Vertrek onder een grijze hemel met minibusjes naar Konjic, een rustig stadje aan de oevers van de Neretva rivier.
We maken kennis met cultureel erfgoed: traditionele houtsnijwerk van Konjic. Dit is een apart verhaal van 2 families, Niksic en Mulic, die al 6 generaties lang de kunst van het houtsnijden beoefenen. Oorspronkelijk werd de ambacht thuis beoefend, maar beide families openden een atelier waar het houtsnijwerk verder werd ontwikkeld. Het ambacht floreert meer dan ooit (ZANAT) en is sedert enkele jaren immaterieel werelderfgoed van Unesco.
We krijgen alweer een lekkere Bosnische lunch voorgeschoteld voor we naar de hoofdbrok van de dag trekken: de ARK D-O tunnel van Tito (Atomski Ratna Komanda).
De meest fascinerende attractie van de streek. Deze 6500 m² grote ondergrondse bunker is een van de duurste constructies in Joegoslavië. De ingang ervan bevindt zich achter de garagepoort van wat en gewoon woonhuis lijkt te zijn.
Er werd tot de bouw besloten in 1956, en werd voltooid in 1979. Er werd constant een voorraad bijgehouden voor 6 maanden ondergronds leven: medicatie, voedsel, energie enz. Hij was bedoeld als nucleaire schuilplaats voor Joegoslavische hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Tito en zijn familie, maar werd uiteindelijk nooit gebruikt. Deze bunker bleef een topgeheim voor de Joegoslaven tot 2011.
Er hangt een kaart waarop 3 speciale plaatsen in het voormalige Joegoslavië aangeduid staan: een ondergrondse haven, een luchthaven met ondergrondse hangars en de ondergrondse Tito tunnel.
Sinds 2 jaar is de tunnel geen militair domein meer, maar werd hij overgedragen aan de stad. Het onderhoud en de energiefactuur (geen kleintje) worden betaald met de inkomprijs voor de bezoekers. Ook wordt de ruimte gebruikt om hedendaagse kunstwerken geïnspireerd op de bunker en zijn geschiedenis tentoon te stellen
Daarna, onder een nog steeds grauwe hemel, maar nog steeds droog, een minibezoekje aan het stadje zelf. De “oude” brug uit 1683 werd in WO II opgeblazen en pas in 2009 heropgebouwd door de Turken die het Osmaanse karakter willen in eer herstellen. Een moskee met een “martyrs cemetery” voor de 490 stadsbewoners die omkwamen in de burgeroorlog.
Terug naar de camping voor onze laatste nacht hier. Morgen trekken we verder.
Geschreven door Tgsvb.reizen