Dag 22 - we zijn over de helft!
De ene helft van de groep gaat – in de regen – raften en wij met de rest gaan naar de zandpiramides, ook in de regen.
Deze zandpiramides lijken meer op een landschap uit het Wilde Westen dan op een groen Bosnië en zijn een waar meesterwerk van de natuur. Een zeldzaam en uniek fenomeen, maar ook een natuurreservaat.
Gelegen op slechts negen kilometer van Foča, in het dorp Daničići. "Pješčane piramide", zoals de lokale bevolking ze noemt, is gevormd uit zandige klei door het erosieproces dat door de eeuwen heen heeft plaatsgevonden. Door regen, wind, vorst en zomerse hitte werd een deel van de bodem uitgehold, terwijl de sterkere kliffen zich hiertegen verzetten. Als gevolg van de gedeeltelijke erosie ontstond een zelden gezien geomorfologisch fenomeen van interessante vormen. Opstijgend uit de brede funderingen worden deze piramidevormige rotsen dunner naar boven toe, en sommige zijn tot 20 meter hoog. Eigenlijk is het proces van erosie nog steeds aan de gang, dus de zandpiramides worden elke dag opnieuw gevormd en groeien.
Voor het eerst genoemd tijdens de Oostenrijks-Hongaarse heerschappij over Bosnië-Herzegovina, zijn de zandpiramides waarschijnlijk meer dan 200 jaar oud. Zelfs de Oostenrijks-Hongaarse bevolking was verbaasd over dit buitengewone natuurwonder en besloot het te behouden. Deze zandduinen zijn een zeldzaamheid die slechts in vijf andere landen in de wereld te vinden zijn en doen denken aan de Colorado piramides in de tuin der goden. Ook de Dolomieten in Italië en de duivelse stad in Servië hebben iets gemeen met deze Bosnische zandpiramides.
In de namiddag onder de regen toch nog even naar Foča om er de moskee te bezoeken.
Geschreven door Tgsvb.reizen