Naar Doubtful Sound

Nieuw-Zeeland, Doubtful Sound

Van de 365 dagen valt op 200 dagen regen en soms wel 12 meter. Gemiddeld 7-8 m per jaar, 25 mm per uur. En een keer was zoveel regen gevallen dat de toeristen met een helikopter moesten worden opgehaald. Deze kennis hebbend en wetend vandaag wordt een dag met een wolkeloze lucht, voel je je gezegend {en niet met water}. Buitentemperatuur begon met 3 graden en was vanmiddag 25 graden!
Met de auto naar Manapouri en met behoorlijk veel mensen op de boot over Lake Manapouri dat 465 m diep is. Kort geleden had men in Rotorua nog diepte gemeten en deze bleek 18 m dieper te zijn. Het tochtje naar Doubtful Sound begint in de jachthaven Pearl Harbour op de Waiau River. Deze rivier mondt uit in Lake Manapouri. Het meer heeft bossen langs de oevers en is 142 km2 groot. Er liggen 34 eilanden in. Kom je bijna aan land, dan zie je de palen en elektriciteitsdraden van de enorme, ondergrondse generatorhal van de Manipourikrachtcentrale. Door onderhoudswerkzaamheden mogen we niet door de 2 km lange, spiraalvormige toegangstunnel die 213 m onder de bergen van West Arm is gehakt uit massief graniet. De centrale is een door mensenhanden gebouwd wonder. Hij maakt gebruik van het hoogteverschil {160 m} van de bergen tussen Lake Manapouri en Doubtful Sound en fungeert als een natuurlijke dam. Door verticale buizen wordt water geleid naar zeven generatoren in een enorme ondergrondse ruimte. Daarna stroomt het water door een tunnel van 10 km naar Deep Cove. De opgewekte elektriciteit wordt 171 km zuidelijker gebruikt in de Aluminium Smelter in Bluff. Om de kracht van het water nog groter te laten zijn, wilde men het waterpeil in Lake Manapouri 12 m verhogen. Dit stuitte op heel veel weerstand en is niet doorgegaan.
In het Lake lag een eiland dat zo natuurlijk mogelijk wordt gehouden door vrijwilligers. NZ is het land van de vogels. De kolonisten wilden vlees eten en brachten hazen en konijnen mee. Deze hadden geen natuurlijke vijanden en hun aantal werd veel te groot, dus werden wezels en possums ingevoerd. De oorspronkelijke vogels waren echter een veel gemakkelijker prooi voor deze roofdieren, dus ook hun aantal groeide explosief. Nu mag men onbeperkt jagen op possums, wezels, hazen, konijnen en herten om de inheemse vogelstand te herstellen.

Uit de boot, hup in de gereedstaande bussen die ons over de bergpas voeren. Tientallen kleuren en soorten mossen gezien die op rotsen groeien, zodat planten en bomen in deze regenachtige omgeving houvast kunnen vinden. En zo kom je bij de fjorden van Doubtful Sound. Op een andere manier kan je hier niet komen. De 22 km lange Wilmor Pass Road werd in mei 1965 aangelegd om het afvoerkanaal van de Manipourikrachtcentrale in Deep Crove te kunnen bouwen. De aanleg van de weg kostte meer dan twee dollar per centimeter. De top op 670 m wordt bereikt via een bochtige weg en gaat daarna snel omlaag richting Deep Cove.
Uit de bus, hup de boot in. Een heel aardige hostess vertelde ons van alles onderweg. De gratis thee en koffie gedurende de drie uur dat we op de boot in Doubtful Sound waren, smaakten heel goed. Het fjord kreeg in 1770 zijn naam van Captain James Cook, toen deze tijdens zijn reis naar NZ bij het zien van de smalle ingang van de baai betwijfelde of hij zijn boot veilig in en uit kon varen. De 40 km lange fjord is de op een na grootste van Fjordland en, met 421 m, de diepste.
Onderweg ging de tocht langs;
Commander Peak. Een van de vele ontzagwekkende, beboste pieken van de ondergelopen gletsjervallei van Doubtful Sound.
Deep Cove. Het vredige water van Deep Cove verbergt de 10 km lange tunnel onder de bergen van Manapourikrachtcentrale.
Semour Island. Een jaar lang heeft een leerkracht hier naar goud gezocht en niet gevonden.
Secret Island. Hier was een eiland, is door een aardbeving verdwenen.
Blankethotel. Een huisje aan het water voor vissers die een slaapplek nodig hebben. Zelf lakens meenemen.
In het water zwommen naast de boot vier kuifpinguïns. De kapitein hield de boot stil, zodat we ze konden bewonderen. De pinguïns zijn al niet groot en hebben ook nog eens een enorme diepgang waardoor je op de foto vier puntjes ziet.
Het keerpunt was in de Tasmanzee die ons verwelkomde met hoge golven. In de verte zagen we twee rotsen die ze de Rabbitbergen noemen, omdat ze lijken op twee hazenoren stekend uit het water.
Om te kunnen luisteren naar de vogels en de stilte in het fjord legde de kapitein nog een keer de boot stil en de motor uit. Je hoorde alleen het veelvuldig klikken van fototoestellen.
Spectaculair was het mee zwemmen van een school Tuimelaars. De dolfijnen nemen een 'aanzwem' en springen meestal samen omhoog. Zeker een show van 10 minuten!
In het ruim zaten we naast wat oudere mensen. Natuurlijk raak je met elkaar in gesprek. Meneer, een bijdehante oude brombeer was 90 jaar oud en kwam uit NZ. Mevrouw was een Schotse boerin en was op vakantie en met meneer op pad. Ze waren familie. Prachtig hoe Brombeer werd vertroeteld en ook afgetroefd door de Schotse die in Schagen op visite was geweest bij Joop en Tiny de Veer, agrarisch ondernemers geweest en hun dochter werkt op ministerie van landbouw. Welke lezer is bekend met deze mensen?
Fia en ik hebben genietend van de natuur, heerlijk op het dek gezeten in de zon en koude wind. We gingen steeds verzitten, de boot draaide en de zon niet! Een jong Belgisch stel moest daarom lachen en begon met ons te praten. Hun voorkeur was het Zuidereiland vanwege de ruige natuur waarin zoveel moois te zien is en de rust je omringt. In een B&B hadden ze Amerikanen ontmoet die Lake Wanaka maar niks vonden en belachelijk dat de folders hier zoveel reclame voor maakten. Aan het ontbijt liet het stel mooie foto's zien van het meer in de ochtend en toen vroegen de Amerikanen of ze die foto's wilden doorsturen...... Op hun beurt konden de Amerikanen haarfijn uitleggen waar je de beste hamburgers en kipnuggets kon eten. Na vijf dagen Zuidereiland hadden ze heel NZ gezien en vlogen ze naar huis. Het beeld van de Amerikanen werd weer bevestigd.
Vroeg weggegaan, dus ook weer vroeg thuis in ons huisje.
Koppie gedaan en een broodje, want water geeft trek.
Ten Anau gewandeld en Gerard zijn dagelijkse cappuccino tot zich genomen!
In het parkje is een meer gemetseld in de vorm van het meer van Ten Anau en omgeving. Grappig om te zien.
Thuisgekomen even bijkomen, Chinees gegeten {zelfgemaakt en wat over was, werd gehaald door de ophaalchinees, volgens Jan}.
Fia en Jan doen een ommetje met als doel een huwelijkslocatie fotograferen voor de liefhebbers! Bij een motel was een kerkje met glazen muren gebouwd. Op de foto's komt de achtergrond van het meer, dit zou de eindeloosheid van de liefde symboliseren en de woelige baren van het huwelijksbootje...... {tekst van mezelf.....}.

