Gaby Tudor, Lavinia Oniciuc, Mugur Popa, Kata Rudakova, Cișmigiu Park, Stavropoleos klooster en hotel Capșa

Roemenië, Boekarest

București is een stad vol galeries. Sommigen staan op lijstjes die je op internet kunt vinden, anderen vind ik via google maps - al staan er daar ook een aantal die niet meer bestaan. Ook kom je galeries tegen door gewoon door straatjes te slenteren en goed om je heen te kijken. Veel verborgen entrees en binnenplaatsen of soort van passages in deze stad maakt haar zo aantrekkelijk. Mijn belangrijkste bron voor evenementen, festivals, concerten en exposities is onderstaande site (gaat over meer Roemeense steden dan alleen București).

https://zilesinopti.ro/

Velen hebben een website, maar net als bij de meeste musea is die informatie meestal niet actueel. Op Facebook vind je vaak wel de actuele exposities of openingstijden. Sommigen zijn alleen in het weekend open, anderen juist door de week. De een is 's ochtends wel open, anderen pas 's middags vanaf 12:00, 14:00 of pas 18:00. Lang vooruit plannen lukt trouwens ook niet, simpelweg omdat de informatie dan nog niet beschikbaar is. Ik heb met wat puzzelen toch een route uitgestippeld langs een aantal galeries. Maar of de deuren open zijn, is nog maar de vraag.

Ik begin de dag in het Cișmigiu Park. Het mooiste park van București, zeggen de reisgidsen. Het grootste en oudste park (ontworpen in 1847) van București. Een park dat veel geschilderd is, maar of het nu nog zo idyllisch is? De cetatea (het fort) in het park zit vol graffiti, een paar fonteinen die ik passeer hebben geen water, overal in het park zijn wegwerkers aan de slag en rood-witte linten ontsierend het zicht. De kiosk is gesloten. De schrijvers-rotonde met borstbeelden van belangrijke schrijvers ligt er rommelig bij. Ik herken de namen van zes van de twaalf - heb goed opgelet in het museum in Iași. Was ook erg toegankelijk (want in Engels) museum met goede expositie (niet alleen boeken, of een vitrine met bezittingen van de schrijvers) maar ook veel achtergrondinformatie over de waarde van de schrijvers voor Roemeense literaire leven en de taal.

In de Strada Știrbei Vodă, vlakbij het park ligt galerie Kulterra. De entree is veelbelovend, maar de deur blijft dicht. Een bewaker zegt me dat ze vanavond om 22:00 opengaan. Dat lijkt me sterk, dus ik stuur via facebook een berichtje met vraag om.opemingstijden. krijg twee dagen later antwoord dat ze pas in september terug zijn. Ik loop opnieuw door het Cișmigiu Park en kijk met andere ogen: dat meisje op die tak, die picknick, de dame midden op het pad met lange zwarte jurk en hoed, de bootjes die wel varen - al zien sneakers en t-shirts er niet zo romantisch uit, de kiosk die nu wel open is en waar ik heerlijke limonadă drink aan een gammel tafeltje - bij elke nieuwe bezoeker voor wie geen plek is zet de kiosk houder een nieuw tafeltje neer; wel zo efficiënt, hoef je niet eerst het hele terras op te bouwen. Het park heeft nog wel schoonheid, maar je moet het even willen zien. Kwestie van mindset misschien.

Mijn tweede galerie vandaag - ligt voorbij de oude stad (Lipscani waar alle touristen wel komen) - aan de overkant van de Dâmbovița. Als je het pand ziet, verwacht je geen galerie. Maar eenmaal binnen een indrukwekkende expositie van twee jonge kunstenaars: Gaby Tudor en Lavinia Maria Oniciuc.

