Askja

IJsland, Sveitarfélagið Hornafjörður

Vanmorgen vroeg opgestaan, we gaan een bustour maken naar Askja. De tour duurt ongeveer 12 uur en kan alleen gemaakt worden met een 4WD dus hebben we maar voor een gegidste tour gekozen. En het voordeel van een gids is dat je ook wat te weten komt over de omgeving en wat mooie verhalen te horen krijgt. Zo hebben we een verhaal gehoord over een overwintering in dat gebied dat iemand heeft gedaan door een schuilplaats in de grond te maken en met behulp van gedroogd paardenvlees en de huid van dat paard. Boven een plek met stromend water. Het was inderdaad niet veel meer dan een gat en dat hebben we wel gezien.
Het gebied waar we doorheen moesten is vooral lava, lava en nog eens lava. En verder is het heel erg kaal en leeg. Onderweg hebben we wel een paar korte stops gehad om te eten, plassen enz. En als je denkt dat lava erg vruchtbaar is dan is dat ook wel zo maar het is in die omgeving zo ontzettend droog dat er bijna niets wil groeien, kom je lager in het laagland dan neemt de vochtigheid toe en dat zie je. Ze proberen de erosie tegen te gaan door bepaalde grassen te planten en zo krijg je een idee van duinen met helmgras, maar dat is meer aan de rand van de highlands. Hoe verder je het binnenland ingaat, hoe droger en kaler het wordt.
Inderdaad zijn we de nodige rivieren overgestoken en voor het eerst van mijn leven heb ik helder water uit een snelstromend beekje gedronken!!! Het smaakte nog lekker verfrissend ook.
Wat onze gids ook vertelde was dat de steenmannetjes cultureel erfgoed van de IJslanders zijn. In vroeger tijden hadden ze de functie om de weg te wijzen en sommige, ook rijen, steenmannen zijn honderden jaren oud. Je wordt dus geacht om ze te laten zoals ze zijn en maak er geen nieuwe bij. Dit is echt strafbaar en wordt ook ervaren als een belediging.
Askja zelf is een caldeira, een plat plateau van enkele kilometers in doorsnee, omringd met kraterranden. Miljoenen jaren Ongeveer 40000 jaar terug is de vulkaan uitgebarsten en bij die uitbarsting is het dak van de berg ingestort en heeft het plateau gevormd. Daarna zijn er zo’n 10000 jaar geleden nog enkele uitbarstingen geweest waarbij een meer is gevormd. Onder het plateau is nog wel een warme bel, er kan nog wel wat vulkanische activiteit worden verwacht maar wanneer???? In het meer kun je zwemmen, de watertemperatuur is rond de 29 graden maar bij ons kon het niet. Er stond zo’n ongelooflijk harde wind dat er bijna niet in te lopen viel. Naar beneden lopen naar de rand van het meer was geen optie. Mutsen waaiden spontaan van het hoofd af en er zijn letterlijk mensen omgewaaid. Dat was wel jammer, onze gids vertelde ook dat dit de eerste keer in de 4 jaar tijd dat zij werkte was dat ze de tocht moest afbreken.
Al met al was het een lange, interessante dag.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Vet leuk! Maar miljoenen jaren terug is wel een beetje te lang hoor :P...

Kirs 2019-09-10 20:16:21
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.