Van Trogir via Zadak naar Starigrad

Kroatië, Okrug Gornji

We vertrekken onder een stralende zon richting Zadar.
We rijden een mooi stuk langs de kust met zijn vele eilandjes, zonder file deze keer.
In Sibenik gaan we even de snelweg op tot in Benkovac en dan via kleine landelijke baantjes met veel landbouw en olijfbomen, richting Zadar
Tegen 12 uur komen we aan in misschien wel de hipste stad van Kroatië. Ze werd gebouwd door Illyers en Romeinen en groeide uit tot en belangrijke haven, werd in 12-13de eeuw verkocht aan de dogen van Venetië. Ze leed veel schade tijdens de WO II : 40 tot 60 % werd verwoest en nadien werd er radicaal opgeruimd.
We vinden plaats op zo’n 2 km van de stad, dus te voet, bij een aangename 28° C en zeebries, naar de voetgangersbrug die ons naar de oude stad leidt.
Volksplein: in het hart van de oude stad ligt Narodni trg, renaissanceplein met vele cafés, vlakbij ligt het 16de-eeuwse paleis van de stadswacht, dat een mooie klokkentoren heeft die het plein domineert
St. Anastasia-kathedraal: staat op het Forum, heeft een harmonieuze façade met 3 deuren, herbergt de resten van St Anastasia.
Forum: is nu een allegaartje van ruïnes, fundamenten van openbare gebouwen en een deel van de oorspronkelijke bestrating (1e eeuw v. Chr. – 3e eeuw n. Chr) – hier staat ook deze unieke cilindrische St. Donatiuskerk in Byzantijnse architectuur
Achter het forum ligt een mooi aangelegde kade met o.a. het Zeeorgel en groet aan de zon: Het unieke onderwaterorgel is een ontwerp van Nikola Bašić, een Kroatisch architect. Het is een onderdeel van een project om de stadspromenade (Riva) te vernieuwen. De architect kreeg de opdracht om er iets speciaals en unieks van te maken wat hem heel goed gelukt is. Het zeeorgel is een bouwwerk van 70 meter lang en verdeeld in 7 trapvormige secties, de 7 muzieknoten.
Onder deze 7 secties bevinden zich 35 orgelpijpen van verschillende lengtes, die in verbinding staan met een centraal kanaal. Elke van de 7 secties heeft nog eens een verschillend aantal marmeren trappen. Het aantal trappen neemt stelselmatig af, waardoor de orgelpijpen ook korter worden en een ander geluid produceren. Het maximum aantal trappen is 8 en het minimum is 2. De secties met het grootste aantal trappen produceren de laagste tonen.
Langs de in restauratie zijnde St. Nikolaaskerk en het Franciscaner klooster naar het drie-bronnenpleintje waar we even een pauze nemen om de innerlijke mens te verfrissen. Langs het arsenaal stappen we over de omwallingen. We wandelen langs het 3 D stadsmodel naar het Vijfputtenplein, aangelegd in 1594. Op het plein staat een rij van 5 zeshoekige putten met gietijzeren katrollen. Onder deze putten ligt een groot waterreservoir. Hier staat ook de Vijfhoekige Kapiteinstoren, gebouwd in 1594 en herbergt een kleine galerie.
Koningin Jelena Madijevka park: ligt boven het 5-puttenplein en is in 1829 aangelegd op het 16e-eeuwse Grimanibastion, dat een hoeksteen was van vestingsbouwwerken.
Landpoort: gebouwd in 1543 en heeft een grote midden opening en twee kleinere openingen terzijde opgedeeld door vier witte stenen pilasters. Boven de hoofdingang zit een reliëf van St Chrysogonus te paard en een San Marcoleeuw, symbool van het Venetiaans bewind.
Tegen 16u45 zijn we in onze camping, aan de oevers van de Adriatische zee.
We slapen bij het geluid van de aanrollende golven.





Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Wat een mooie stad en spannend historie

Lisette 2023-06-29 22:01:30
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.