Armeense wijk, Grigorescu en Breughel in het MNAR

Roemenië, Boekarest

1 Armeense wijk
2 Grigorescu
3 MNAR

1 Armeense wijk
De kronkelende straatjes die voor de auto gisteren zo vervelend waren, zijn heerlijk om doorheen te slenteren. Westerse (art nouveau) en Oosterse (Ottomaanse) bouwstijlen staan gebroederlijk naast elkaar, afgewisseld met brutalistische en moderne architectuur. Een wijk vol kleine cafeetjes, terrassen verborgen in tuinen achter muren vol graffiti en muurschilderingen, opgeknapte huizen en huizen die nodig opgeknapt moeten worden, af en toe een ambassade en overal elektriciteitsdraden langs de gevels. Bloeiende planten, grote diversiteit aan mensen. Kleine kerkjes verstopt tussen de huizen die het communisme overleefd lijken te hebben en veel bouwvakkers aan het werk.

In de gradina Icoanei mogen kinderen met het water spelen en is de thee uit de automaat mierzoet. De boulevards geven houvast voor mijn oriëntatie en al gauw kom ik langs een van de carturesti-boekhandels (sfeervolle, bijzonder ingerichte boekhandels met groot assortiment). De meeste toeristen zien enkel de Carturesti Carusel aan de strada lipsani in het toeristisch centrum - en die is mooi, maar mijn favoriet is de Carturesti Verona aan de strada pictor Arthur Verona. Ik weersta de verleiding om naar binnen te gaan en steek de boulevard over richting het Muzeul National de Arta al Romaniei aan de Calea Victoriei.

Armeense wijk:
https://youtu.be/mA3bhSHRL2E

2 Grigorescu
Er is een tentoonstelling over de Roemeense ziel door Nicolae Grigorescu. Beïnvloed door de Franse school van Barbizon en de impressionisten koos hij voor het schilderen van het platteland. Het was de tijd, eind 19e eeuw dat Roemenië net als andere landen bezig was met het ontwikkelen en duiden van haar eigen identiteit. Grigorescu is wel de nationale schilder geworden, maar zijn idyllisch platteland krijgt ook kritisch commentaar. Het is wel een beeld van Roemenië dat de meeste toeristen hier zoeken. De branding van dit beeld van Roemenië is sterk. Zo sterk, dat de royals zich ook graag lieten afbeelden in traditionele kostuums. Dat heb ik vorig jaar in het bescheiden paleis van Mihai I, de laatste koning van Roemenië, gezien. Maar ook de steden van Roemenië met haar stedelijke levende folklore, haar economische en culturele invloed en kracht zijn voor mij net zo goed typisch Roemeens. Roemeense cultuur is zoveel meer dan plattelandsfolklore, schaapherders en traditioneel-conservatoeve waarden. Er is ook al sinds eeuwen een progressieve tolerante mentaliteit die reisorganisaties je niet laten zien. Ceausescu's paleizen zijn niet de enigen vol goud en marmer, er is veel meer architectuur dan betonnen gebouwen en cultureel-intellectuerl is Roemenië nooit een achterlijk land geweest, maar heeft ook zij haar bijdrage geleverd aan verlichte en moderne stromingen in de kunst, filosofie, literatuur en wetenschap. Dat beeld vindt je niet terug in de motieven van Grigorescu - wel in zijn techniek.

