Om 7u30 uit bed, uitgebreid ontbijt met eitjes en spek en om 9u30 weer de fiets op voor zo’n 10 km verre tocht naar Bolsward.
De naam Bolsward komt van “Bodele” (door water overspoeld) en ward (terp). Het is een Hanzestad die vooral boter en kaas verhandelde maar ook een bedrijvige textielhandel kende.
We beginnen aan het rijkelijk versierde stadshuis, dat getuigt van het rijke verleden van de stad. Aan de fontein van de Elfstedentocht steden (vleermuis) staat onze gids ons op te wachten. De fontein staat voor de in 1980 half afgebrande Broerekerk. Deze is op een wel heel bijzondere wijze geconserveerd: met glazen ramen en dak. Verrassend maar mooi.
Daar zien we ook dat de vermoeidheid toeslaat… een van onze deelnemers heeft 2 verschillende schoenen aan 😊.
We wandelen verder langs de vele mooie huisjes, hier o.a. eentje met een uithangbord van een zadelmaker. In de tuin van het rijke gasthuis staat een ”voogdentafel” met 3 verschillende poten, ontleend aan de 3 Bolwaardse vergadertafels (die van het gasthuis (de rijken) die van het armenhuis (de minderbegoeden) en die van het weeshuis (voornamelijk van burgerwezen).
Op de hoek van de Flipstraat met de Wipstraat woont een man die Hottentot noemt, de politie hield hem voor een o vertreding tegen en geloofde de man niet, hij kreeg een boete’ (waargebeurd verhaal volgens de gids)
De houten bruggen worden hier “posten” genoemd, de stenen bruggen “pijpen”.
We komen aan de rooms-katholieke kerk Sint Martinus (nu een protestantse kerk). Hier staan heel mooie koorbanken met op elke zitting andere beeldjes (gelukkig gered uit de afgebrande Broerekerk) en een preekstoel met de 4 jaargetijden (in de winter staan uiteraard schaatsen afgebeeld). Hier staat ook een “witstoel”, die werd gebruikt om de gewelven aan de binnenkant te witten of te herstellen.
Verder via het weeshuis en de armenhuisjes naar de kapelbrug waar een visser een schoen ophaalt.
Een “kunstwerk” geschonken door de Rabobank: moet een wereldbol voorstellen met de stad Bolsward erbovenop…
We zien hier een typisch voorbeeld van de Friese manier van doen… aan de voorgevel mooie rijke bakstenen en idem dakpannen, en op de zij- en achtergevels goedkopere stenen en pannen.
Nog een bezoek aan de plaatselijke brouwerij met proeverij en whisky stokerij en dan terug naar de camper. Alweer zo’n 31 km in de benen.
Geschreven door Tgsvb.reizen