🥴. Stoer hoor. Goed uitrusten en morgen gezond weer op!🥰

Jacqueline 2023-06-24 20:58:17

Goed bezig Maurice, ik doe het je niet na! De fotos zijn weer mooi en succes met de volgende etappe!!!

Maria wijnen 2023-06-24 21:42:05

Wat een werkdag met al dat geklim! Je bent duidelijk moe! “De reden voor al dat gedoe is dat hier de Landsgartenschau voor 2016 wordt aangelegd en ontwikkeld” de vermoeidheid brengt je terug in de tijd, 2016! Succes morgen met de volgende etappe. Je bent goed bezig! Ik vindt het knap!

Jan van Bommel 2023-06-24 21:59:25

Ja ja 2026 wordt het!

maurices.fietstocht 2023-06-24 22:03:22

Typische Duitse bouwstijl, altijd mooi om te zien. Wat een klimpartij, ik doe het je niet na. Zoals Henk al zegt ben je wel een echte klimgeit 😜. Petje af hoor!!!

Atie 2023-06-24 22:57:40

Weer een mooie dag beschreven Maus. “Zonder tegenslag geen voorspoed”. Mooi gezegd maar je fietske moet wel omhoog. Fijn om te horen dat met behulp van een beetje Voltaren je knoken het goed blijven volhouden. Geniet ervan Maatje. Mooi avontuur!! Alle goeds, Jan

Jan Bergmans 2023-06-25 09:57:58

Super knap dat je naast al de zware inspanningen nog tijd hebt om ons op de hoogte te brengen van je fietsavonturen! Aan de foto’s en je verhalen is te merken dat je naast afzien ook enorm aan het genieten bent. Hou vol!

Marieke 2023-06-25 10:01:18

Knap hoor,groetjes

Johny pols 2023-06-25 19:56:27

Poeh hee. Ik moet er niet aan denken. Zo'n zware rit, Voltaren om het vol te houden en dan de ene na de andere Umleitung waardoor je nog langer bergie op en bergie af moet fietsen. Batterij leeg etc. etc. RESPECT!!!!!

Hans Gruijters 2023-06-26 10:31:53
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.