"Grigorescu was a Rhapsode of our homeland. Of the land and of our people. A great poet, profound and true like nature itself that was his model, friend and guide, a poet who brought a new song into the world, sang it with a fresh, warm, inspired voice - the voice of sincerity not concerned with itself and not knowing it has an audience."
(Alexandru Vlahuta 1910)

"His subjects do not make Grigorescu a Romanian painter, but what he put in the painting from his soul, the conception on world and life expressed in his works. Grigorescu, more than others, expressed the balanced soul of our people, those cheerful, gentle and for giving people. And this is why he is ours."
(Liviu Rusu 1933)

"Paradoxically, Grigorescu, whom we always identify with a Romanian specifity is the one who, from the technical point of view, drastically broke away from the local artistic traditions."
(Andrei Plesu 1985)

Grigorescu:
https://youtu.be/ikXpfi3RJvo

3 MNAR
Na Grigorescu loop ik nog door de Roemeense collectie, de middeleeuwse galerij: prachtige ikonen, houtsnijwerk, gewaden, zilver en goud. Interessant, maar al veel gezien deze reis. (,Virtual Tour zie link hieronder)

https://mnar.ro/en/discover/permanent-galleries/114-the-romanian-medieval-art-gallery

De moderne galerij heb ik jaar of tien geleden voor het laatst gezien. Ik begin schilders te herkennen: Thedor Aman, Thedor Pallady, Stefan Luchian, Nicolae Toniza, Iosif Iser, Brancusi en zoveel meer.

https://mnar.ro/en/discover/permanent-galleries/116-romanian-modern-art-gallery

Na een bezoekje aan de ontvangstzaal en troonzaal van de Roemeense royals - het museum is in hun paleis gevestigd, neem ik even pauze in de passage met de paraplus (welke stad heeft die tegenwoordig niet,?). De meest chag'rijnige serveerster van heel mijn reis, een lemonade die twee keer zo duur is als in het Cismigiu Park. Bij het betalen heeft de serveerster het bedrag al inclusief fooi van 20% ingetoetst en als ik een wenkbrauw optrek, gaat ze me uitgebreid uitleggen, wat er ook op de kassabon staat, dat ik verschillende fooi-opties heb. De kassabon vermeld toch duidelijk dat de opties beginnen bij 10% en je als klant aangeeft wat je wilt geven. Miss chag'rijn is de eerste deze reis fie om fooi vraagt en doet dat ook nog eens op een manier die me zo tegenstaat, dat ze ook de eerste is die niets krijgt. Een fooi op terras is in Roemenië wel gebruikelijk, maar dan wel professioneel en vriendelijk serveren. Ook dat is gebruikelijk in Roemenië.

In het koninklijk paleis is ook een Europese vleugel, waarvan ik me niet kan herinneren er ooit geweest te zijn. Misschien twintig jaar geleden, maar dat denk ik niet. Ik hoopte op wat Oost-Europese kunst, maar de collectie bestaat uit verzamelde kunst van het koningshuis en die houden van middeleeuwse Italiaanse, Vlaamse en Nederlandse meesters. Rembrandt tegenkomen in Bucuresti voelt toch een beetje als stroopwafels in Ohrid, al zijn de vier seizoenen van Breughel wel mooi. En Grigorescu heeft zich enige tijd ook verdiept in het werk van Rembrandt, dus die past hier wel. Wel een mooi gebouw met haar houten plafonds - waar ik sinds Gjirokastër oog voor heb - en marmeren trap.

https://mnar.ro/en/discover/permanent-galleries/112-the-european-art-gallery

Mijn beelden:
https://youtu.be/G93ayMuSyBc

Het MNAR is heel groot en mijn hoofd zit heel vol en mijn voeten zijn moe. Ik loop de makkelijkste weg naar mijn appartement, gewoon de boulevards volgen. De brede boulevards en de zijstraten staan vol auto's die nauwelijks vooruit komen. Vergeleken met Albanië rijden ze hier heel netjes, al kunnen Roemenen ook goed toeteren. Stoep is vol met mensen die naar de metro lopen en fietsers en electrische stepjes op de stoep die net iets te hard rijden en hoewel ze de stoep met voetgangers delen, daar weinig rekening mee houden. Niet alle boulevards hebben fietsstroken. De uitgebreide supermarkt is vanaf mijn appartement nog dichterbij dan thuis en ik weet er vinete en fetereasca te scoren.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.