Makkelijke antwoorden op moeilijke vragen

Frankrijk, Aixe-sur-Vienne

Zoals voorspeld is het vandaag ongenadig warm, 38 graden en weinig wind. Vanmorgen ben ik dus vroeg op pad gegaan voor een niet al te lange etappe, de kilometerteller staat op 16. Nog even de mooie Romaanse kerk ter plekke bezocht, een kaarsje gebrand, genoten van de kleuren van de gebrandschilderde ramen en ja hoor, mijn gastvrouw voor vanavond was thuis en bleek bereid me al binnen te laten. Mijn geluk kende helemaal geen grenzen toen ze, nadat ik gedoucht had, sla en vlees kwam brengen, dat ze over had. Na de heerlijke lunch was het tijd voor een siësta.
Volledig hersteld zit ik nu met mijn beker groene thee mijn blog te schrijven. Jaco vroeg me naar aanleiding van mijn tussenbalans, iets te zeggen over wat ik er voor mezelf tot nu toe aan gehad heb. Of het me veranderd heeft. Wat ik meeneem in mijn denkbeeldige rugzak en misschien zelfs naar huis. En toen schoondochter Nathalie (als ik thuiskom toch eens opzoeken wat Sigmund F. gezegd heeft over schoonvaders en -dochters) informeerde waar mijn antwoord bleef, begreep ik dat ik de vraag moet beantwoorden.
Pater Dries zal me ongetwijfeld corrigeren, maar ik schets even uit de losse pols een achtergrond. In de Middeleeuwen zijn pelgrimstochten ontstaan. Meestal liepen ze naar Santiago de Compostela, Rome of Jeruzalem. De kerk was alles overheersend. Het geloof was gebaseerd op angst voor eeuwige straf in het hiernamaals, in de hel. De kerk kon voor de gewone, doodsbange mens een gids zijn: door te geloven, te bidden, op aarde al boete te doen, was het mogelijk om naast God in de hemel aan te schuiven, soms na een tijdelijk verblijf in een zuiveringsruimte, het vagevuur.
Het richtsnoer voor het handelen van de mensen was, wat er in de Tien Geboden staat. Daaruit afgeleid waren er 7 hoofdzonden: fouten die zo erg waren, dat ze je niet zomaar vergeven konden worden. Dat kon vaak wel bij de kleine fouten die iedereen regelmatig maakt, de zgn. dagelijkse zonden, waarvoor je vergeving kon krijgen door ze op te biechten bij een priester.
Van de 7 hoofdzonden (hoogmoed, hebzucht, ontucht, afgunst, onmatigheid, drift en luiheid) denk ik dat mijn hoogmoed en onmatigheid mij wel flink beziggehouden hebben tijdens deze pelgrimage. Vooral mijn neiging om te denken dat ik het uiteindelijk toch echt allemaal beter weet, probeer ik om te zetten naar een open blik voor mensen met andere ideeën, opvattingen, gewoonten, enz. (Uitzondering: halve zolen die op de Camino gaan motorcrossen). De onmatigheid wordt op de Camino vanzelf aangepakt, doordat er vaak niet teveel is, maar net genoeg en dat moet wel heel eerlijk verdeeld worden. Daar voel ik me zeer goed bij.
Maar in onze 21e eeuw is het geloof en is de kerk ook veranderd. Kort gezegd bepaalt de kerk niet meer wat er geloofd wordt, dat maakt de gelovige zelf wel uit. En die bouwt dat individuele geloof niet meer op vanuit angst, maar vanuit idealen voor een betere wereld. Voor dat geloof vind je de bouwstenen niet alleen in de religie, maar ook in de politieke overtuiging, het mensbeeld, enz. Voordat ik deze pelgrimage begon, was ik best wel een nieuwsjunk. De informatieve nieuwsradio, twee kranten en wat maandbladen voor de achtergronden. Zwager Toon had me er al voor gewaarschuwd, dat die nieuwshonger zich versterkt voortzet, als je niet meer hoeft te werken, tenzij je daar op ingrijpt. Dat had ik gedaan, maar tijdens het wandelen merk ik, dat niet bovenop het nieuws zitten ook bevrijdt. En de hoofdzaken krijg je toch wel mee.
En zoals lezers hebben gemerkt, ben ik veel, in grote dankbaarheid, bezig geweest met Ine en denk ik het verlies een plek te hebben kunnen geven, wat ook bevrijdend is. Lezer Ria zei: dan kan nu het verwerken beginnen. Soms denk ik, dat dat op gang aan het komen is.
Bedoelde je zoiets, Jaco en Nathalie?
De foto's: 1 in Limoges geen pijlen of tekens op lantaarnpalen of verkeersborden, maar bronzen schelpen op de grond, veel veiliger. 2 de Vienne hier in Aizy. 3 wat mij betreft het mooiste raam in de prachtige Romaanse kerk, waar ik 4. uiteraard weer een kaars aanstak. De intentie is bekend.