"Floare de nu-mă-uita", een expositie over de waarde van tuinen als "places of refuge, where inner reflection was enhanced by the patience and tranquility of nature, where man was embraced by the eternal beauty of the vegetal elements." "Subtle messages creating a dialog between the echoes of our lives and the emotions viscerally drawn from the soul". " The exhibition awakens deep feelings which, like the forget-me-not flower, refuse to fade away, remaining alive in the invisible thread of time."

Het is een expositie die perfect past bij mijn ervaring in het Cișmigiu park. Twee jaar geleden had ik een appartement hier vlakbij en kwam ik hier vaak en graag. Het is een park vol cultuur geschiedenis, een levend park, altijd druk en een park vol niet te vergeten verhalen en mooie herinneringen. Het duurde even voordat ik dat weer zag.

https://www.eliteart-gallery.com/galeria-de-arta-elite-art-gallery/

Gaby Tudor
https://www.facebook.com/share/zmBuq8bwTChdwdMb/

Ik loop de drukke binnenstad in en passeer het Stavropoleos klooster. Toeristische hotspot met weinig respect voor biddende mensen. Ja, het is een mooie kerk vanuit artistiek perspectief, maar ook een plek met veel religieuze waarde. Waarom zoveel foto's binnen maken als je op het hek een QR code kunt scannen waar je 3D animatie van de kerk kunt terugzien?

https://matterport.com/discover/space/fzMvTqMWP1N

Ik heb afgesproken bij hotel Capșa - nog een ikoon uit de negentiende eeuw (1852) in deze stad - waar literair, muzikaal en heel artistiek București elkaar ontmoetten en ontmoeten. Bekend om haar gebak en chocolaterie kiezen we voor ijs - het is 38 graden -. Met profiteroles natuurlijk - het ultieme comfort-food. Schuin tegenover Capșa is de plek waar je heen ging om muzikanten te boeken voor jouw feest. Tot in de jaren negentig was hier nog veel live muziek en speelden de beste lăutari van de stad. Een traditie van zo'n 150 jaar oud, die verdwenen is. Er komen nog altijd artiesten en kunstenaars, maar ook veel toeristen en 'gewone' inwoners uit București. Het is een komen en gaan van mensen bij de chocolaterie.

https://www.capsa.ro/about.html

Vlakbij mijn appartement - aan de bulevardul General Gheorghe Magheru - liggen drie galeries op een rij. (Kwam ik pas later achter, ik dacht dat er maar eentje was, dus staan er nog twee opijn 'wil ik nog zien'-lijstje). In galerie FormArt geniet ik van de schilderijen van Mugur Popa: hij heeft veel iconische plekken van București geschilderd. Locaties die mijn dag kleurden. Maar ik ben bovenal onder de indruk van het werk van de Oekraïense Kata Rudakova. Ze is haar land ontvlucht en heeft zich gevestigd in Roemenië. In de video vertelt ze over de totstandkoming van de schilderijen die ik vandaag zag.

"In the works for this exhibition, I aimed to explore the theme of emotional stress caused by various complex modern factors, such as wars or the invasion of artificial intelligence into our lives"

"In painting there are six basic colours from which many shades van be created through mixing.....Emotions work similarly: there are six basic ones, and mixing sadness and anger, for instant, results in resentment.."

https://formartgallery.ro/

Facebook pagina Mugur Popa
https://www.facebook.com/share/oZSKLieHZysmYZu9/

https://www.artmajeur.com/mugur-popa

Video met Kata Rudakova (in Engels met Roemeens ondertiteld).
https://youtu.be/0nNLb9C5ACM?si=TNM-wclu8hlmzpcc

https://www.artmajeur.com/kata-rudakova

Het was vandaag een beetje chaotische dag met wat mixed feelings. En twee mooie exposities die inspireren de schoonheid in het leven en je omgeving te zien.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Wat een uitleg en prachtige foto's

Carla Potters 2024-08-19 10:31:55

Mooie natuur, architectuur, En kunst foto's

Carla Potters 2024-08-19 10:59:21
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.