We ontbijten bij 20°C en zien een mooie struiksprinkhaan zitten.
We vertrekken met de bus naar Perast, dit is een unieke plaats die ook op de werelderfgoedlijst staat van Unesco. We nemen de boot naar Gospa od Skrpjela (Onze Vrouwe van de Rotsen of Madonna dello Scarpello) een kunstmatig eiland in de Baai van Kotor. Aan dit beeld heeft het eiland zijn bestaan te danken: twee zeevaarders vonden een Maria beeld en wouden daar een kerk bouwen. Daarvoor moesten ze een eiland maken. Het eiland is ontstaan door het zinken van oude en soms ingevorderde schepen geladen met rotsen. Zelfs nu nog, tijdens het feest fašinada op 22 juli, worden er rotsen in zee gegooid.
We bezoeken de kerk en het aanpalend museum. De mensen hebben hier wel veel vertrouwen in de eerlijkheid. De offergelden liggen gewoon te grabbelen in de “schatkist”, een kist met 3 sloten, vroeger hadden man, vrouw en oudste telg een sleutel van deze kist. Er hangt ook een bijzonder geborduurd meesterwerkje: de vrouw heeft er 20 jaar aan gewerkt en heeft ook haar eigen haar erin verwerkt (van bruin naar grijs). Met het bootje terug naar het vasteland, de bus op en langs de mooie baai naar Kotor. Onderweg zien we een heleboel mosselbanken en veel fruitbomen. Er zijn meer olijfbomen in Montenegro dan mensen.
De baai van Kotor wordt de grootste en mooiste fjord van Zuid-Europa genoemd, heeft een heerlijk klimaat en er zijn veel sporen terug te vinden van de aanwezigheid van de Venetianen. De boka, zoals de baai ook wordt genoemd vormt een aaneenschakeling van baaien en zeestraten met aan de kust mooie middeleeuwse steden.
Ze bestaat uit 4 baaien: 2 bij Herceg Novi in het noorden en 2 bij Tivat in het zuiden.
Kotor ligt aan de baai die naar haar genoemd is, met op de achtergrond de indrukwekkende bergen. Deze oude stad met veel paleizen en meer dan 4 km lange versterkingen is de mooiste van Montenegro.
Weetje: Nadat bij de aardbeving van 1979 veel historische gebouwen instortten, kwamen funderingen bloot van nog oudere gebouwen. Daardoor kreeg men inzicht in de geschiedenis van Kotor. Her Romeinse dorp Acruvium stelde tot eind 12e eeuw weinig voor. Na verschillende bezetters werd in 1420 de stad door de Venetianen bezet die de stad vol paleizen bouwden.
De 4 km omwalling is versterkt met bastions en wachttorens. De 3 stadspoorten boden toegang tot de stad en werden ’s nachts gesloten. Twee poorten werden beschermd door een ophaalbrug, de derde gaf direct toegang tot de zee.
De klokkentoren met de piramide ervoor. Dit was de schandpaal voor misdadigers.
Crkva sv. Marije Koledate (kerk van Maria van de rivier): bevindt zich vlak bij de noordelijke poort waar de bewoners in 1549 dapper weerstand boden aan Barbarossa De kerk is gesloten meer heeft een bijzonder mooie deur.
Trg sv. Nikole (St Nikolaasplein): plein met het grootst aantal bezienswaardigheden:
Lombardicpaleis: de gevel is versierd met een eenvoudig balkon met balustrade. De Crkva sv. Nikole (St Nikolaaskerk) met een blauwe koepel 1896, de kerk zou dienen als orthodoxe kathedraal voor Split Dubrovnik en Kotor, dat verklaart de indrukwekkende afmetingen.
Crkva sv. Luke (St Lucaskerk): is zonder meer de mooiste van de stad met zijn kleine kerktoren en rondboog boven het portaal uit de 12e eeuw. Binnen overblijfselen van oude fresco’s, maar vooral de iconostase van begin 18e eeuw.
De Tripuna kathedraal staat op de vestingen van een eerste kerk in de 9e eeuw, een tweede in 1166. Ze werd echter nog vaak verbouwd vooral na de aardbevingen van 1563 en 1667. Ze is 35 meter lang en heeft een gewelf van meer dan 13 meter hoog. Na de restauratie na de aardbeving van 1979 kwamen oude fresco’s tevoorschijn. Achter het altaar staat een altaarstuk in goudsmidwerk dat 20 heiligen voorstelt, een meesterwerk van de edelsmeden van Kotor in de 15e eeuw.
Kotor heeft iets met poezen: niemand heeft een poes als huisdier, maar alle “vrije” poezen worden wel door de bevolking gevoed, verzorgd en zelfs naar de veearts gebracht als er iets misloopt. Er is zelfs een poezenmuseum. Dit in tegenstelling met de rest van Montenegro en Bosnië: daar heb je hetzelfde fenomeen met honden.
We rijden terug naar de camperplaats langs het “mooie” Adriatische kustgebied… We komen langs he schiereiland Sveti Stefan: een “onbereikbaar” pareltje (althans voor onze beurzen). Het is een exclusief vakantiedorp voor bijzonder kapitaalkrachtige vakantiegangers. Een overnachting kost tussen de € 700 en € 3000. ☹.
Ook verder in Budva, wordt er volop gebouwd. Overal verschijnen er enorme vakantieverblijven, appartementen, hotels. Gelukkig is de kust zeer rotsachtig en kan er maar op heel beperkte plaatsen gebouwd worden.
Geschreven door Tgsvb.reizen