Ptuj, Varazdin, Zagreb en land nummer 5

Slovenië, Maribor

We vertrekken bij heel lichte motregen naar Ptuj, waar we tegen 10u00 toekomen. Ondertussen komt de zon alweer tevoorschijn tussen de hoge bewolking.
Ptuj is schilderachtig gelegen aan de rivier Drava met vele monumenten die getuigen van de rijke geschiedenis. De stad werd in 69 gesticht als autonome Romeinse stadstaat Colonia Ulpia Traiana Poetovio.

We staan net naast het minorietenklooster geparkeerd, dat stamt uit 1261, en hier verblijft nog steeds de minorietenorde. De barokgevel zou de oudste in Slovenië zijn. De aanpalende kerk is volledig heropgebouwd na volledige vernieling in 1945. Eerst werd het een postgebouw en pas later (ca. 1990) werd de kerk heropgebouwd en uiteindelijk in 2010 weer ingewijdt. Slechts enkele stukken van de originele beelden zijn bewaard gebleven.

Het aardige hoofdplein vormde reeds in de middeleeuwen het hart van de stad.
Het stadhuis is neogotisch en vervangt het in 1907 afgebroken laatgotische exemplaar.
Orpheusmonument (Orfejev spomenik): een 5 m hoge Romeinse grafsteen hier opgegraven in de middeleeuwen dateert uit de 2e eeuw en werd uit wit marmer gehouwen.
Sint Joriskerk (Cerkev sv Jurija) werd in de 9e eeuw gebouwd op de plek van een Romeinse basiliek. Sfeervolle mix van laatromaanse en gotische stijl – maar het is gesloten.

Hoog boven de rivier staat het kasteel van Ptuj uit de 11e eeuw gebouwd door de bisschoppen van Salzburg. Het staat hoog op een heuvel boven de rivier Drava en is nu een streekmuseum.
Leuke extra: de Kurent zijn angstaanjagende figuren in schapenvellen met hoorns of verenkap, bekachtige neuzen en rode tongen tot op de borst. Op Vastenavond dartelen ze tussen de huizen, zwaaien met stokken en rammelen met koebellen om de kwade geesten te verjagen.

Daarna rijden we richting Kroatië.

Tegen de middag komen we aan in Varazdin, maar we hebben weer geen geluk… de kathedraal is gesloten tot 17 uur en het stadhuis op het Tomislavplein staat helemaal ingepakt.
We wandelen verder langs het Patacic paleis uit 1764, het provinciehuis met op de binnenplaats het standbeeld van “Sisi”, leuk huisje met opschriften met o.a. “kakje takje”, volgens Google translate ‘zoals dat’. Nog even naar de heuvel gewandeld met het 12e-eeuwse barok kasteel dat nu een gemeentemuseum is.
Nog even in de St. Niklaaskerk In het parkje vlakbij een herdenkingsmonument opgebouwd uit bakstenen gemaakt door de gevangenen van het Jasenovac concentratiekamp.

Naar de camper en door de stad gereden, de meeste huizen zijn in belabberde staat, bij een ervan zien we zelfs nog kogelgaten in de gevels. Gelukkig zijn er hier en daar toch degelijk gerestaureerde mooie huizen volledig opgeknapt en kleurrijk geschilderd.
Om 16u00 komen we toe in onze camping in Zagreb, voor de volgende 2 nachten. Mooie standplaats aan het meer en restaurant op 20 m. van de camper. Wat moet je nog meer hebben.


Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Heel interessant Schrikaanjagend die kurents

Lisette Van Leuven 2023-06-04 01:45:44
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.