Héhé, hier zijn we weer... de vorige dagen waren nogal druk gevuld, vandaar de vertraging van vorige 2 verslagen.
Vandaag verhuizen we, na het ledigen van afvalwater, chemisch toilet ledigen, vers watertank bijvullen en diesel tanken (aan 2,129 €), naar Reahûs - camping De Finne - waar we een heel mooie standplaats hebben.
Na het middagmaal om 13 uur vertrek met de fiets naar Sneek. Het zonnetje is uitgebreid van de partij, de wind is zo goed als verdwenen. Ideaal fietsweer dus. Na zo'n 10 km komen we aan in Sneek waar een stadsgids ons rondleidt.
We lopen langs de kerk van de "doopsgezinden", ook mennonieten of menisten genoemd. Dit is een Nederlandse tak van een radicaal reformistische stroming die zich afsplitste van de Lutherse reformatie.
Enkele stappen verder staan we voor de Rooms-katholieke kerk St Martinus. Een heel mooi interieur voor een al bij al vrij recente kerk van begin 20e eeuw: de steentjes van de zuilen zijn beschilderd, mooie glasramen.
We lopen verder naar de befaamde Waterpoort, 17e-eeuwse gebouw dat een van de 7 vroegere toegangspoorten van de stad waren. Er waren 5 waterpoorten en 2 landpoorten, wat het belang van het watertransport illustreert. De klok staat, nog steeds, 5 minuten voor, zodat de landarbeiders bij het horen van de klok nog net binnen de poorten konden komen om de stad in te komen. Waren ze toch te laat, dan moesten ze de poortbewaker wakker maken en tolgeld betalen om binnen te mogen. Onze gids heeft de sleutel van de Waterpoort, dus kunnen we de bijzonder kleine woning bezoeken waar de poortwachter woonde met zijn, meestal bijzonder grote gezin, tot zelfs 10 kinderen. Het mechanisme van de klok staat ook in die beperkte ruimte.
Verder naar de St. Martinus kerk met een mooi torentje met een heel mooi klinkend carillon en ernaast een vrijstaande klokkentoren.
We stappen langs het fraaie stadhuis, langs een beeldje van Maria Van Everdingen "kinderen met lam" ter gelegenheid van het 400 jarig jubileum van het Old Burger Weeshuis.
Na het bezoek aan Sneek terug de fiets op, via mooie landschappen aan de waterloop Geau, zien we veel watervogels en voor renovatie afgenomen wieken van de terpensmolen, naar het dorpje IJlst waar we net niet voor de open bug staan, maar wel fotootjes nemen van de doorvarende bootjes. .
We zien ook, zowat overal in Friesland, veelkleurige schapen... is dit voor het breien van veelkleurige pullovers?
Nog een quiz vraag: foto van de haan met onderschrift in het Fries... wie vertaalt dit?
en... eindelijk antwoord op en oud enigma dat we in ons verslag van 11 mei vermeldden: de rieten korven langs de sloten dienen als broedplaats voor eenden om te voorkomen dat ze broeden in de velden en zo hun nesten zouden vernield worden bij het bewerken van het land.
And, last but not least, een mooie zonsondergang voor we in ons bedje kruipen.
Groetjes,
Sabine en Tony
Geschreven door Tgsvb.reizen