We staan weer op met zonnig, droog en koud weer. Het wordt niet warmer dan 18°C, tenminste als de zon uitzit ;-)
Met de bus naar Stonehenge.
Er zijn vier (misschien vijf) paalkuilen gevonden onder de huidige toeristenparkeerplaats nabij de site. Die konden gedateerd worden tot rond 8000 v.Chr.
Stronehenge werd in een tijdspanne van 1500 jaar gebouwd in 3 fasen.
1) rond 2950 en 2900 V.C. een ringgracht met aan de binnenkant een 2 m hoge wal van brokstukken kalk, die een cirkel met een diameter van 91 m vormde. In de buitenste rand een krans van 56 kuilen. In het noordoosten een opening gemarkeerd door de “heelstone” (zonsopkomst in midzomer) en binnen die kring 4 blokken zandsteen die de 4 windrichtingen symboliseren.
2) rond 2100 V.C. midden in de bestaande kring komt een dubbele ring van bluestones van elk 4 ton
3) ongeveer rond 2000 V/C. wordt de structuur gewijzigd. De bluestones worden vervangen door een kring trilithons (poorten bestaande uit 2 staanders met erbovenop een dekplaat). Binnen de cirkel worden 5 trilithons in hoefijzervorm geplaatst. Tijdens de eindfase rond 1500 V.C. werden de bluestones in de huidige hoefijzervorm gezet.
In de buurt liggen de Avebury Stone Circles, de stenen zijn kleiner dan Stonehenge maar de buitenste cirkel zelf is groter. In de 18e eeuw hebben bijgelovige dorpelingen veel stenen kapotgeslagen omdat ze dachten dat het een heidense offersplek was. Samen zijn ze UNESCO werelderfgoed.
Verder naar Salisbury aan de oevers van de Avon, een middeleeuws stadje (1220) met leuke steegjes. De geschiedenis gaat terug tot de ijzertijd. De Noormannen bouwden daar een kasteel dat ze “Sarum” noemden en staat nu bekend als “Old Sarum”.
We verorberen eerst onze lunch in "the Refectory" in de kathedraal (lekkere quiche met groentjes)
Salisbury Cathedral is de enige in Groot-Brittannië met zo een eenheid van stijl. In een eerste fase tussen 1220 en 1265 werden de stenen fundering en het oksaal aan de westkant opgericht. In een tweede fase wordt rond 1335-1380 de toren en spits van 123 m hoog opgericht, hoogstwaarschijnlijk door Simon Van Gent (1297-1314). De kathedraal heeft in de noordelijke zijbeuk de oudste werkende mechanische klok van Europa (1386). Ze heeft geen wijzerplaat, maar luidt om de 3 uren de klok zodat de monniken op tijd kwamen bidden.
Een wel heel bijzondere doopvont, heel modern en met een prachtige weerspiegeling van de glasramen.
De kathedraal is gebouwd op een bodem van grint en keien en heeft maar een fundering van 1,2 m diep. Ze moeten dus constant het waterpeil in het oog houden om de kathedraal stabiel te houden.
Het koor heeft nog zijn originele stoelen. Hier vind je ook het graf van William Longespée. Hij kwam nogal bruusk aan zijn einde en er werd gespeculeerd dat hij vermoord werd... Toen ettelijke decennia later zijn graf geopend werd, vond men de mummie van een rat die sporen van arsenicum bevatte... dan toch vermoord?
Door de schitterende kloostertuin naar de kathedraalbibliotheek die een van de vier oorspronkelijke kopieën van de Magna Carta (1215) bevat die tot stand kwam onder Jan zonder Land, die voor het eerst een limiet stelde aan de koninklijke macht.
Daarna individueel een wandeling door het mooie stadje., we lopen langs de rivier Avon, met bezoekje aan Saint Thomas Church, naar de Poultry Cross Tower (1335), langs de mooie huizen, een boekenwinkel, waar Sabine enkele boeken koopt, en eindigen met een Prosecco in een zalige Lounge.
We hebben weer een super dag gehad, die we afsluiten met een wijntje in de camper. Na het avondeten... verslag opmaken.
Slaap wel en tot morgen.
Geschreven door Tgsvb.reizen