Tien uur in de trein van Milano naar Bari

Italië, Bari

1. Milano centrale: functioneel kunstwerk
2. Hoe overleef je tien uur treinen
3. Chaos in Bari

Milano centrale: functioneel kunstwerk
Bij Rijkswaterstaat leerde ik dat voor civiel ingenieurs een kunstwerk niet alleen naar een schilderij ofzo refereert, maar ook gebruikt wordt voor bruggen, sluizen, zelfs duikers in een klein slootje. Het station Milaan is een kunstwerk in artistieke en civieltechnische zin. Ik ben extra vroeg opgestaan om te genieten van het gebouw en echte Italiaanse espresso. Het station is ontworpen in 1912 door Ulisse Stacchini, een architect die later door Mussolini onderscheiden is. Logisch dat de wolf met tweeling en andere referenties aan Romeinse mythen hier terug te vinden zijn. Tegelijkertijd geldt voor elke stroming binnen art nouveau/ liberty stijl/ sezession/ jugendstil dat ze teruggrijpen op nationale mythen.

Functioneel of Autonoom?
Is deze kunst opgavegericht en steunt zij politieke doelen of is de ontwikkeling van de kunst autonoom ? Aan de Sorbonne werd me aangeraden Jacob Burckhardt te lezen om een antwoord te vinden. Maar die man was ook anti-modernist, anti-liberaal en antisemiet en zag kunst toch in de eerste plaats als religieus of politiek functioneel. Wat functioneel denken met kunst kan doen hebben we met de kaalslag in 2013 in Nederland wel gezien. Burckhardt lezen werd me dan ook aangeraden door een docent die openlijk en prominent FN lid is. Na de kunsten is er nu ook een mode in de ambtenarij in opkomst: opgavegericht werken wordt het nieuwe credo. Ik hou mijn hart vast. Al gloort er enige hoop in het artikel van Jan Bakos: het dualisme tussen autonome en opgavegerichte kunst hoeft niet uitsluitend tot dat laatste te leiden.

Hoe overleef je tien uur treinen?
De trein van Milano naar Bari duurt tien uur. Daar kan ik vijf keer voor op en neer naar Almelo. De reis voert het eerste deel langs wat leuke steden, later vlak langs de kust - soms zelfs maar een meter of 20 enkel paar rotsen scheiden het spoor van de zee. Het landschap is best saai: leeg, overal dezelfde dunne strook zand met heel veel parasols en ligbedden, eindeloze vlaktes met olijfbomen en druiven en zeker in het zuidelijke deel Italiaanse steden waarover je nooit iemand vakantieverhalen hoort vertellen en die een troosteloze aanblik bieden. Toch brengen ook deze steden interessante mensen voort: de dirigent Giulini komt uit Barletta bijvoorbeeld.

Paar tips om tien uur treinen te overleven:
1. Neem heel veel water mee en zorg voor een picknick. Paar lekvrije Tupperware bakjes in je bagage zijn heel handig als je ook wat vers fruit of salade wilt meenemen.
2. Zorg voor een boek of tijdschrift. Mijn 'tijdschrift' deze reis is de app academia.edu. Wetenschappers publiceren hier hun artikelen in diverse talen. Ook hier wel enige filter gebruiken bij selectie van wat je leest - mensen kiezen zelf voor publicatie dus ook hier is pseudowetenschap niet uit te sluiten - maar je vind sneller leuke artikelen dan op google en je hebt geen last van betaalmuren.
3. Doe spelletjes als je je concentratie kwijt raakt: mijn spelletje van deze reis: elke stad waar we stoppen opzoeken op Wikipedia en mijn favoriete bekende inwoner uitkiezen en daar even over lezen. Levert leuke feitenkennis op voor als je ooit een pubquiz gaat doen.
4. Reis eerste klas. Niet alleen rustiger zodat je ook wat kunt slapen, maar ook meer bagageruimte waardoor je zonder veel gedoe iets uit je grote rugzak of koffer kunt halen.
5. Maak gebruik van de stroom om je telefoon op te laden.

