Na een nacht met af en toe een kikkerconcert, staan we op onder een effen grijze hemel. Buiten waait een frisse wind. We kleden ons in laagjes en nemen de regenkleding mee.Om 9u30 starten we. Nog een foto van een strooien dak, dat is hier zeer populair. Aan de spoorwegbrug staat een monument ter nagedachtenis van een treinramp in 1962 met 93 doden en 52 gewonden. Vervolgens rijden we langs het vijverbos, en we kunnen niet weerstaan aan de lokroep: we rijden het bos in en rijden de hele vijver rond. Een natuurgebied van 22ha en op het eilandje in de vijver staat het landhuis van de landvoogd. Hier spotten we vogels: wilde zwanen met jongen en een ooievaar.
Om 10u zijn we aan kasteel De Haar. In 1892 werd op de ruïnes van een oud kasteel een volledig nieuw kasteel opgebouwd in neogotische stijl. De baron huwde de barones Hélène de Rothschild in 1887, en met haar fortuin kon hij de 55ha omvormen tot tuinen en weilanden. Hij verloor zijn zoon op jonge leeftijd en richtte een afgebroken zuil op te zijner nagedachtenis.
We pedaleren verder naar de Kockengse molen, een schepradmolen die tot 1960 de 341ha polder bemaalde en sindsdien als reservegemaal dienst doet (mocht de stroom uitvallen ;-). Wat verderop in Kockengen dorp, reeds vermeld in 866, staan nog enkele huizen en hoeves uit de 17de eeuw. We nuttigen hier onze lunch op een bankje aan de kerk met een gedenkplaat voor de gesneuvelden uit de tweede Wereld Oorlog.
Aan de Grecht kan Tony het niet laten om met het kettingpont een aller-retour te doen om te ondervinden hoe dat precies werkt. Hij is en blijft een ingenieur!
We rijden door het dorpje Kanis dat door de turfontginning en de daaropvolgende uitdroging van de ondergrond is beginnen scheefzakken. Hier en daar zie je scheefgezakte huizen of scheuren in de muren. Ook in Kamerik zie je hetzelfde verschijnsel. Daar breekt de zon helemaal door en we vleien ons neer in de zetels van het terras van herberg Kamerik. Een Affligem bruin en een Texelse blond met een heerlijk stukje appel crumble (met veel kaneel).
Volgende stop is Woerden. De eerste kennismaking zijn twee kunstwerken: een drijvende installatie en een beeld dat de gouden en zilveren medaille op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn in de wielrennerij herdenkt. We wandelen door het stadje met de Sint Bonaventura kerk en de korenmolen Windhond. En zo belanden we aan de haven waar een driedaagse boothappening plaats heeft, met voornamelijk oude sleepboten al of niet nog met stoom aangedreven. Ook staan er verschillende standen met oude motoren die er draaien, en veel kraampjes met allerlei bootgerelateerde spullen, van antiek over onderdelen, oude ambachten, tele-geleide scheepsmodellen tot prullaria.
Na zo een 42 km te hebben gefietst komen we rond 16u30 terug op een nu bijna volzette camperplaats. Vanavond kunnen genieten van de aanwezigheid van een foodtruck. Met een portie van 18 kroketten (veggie, rund, pulled pork en asperges) en frietjes dineren we buiten.
Buikje vol, glaasjes leeg in het vooruitzicht van een rustige nacht. Kwaak, kwaak
Tot morgen,
Sabine en Tony
Geschreven door Tgsvb.reizen