Dag 27, woensdag 4 december 2019

Chili, San Pedro de Atacama

Om 04.00 uur op! Spullen pakken en het lunchpakket ophalen want we hebben inmiddels al een heel stel maaltijden overgeslagen. Alleen de receptie van het hotel heeft vergeten onze aanvraag door te geven, dus grijpen we mis. Er wachten al een heel stel mensen op de verschillende touroperators. Deze plaats is een echte toeristentrekker en die toeristen zijn hier dan ook volop aanwezig. Onze chauffeur komt om kwart voor 04.45uur en is dezelfde als gistermiddag. Als iedereen opgehaald is gaan we 1,5 uur in het donker de bergen in. De weg is heel af en toe redelijk en het gaat echt al die tijd omhoog over soms heel smalle stukken. Het lukt de chauffeur om ons heelhuids op 4300 meter te krijgen.

In een soort dal tussen bergen komt overal waterdamp uit de grond. Net als gisteren moet je ook hier nog entree betalen. Vandaag 10.000 peso p.p. (ca 12 euro). We krijgen instructie wat we allemaal niet mogen, want ze passen goed op hun inkomstenbron. Her en der pruttelt een gat in de grond. Het vriest hier 8 graden en ik heb heel veel last van zuurstoftekort. Met Maaike gaat het gelukkig wat beter, maar ik kan maar heel kleine stukjes lopen. Pijn en duizelig. Als ik stil sta lijkt het prima, maar als ik iets beweeg ben ik buiten adem. Heel vervelend. Er wordt door de touroperator ontbijt gemaakt inclusief ‘scrambled eggs’, vers stokbrood en kaas en ham.

Op de terugweg rijden we langs een warmwaterzwembad waarin je, als je wilt, heel even mag zwemmen. Dan nog flamingo's en een piepklein dorpje waar je geroosterde lamaspies kan eten, de inkomstenbron voor de 8 bewoners.

Na een enorme afdaling zijn we om 12.30 u terug. Gaar als boter, maar gelukkig weer meer zuurstof. Nu gaan we tot 19:00 u siësta houden en dan dineren.

Maar...........om 14.30u, tijdens onze siësta worden we gebeld of we klaar zijn voor de toer naar de maanvallei. Nou nee, want dat hebben we gisteren al gedaan en 2x is wat te veel van het goede. Voldoende antwoord blijkbaar want ik hoor nog wat in het Spaans en de man excuseert zich voor het storen. Waarschijnlijk staan we nu op elke lijst van de touroperator na alle eerdere toestanden. Of ze kunnen niet zonder ons. Morgen om 06.30 uur op. We gaan naar zoutmeren, flamingo’s en weer 4000 meter omhoog.


Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Toch blij dat je mij op de hoogte houd. Jullie zullen wel uren kunnen slapen. Hopelijk vandaag een beetje rustige dag om bij te komen.

Elly 2019-12-04 18:22:51

De verslagen zijn heel leuk om te lezen en de foto's zijn prachtig. Ik snap dat jullie soms niet zoveel tijd hebben en sta versteld dat jullie elke dag van die uitgebreide verhalen schrijven met die ontzettend mooie foto's erbij.

Thea Ladenius 2019-12-04 22:50:20

Ed is diegene die de verhalen zo uit zijn mouw schudt.

Maaike 2019-12-05 11:16:40
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.