Chaos in Bari
Drie kwartier vertraging - onoverzichtelijk Stationsplein - veel ogenschijnlijke daklozen slapen in het groen - ik weet dat ik niet direct naar de haven moet gaan, maar op 2,5 km van de haven af een boarding pas moet ophalen. Op het station is er niemand die die info voor je heeft en sturen ze je door naar de haven. Ik heb een reguliere bus gevonden via internet die stopt op 100 meter van het boardingkantoor. Niet door het mooie (?) Oude centrum, maar door een vage buitenwijk. De infrastructuur bij het boardingkantoor is niet ingericht voor voetgangers - er staat zelfs een verbodsbord. Maar er is geen andere ingang en het olifanten paadje volgen is het devies. Er gaat een shuttlebus die je naar de haven brengt. De rij hiervoor is idioot lang en het kleine busje komt 1x per half uur. Toeristen duwen en trekken. Drie jonge Nederlandse meiden op hun eerste reis alleen overwegen een taxi te nemen - ik zie er een rijden en wenk de chauffeur. Ik vraag de meiden of ze met me mee willen. Dank u wel voor de tip! Zij willen betalen en ik vind dat best (12 euro valt ook wel mee). Bij de ferry is een snackbar. Een groep Albanezen nodigt me aan hun tafel en trakteren op een sandwich met kipschnitzel. Leuke ontmoeting - in anderhalf uur kun je veel verhalen uitwisselen - en ik beloof ze volgend jaar naar Albanië te gaan want ook die kunnen toeristen economisch goed gebruiken. Een kamer verhuren en touristen rondleiden is beter dan werken in de haven van Bari. Het boarden begint anderhalf uur later dan gepland. Het schip vertrekt een uur te laat. De voertaal op het schip is Kroatisch door de crew en Italiaans door passagiers. Maria en Sint Nicolaas beschermen ons, de paus heeft dit schip ongetwijfeld gezegend toen hij meevoer, en naast hutten en stoelen reizen er ook veel mensen mee zonder plek: in alle hoekjes zijn ze druk bezig luchtmatjes op te pompen. Zelfs de feestgangers die van de bar op het achterdek naar hun slaapplek gaan doen zachtjes als ze langs luchtmatrassen lopen. Fijne sfeer ondanks alle verschillen.

Saaie dag?
Het was een saaie dag vandaag.ik vraag me af waarom ik zo stom ben deze route te kiezen. Waarom niet gewoon met de trein over land naar Boekarest? Het antwoord komt in mijn verslag van morgen (cliffhanger).


Wie was Jacob burckhardt?https://youtu.be/3dezv5LwkRM

Jan Bakos Metamorphosen of Jacob Burckhardt's Legacy (2001)
https://www.academia.edu/resource/work/44206683

Jacob Burckhardt's History and the Greeks in the Modern Context (Afstudeerscriptie Anthony Rhodes, 2011).
https://www.academia.edu/resource/work/947110

Over de geschiedenis van de ferry naar Dubrovnikhttps://www.jadrolinija.hr/en/about-us/about-jadrolinija/history-of-jadrolinija

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Ben benieuwd

Tiny 2022-08-09 12:06:52

Ben van plan vanavond over Dubrovnik te schrijven, nu nog even genieten van deze stad en straks de bus naar de andere kant van de heuvels: Bosnie-Herzegovina.

tobia 2022-08-09 12:26:03

Wat geweldig om je verhaal te lezen. Zo leer ik nog wat. Ik blijf je volgen. Veel succes. Good luck

Carla 2022-08-09 14:17:55

Ook de foto's, de architectuur is prachtig, geniet ervan. Ook een mariabeeld met foto's.🙏🙏

Carla 2022-08-09 14:26:23

Dat Mariabeeld stond in een ruimte met altaar op het schip. Ook veel foto's van de paus en een orthodoxe patriarch. Door alle heiligen prentjes en rozenkransen denk ik dat er dus mensen zijn die hier echt even komen bidden. Leuke was dat het zowel Italiaanse als Kroatisch katholieke heiligen waren - natuurlijk onbrak pater Pio niet- maar ook orthodoxe plaatjes.

tobia 2022-08-09 14:50:03

Wat leuk en informatief Tobia!

Jon 2022-08-09 20:49:47
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.