Banja Luka en omgeving

Bosnië en Herzegovina, Jagare

Bosnië Herzegovina is een al even verwarrende staat dan België. Ze bestaat uit verschillende entiteiten: de federatie (Bosniërs en Kroaten) de republiek Servië en het district Brcko (multi-etnisch). Er zijn 3 presidenten, die het elk om beurt om het zeggen hebben en iets meer dan 100 ministers, 15 regeringen… en dat voor een land met amper 3,5 miljoen inwoners.. Sarajevo is de officiële hoofdstad, maar Banja Luka, de 2de grootste stad, wordt beschouwd als de hoofdstad van de republiek Servië. Enfin, kortom, het is nogal ingewikkeld.
Onder een bijzonder grijze hemel en bij licht gemiezel de bus op.
Gelukkig stopt het als we aan onze eerste bestemming toekomen: bezoek aan het Krupa klooster, dat gebouwd werd op de fundamenten van een middeleeuws fort. Edr is een aparte kapel waarin kaarsen aangestoken worden, maar op 2 verdiepingen: de bovenkant is voor wensen voor de levenden, de onderste voor herdenking van de doden.
Vandaar naar de Vrbas watervallen met authentieke nog werkende graanmolens. We zien er trouwens eentje dat net in werking wordt gezet door het openen van de watertoevoer.
Verder naar het ethnomuseum, een openluchtmuseum met zo’n 40 authentieke gebouwtjes die hier zijn samengebracht: de smidse, de school, houtbewerking, de kerk enz. Allemaal ingericht met authentieke gebruiksvoorwerpen en meubelen; Heel mooi gedaan. Het geheel is privaat bezit van een Zwitserse gepensioneerde.
In de namiddag naar het centrum Banja Luka langs de canyon van de Vrbas rivier.
Banja Luka ligt aan de noordwestkant van de Vrbas, een van de wildste rivieren van Bosnië. Aan de oever van deze rivier ligt het Troava kasteel, de romeinen hadden hier al een legerkamp en in de 9e eeuw bouwden de slaven een bescheiden burcht. In de Osmaanse tijd (18e eeuw) kreeg het kasteel zijn huidige vorm. Na de oorlog werd het gerenoveerd en worden er evenementen georganiseerd. Je ziet hier ook een Romeinse mijlpaal (+/- 14 VC) en een Romeinse sarcofaag.
Verder naar de Ferhadija moskee, de grootste en meest centraal gelegen moskee, werd echter herbouwd in 2016 (en is Unesco erfgoed). want de 15 moskeeën zijn vernietigd , maar worden nu weer opgebouwd.
Kralja Petra I Karadordevica: is de belangrijkste verkeersader door het centrum. Hierlangs staan een aantal indrukwekkende gebouwen: Crkva Hriste Spasitelje (kerk van de verlosser): de recentste reconstructie van de in de 2e WO vernietigde kerk van de Heilige drie-eenheid. De vroegere iconen zijn vervangen door prachtige mozaïeken, al zijn er nog oppervlakten die moeten bekleed worden. Deze mozaïeken worden op een andere locatie vervaardigd.
Aan de overkant staat een enorm partizanenmonument. Naast de kerk staat het cultuurhuis Banski Dvor, een statig bouwwerk gebouwd in de jaren dertig, hier worden regelmatig concerten, expo’s enz. gehouden. Een gebouw in dezelfde stijl aan de overkant is het gemeentehuis.
De orthodoxe kerk van de heilige drie-eenheid heeft alweer mooie iconen.
Het bezoek zit erop, we hebben al bij al vrij droog weer gehad. De buien kwamen netjes op tijd toen we binnen in de kerken en/of moskeeën stonden.
Terug naar de camping waar we net op tijd toekomen om droog de camper in te springen, een onweer wordt over onze hoofden uitgestort.


Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Prachtig die iconen

Lisette Van Leuven 2023-06-06 23:24:47

En moeten ze evenveel belasting betalen als in Belgie? Net Bokrijk en bijna dezelfde meubels. Die ikonen zijn machtig mooi. Nog veel plezier.

Mieke 2023-06-07 09:44:13
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.