Rozig en weer zeer voldaan gaan we op tijd in onze kooi.
Ay, Ay, Kapitein!


Geschreven door

Al 10 reacties bij dit reisverslag

Dat uitbouwen van je netwerk is een hobby van je! Helaas ken ik het stel uit Schagen niet maar daar kom je vast achter. De Jan en Fia zijn toch wel een weelde zeg. Iedere keer weer eten op tafel toveren....Straks wil je thuis niet meer koken haha.

Tonny 2016-01-11 12:17:46

De dochter van joop en tinnie de veer , woont op de grotewallerweg. Vroeger woonde hun op die plek. Wereld is klein.

anja 2016-01-11 14:52:23

Hoi Maud en Gerard en de andere reisgenoten . Nog een paar dagen dan zit het er weer op . Volgens ons hebben jullie de vakantie van je leven . Wat hebben jullie veel gezien en prachtige foto"s gemaakt . Ook het verslag is heerlijk om te lezen.

Willem en Annie Mol 2016-01-11 16:52:21

Wat een prachtige foto´s weer en boeiende verhalen Maud! Dat wordt thuis wel even afkikken voor jullie ; en nagenieten natuurlijk. Groetjes Ad en Irene

Irene 2016-01-11 19:42:02

Hallo weer zon prachtig verslag ja wij weten hoe goed de fam pronk koken kan maud dat ga je straks missen en vanavond had ik ze allemaal te eten want patrick zijn auto moest naar garage Tim hij had het druk moest vanavond ook werken jullie kunnen trots op hem zijn Jan en Fia en weer van die prachtige fotos nig steeds genieten wij van de verhalen wat eenooi landschap tot morgen

Frida 2016-01-11 19:42:51

Wat een verslagen, wat een belevenis , om nooit meer te vergeten. Doubtfulsound was indrukwekkend. Geniet nog volop van jullie laatste dagen. Groetjes het Belgische Stel

dominique-en-katrien.op.reis 2016-01-11 19:52:30

Ik blijf genieten en dat moet volgende week wennen worden, ik ga jullie niet direct bellen want de dochters gaan voor en er moet wel weer door jezelf gekookt worden, sterkte en vooral goede vluchten, dikke kus wil.

wil lugthart 2016-01-11 20:20:20

lieve mensen het gaat goed met jullie fia ik heb gelijk en gewonnen jose heeft haar best gedaan ik geniet van jullie verhalen gerard jouw naam wordt weinig genoemd je bent toch wel mee groetjes ina

ina meissen 2016-01-11 21:35:18

Prachtig verslag weer Maud, en wat een mooie foto`s Gerard. Als je dit zo volgt zou je zo even om het hoekje willen kijken naar jullie belevenissen alle dagen iets anders wat is de wereld toch mooi. Dank jullie wel voor het mee laten genieten.

Annie 2016-01-11 23:21:57

Hoi lieve mensen, Joop en Tiny de Veer zijn onze overburen op de Menisweg, wat is de wereld toch klein!! Maud ik heb genoten van alle mooie foto's en prachtige verhalen, dat zal thuis wel afkicken zijn, maar wat kunnen jullie terugkijken op een fantastische reis. Wij wensen jullie nu al vast een goeie terugreis en misschien tot gauw!! XX

Joop en Tineke 2016-01-12 09:51:02
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.