Rond 11:00 moet ik mijn appartement verlaten. De eigenaresse blijkt onder mij te wonen. Toch raar dat ik haar niet eerder ben tegengekomen. Met taxi naar station waar over anderhalf uur trein zal komen. Het station ligt naast de haven en is vooral voor goederentransport. Vooral graan. Heerlijk treintjes kijken. Trein is uurtje te laat en goed vol (route Bucuresti - Budapest). In de stromende regen kom ik aan op het mooie stationnetje van Baile Herculane.
Treintjeshttps://youtu.be/ohHeVlDZHGI Hoewel mijn appartement maar 1,5 kilometer van het station ligt, toch maar weer een taxi. Zijn niet duur hier - ritje met tram in Den Haag is duurder. Het duurt nog half uur voordat eigenaresse er is. Maakt niet uit, het regent toch. Het zal toch niet zo zijn dat nu ik eindelijk in de bergen ben, het drie dagen regent? Zodra het opklaart even boodschappen doen en dan alsnog de tijd om het stadje in te gaan.
Baile Herculane is al bijna 2000 jaar beroemd om haar thermale baden: de Romeinse keizers kwamen hier al en in de tijd van Sissi is hier grondig verbouwd. Ook in communistische tijden een plek waar partijprominenten kwamen. Ook die gebouwen zijn nog volop in gebruik. Ironisch genoeg pas toegankelijk voor het "plebs" na de val van het communisme. In het centrum de bekende souvenirwinkeltjes, lange rij bij langos-kraampje, kurtos, gepofte mais, pizzaria's met live-muziek die net iets te hard staat. Verkoop van groente, fruit en zelfgestookte drank en siroop uit de kofferbak van de auto of vanaf een houten tafeltje op straat en veel tweedehandskleding. Het is best fris en aangezien ik mijn fleece in Capljina heb laten liggen (Ilyana heeft me gezegd dat ze mijn fleece aan caritas gaat geven, komt vast goed terecht) koop ik een paarse bodywarmer; voel me nu half Roemeens.
Een deel van de monumentale panden is al gerestaureerd, aan sommige wordt al gewerkt, een aantal ligt er verloren bij. Het piata Hercules is ook nog niet af, maar het museum "Apollo baths" is nog wel open. Naast de baden veel aandacht voor de Roemeense koningin Maria en de diverse prominenten - Romeinen, schrijvers, patriarchen, Sissi en haar tijdgenoten. Het doet mij ietwat vreemd aan dat bij Ceausescu een vlag staat, hij een ereplaats heeft gekregen. In het rijtje wrede keizers en vorsten als Vlad Tepes (Dracula) kan ik hem wel plaatsen en ook in zijn tijd is er volop gerestaureerd en verbouwd en de omschrijving president en partijleider is neutraal. Maar toch, die vlag en T-shirts met zijn hoofd die je hier kunt kopen zijn voor een westerling als ik moeilijk te bevatten. Ik weet wel dat deze stad en deze regio het economisch onder het communisme beter had dan nu. En er zijn toch ook Nederlanders die terugverlangen naar de gulden (alsof de jaren tachtig in NL economisch zo fijn waren -ik herinner me hoge werkloosheid en bezuinigingen). Ik denk dat het terugverlangen naar het communisme een vergelijkbaar sentiment is. Maar echt begrijpen doe ik het niet.
Een deel van de prominenten in de Apollo -badenhttps://youtu.be/QmrzmqbDSOs Weer terug op het plein geniet ik van een ijsje en de fluitspeler die hier elke dag speelt. Ik zal hem morgen en overmorgen weer horen en ontdekken dat zijn naam Iosif Izbasa is.
Als ik terug ben in mijn appartement moet ik mijn beeld dat alleen oude mannen in parken backgammon spelen bijstellen: ze beginnen al veel jonger.
Geschreven door Tobia