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Prachtig verhaal piet. Leuk om ook verslag te krijgen van de emotionele reis. Pas goed op met de warmte. Over een paar dagen wordt het beter….

Maaike Drenth 2022-06-15 19:54:40

Mooi Piet. (Ja, ik lees ook dagelijks mee.) Al vind ik je avonturen met de Franse dames ook zeer het lezen waard! Zet 'm op! Groet Justin

Justin B. 2022-06-15 20:15:54

Ha Justin, leuk dat je meeleest. Ja, die Franse dames, dat is me wat. Hopelijk volgen er nog vele avonturen en natuurlijk krijg je die dan te lezen. Tot op zekere hoogte..... groeten Piet

pelgrimpiet 2022-06-15 20:30:40

Een hele (positieve) preek is het geworden, Piet, en misschien nog wel vooral tegen jezelf. Ik merk ook dat het katholieke nog diep is geworteld bij je, gezien je insteek vanuit de 7 hoofdzonden. Als protestant ken ik dat niet zo. Mijn eigen ervaring naar Rome was voor mij wel dat ik steeds gevoeliger werd voor de katholieke rituelen, zoals het kaarsjes branden, en de bijna Bijbelse gastvrijheid. En vooral het gevoel dat je als pelgrim een onderdeel bent van een groter geheel, van iets alomvattends, ook in de tijd gezien. Herken jij dit ook bij jezelf? Is het afkicken van je nieuwshonger wellicht een gevolg van het meer afstand nemen van de (hectische) wereld? En daardoor meer aandacht en rust voor jezelf? Of bedoel je met ‘het bevrijdende’ iets anders? En zeker, Ine loopt in zekere zin met je mee. Dat je haar een plek hebt kunnen geven is goed om te horen. Je draagt die plek met je mee. Ik begrijp dat goed. Blijkbaar is ‘bevrijding’ een thema dat je als pelgrim aan het ervaren bent. Een mooi woord om de komende dagen verder te overdenken en uit te werken. Een pelgrim heeft heel wat te doen! Dat betekent lopen én stilstaan. Beid je tijd. Wij doen mee.

Jaco 2022-06-16 01:03:32

Nog één vraag, Piet, over je titel: wat is nu het moeilijke vd vraag en wat is het gemakkelijke vh antwoord?

Jaco 2022-06-16 01:23:28

Goede morgen Piet Correctie niet nodig! Je geeft de MIDDELEEUWSE opvatting uitstekend weer. Maar tegenwoordig krijgt in het geloofsleven de genade, (= alles wat ons gegeven wordt, zoals bv de persoon van Ine in je leven) en de dankbaarheid veel en veel meer nadruk... als richtingwijzers voor ons leven. Juist zoals wij leerlingen tegenwoordig veel meer stimuleren door complimenten te geven en te bemoedigen ipv (vroeger) door dreigen en straffen).

Dries van den Akker s.j. 2022-06-16 06:48:03

Wat een prachtig verhaal weer Piet, Als je straks terug ben sta heel anders en sterk en lichter in het leven denk ik ! Ga zo door Piet je doet het fantastisch!!! Vandaag je huisje weer heerlijk schoon . Alles gaat prima op de kringloop en je druiven struik groeit als kool !!

Irma 2022-06-16 21:12:21
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.