We staan op met zonneschijn! Wie had dat gedacht?
Om 8u45 met de bus naar Arundel Castle. Onderweg zien we "The Long Man of Wilmington" een groot mensfiguur van kalk, gelegen in heuvelrug South Downs, net ten zuiden van het dorp Wilmington. Deze geoglief, gelegen op een helling, is 69 meter lang. Hij stelt een man van voren voor, die in beide handen een lange stok vasthoudt. De oorsprong van het kunstwerk is in nevelen gehuld. De oudste bronnen over de Long Man dateren uit de achttiende eeuw. In 1874 werden de contouren, die met gras waren overwoekerd, gemarkeerd met gele bakstenen. Bij deze restauratie zouden volgens sommigen onder meer de genitaliën van de Long Man zijn weggehaald, maar daar is geen bewijs voor.
Arundel is een toeristisch dorp in de schaduw van deze imposante feodale burcht en de kleinere kathedraal. De eerste 11e-eeuwse burcht werd gebouwd door de graaf van Arundel, in de 12e en 13e E werd er veel geld uitgegeven om het te versterken. In 1243 gingen de titel en het kasteel over op de FitzAlans, die er de FitzAlan kapel aan toevoegden
In de 16e E ging het over naar de familie Howard en raakte langzaam in verval, zij waren nl. katholiek, wat niet echt goed gezien was in Engeland. In 1846 bezocht koningin Victoria het kasteel. Daarom liet de toenmalige graaf het opknappen in neogotische stijl. De neogotische “Library” uit 1800 bezit een zilveren icoon van Fabergé, is bekleed met hout en fluweel en heeft een mooie collectie meubelen. Aan de rand van het mooie park staat de particuliere FitzAlan Chapel, die oorspronkelijk deel uitmaakte van de kerk. Het kasteel is nog steeds het eigendom van de familie Howard.
Lunch in het kasteel tussen de bezoeken door.
En om 14u00 richting Brighton, een populaire badplaats met veel oude Victoriaanse gebouwen en de bekende Brighton pier (1899) met speelhallen, cafés, snacks enz... Wat verder zien we de resten van de in 2003 door de zee verzwolgen West Pier. Daar staat nu de i360, een ‘verticale kabelbaan’ met een glazen capsule die op en neer gaat langs de 138m hoge zilveren naald. De stad heeft 2 universiteiten (Brighton en Sussex). Door de grote LGTBQ+-gemeenschap wordt ze ook wel de homohoofdstad van BG genoemd.
The Royal Pavilion is een bijzonder gebouw opgetrokken uit stuc en steen in bizarre oriëntaalse Palladiaanse stijl. Dit was de verblijfplaats van de toenmalige Prins van Wales, later King George IV. Hij trouwde in 1785 in het geheim met de burgervrouw Maria Fitzherbert en nam hier zijn intrek en verbouwde in 1815 in deze excentrieke stijl. De banketzaal wordt verlicht met een kristallen luchter van 9 m hoog met daarboven een gevleugelde zilveren draak die tevoorschijn komt uit een trompe l’oeil. De prachtige Regency Pavillion Gardens zijn gerestaureerd volgens de plannen van Nash uit 1820.
Verder naar Beachy Head en de Seven Sisters. De Beachy Head kliffen rijken tot 162 m boven de zeespiegel en behoren tot de hoogste krijtrotsen van Groot-Brittannië. De vuurtoren dateert uit 1831, maar door de frequente mist werd er een 2de gebouwd in zee (1905)
De 7 sisters zijn 7 sneeuwwitte krijtrotsen, we krijgen ze echter niet te zien.
Nog even langs de pier van Eastbourne.
Om 18u30 terug aan de camping, tijd om ons potje te koken en na te genieten van de mooie dag.
Geschreven door Tgsvb.reizen