Het water
In mijn camelbag
Wordt gedurende de dag
Echt niet kouder
Toch raar:
Het eerste slokje
In de ochtend
Is lauw
En later die dag
Is dezelfde slok
Heerlijk fris
In 1961 mocht ik naar de lagere school en ging ik lezen, schrijven en rekenen leren. En als de juffrouw tevreden was, dus als het werkje niet alleen foutloos maar ook netjes gemaakt was, kreeg ik een stempel in mijn schrift en na 9 stempels kreeg je als 10e stempel een groot exemplaar.
61 jaar later jaagt deze pelgrim, net als al die andere, weer op stempels. Je haalt de stempels in kerken, kloosters, overnachtingsplaatsen, gemeentehuizen het office du tourisme en, naarmate Santiago dichterbij komt, ook in winkels. Ze worden geplaatst in het pelgrimspaspoort, het credencial. Door alle stempels in het credential te tonen, geeft de pelgrim aan welke weg hij afgelegd heeft en hoe lang hij al onderweg is. Het pelgrimspaspoort biedt de pelgrim toegang tot pelgrimsherbergen en andere faciliteiten zoals het menu del peregrino (3 gangen heerlijk voedzaam menu zonder liflafjes voor weinig geld).
In Santiago aangekomen meldt de pelgrim zich met zijn credencial bij de gemeente. Om zijn oorkonde, een getuigschrift dat hij de tocht naar Santiago de Compostela heeft voltooid, te krijgen, moet de pelgrim van de laatste 100 km 2 stempels per dag laten zien. Al die andere stempels heeft de pelgrim dus voor zichzelf verzameld, ze doen er voor het verkrijgen van de Compostela niet toe. Met name veel Spanjaarden zie je alleen de laatste 100 km lopen, het levert ze dezelfde Compostela op als mijn wandeltocht van 2700 km vanuit Nederland. Daarom zal ik, eenmaal terug in Delft, zowel de Compostela als de credencials - ik ben al aan mijn 2e begonnen, de 1e zat vol - koesteren, samen vertellen ze mijn verhaal.
De foto's: 1 de oude stadspoort van Sahagun, vanmorgen vroeg, genaamd.d naar Alonso VI. 2. Mooi strijklicht op de Camino vanmorgen. 3. Meer en meer kruisen en kruisbeelden langs de Camino. 4, 5 en 6 mijn tot dusver verzamelde stempels.
Geschreven door Pelgrimpiet