Dag 10 :: Connemara

Ierland, Westport

"Terre brûlée au vent
Des landes de pierre
Autour des lacs
C'est pour les vivants
Un peu d'enfer
Le Connemara"

Vandaag staat Connemara op het programma. Op zich een “op het gemak”-dag, met niet te veel gepland, maar uiteindelijk zullen we toch maar tegen 19u in onze B&B in Westport aankomen (deels weer door de zeer gebrekkige adresgegevens – hoe geraken brieven hier in Ierland ooit op hun bestemming??).

Naar wat een gewoonte lijkt te worden, starten we de dag met een stevig ontbijt (nu zelfs met gerookte zalm), en tegen 9u45 vertrekken we richting Connemara.
Het weer is bewolkt, maar toch al beter dan gisteren.

Connemara is geen dorp of stadje, maar een heel gebied, dat vooral bekend staat om zijn honderden grote en kleine meren (zoals Michel Sardou weet).
We lunchen langs een van de vele kustroutes, dicht bij Omey Island, dat enkel bij laagtij te bereiken is. Kort na de middag komen we aan bij het nationaal park, dat voor het gemak ook Connemara heet en focust op het zeer unieke ecosysteem van de turfondergrond die de streek rijk is.
We maken er een korte maar vrij stevige wandeling van zo'n 3 km die leidt naar prachtige vergezichten, en deels loopt over boardwalks (jippie!) die de “bogs” of vochtige moerasgronden moeten beschermen. Of beschermen ze de wandelaars van de vochtige moerasgrond? Als je ambitie hebt om over enkele duizenden jaren als “moerasman” in een museum te liggen: hier is je kans.
Het is er op sommige plaatsen zo stil dat zelfs de wind niet meer te horen is.
Ironisch genoeg is er in het nationaal park zelf geen meer te bespeuren. We vragen aan een koppel Fransen dat passeert of zij op hun weg een meer zijn tegengekomen. Helaas. We behelpen ons dan maar voor onze servietten-ode met een plas water.

Vier kilometer buiten het nationaal park ligt Kylemore Abbey, een gotisch-romantisch kasteel uit midden 19de eeuw, gebouwd door de rijke (excentrieke) erfgenaam Henry Mitchell. Naast het kasteel liet de goede man ook een miniatuur neo-gotische kathedraal bouwen voor zijn overleden echtgenote, en een volledig uitgeruste Victoriaanse tuin. Om de tuin te beschermen van de wispelturige natuurelementen, liet Mitchell zowat de hele heuvel bebossen met meer dan 1000 bomen, doorheen de tijd uitgegroeid tot een prachtig woud, waar je nu natuurwandelingen in kan doen.
In 1920 werd het kasteel gekocht door de Benedictijnenorde en omgebouwd tot klooster voor Belgische nonnen uit Ieper die er na WOI zijn komen wonen. Ironisch genoeg was de orde in de loop van de 17de eeuw uit Ierland gevlucht, toen met de slag bij de Boyne katholiek Ierland definitief verslagen werd door protestants Engeland. Geschiedenis heeft een gevoel voor humor.
Kylemore Abbey bezoeken is niet goedkoop (13 euro - online wel goedkoper!), maar het is de moeite. Ik was er zelf aangenaam door verrast.
Ons bezoek heeft uiteindelijk toch een kleine 3 uur geduurd.

Tegen 17u45 vertrekken we naar Westport. De zon breekt eindelijk door de wolken, en we worden verwend met nog enkele prachtige panorama’s op Connemara. Net als in Zuid-Ierland zijn de bergen hier onherbergzaam, ruw, en oh zo mooi.

Na het inchecken in de B&B (een geweldig grote kamer – Daniël is op dit ogenblik al aan het slapen, en ik zie hem zelfs niet liggen), eten we nog iets in een pub in Westport, “The Two Towers” (zonder Saruman en een aanrader). Mijn in bierdeeg gebakken krabbenpootjes en de eend van Daniël smaken!

Morgen is het rijden naar Sligo en omgeving. Er zijn heel wat mooie routes langs de kust, maar daar gaan we jammer genoeg geen tijd voor hebben.
Het is nu al duidelijk dat twee weken Ierland eigenlijk te kort is. Drie weken waren waarschijnlijk beter geweest… Enkel meer redenen om zeker nog eens terug te keren.

Tot morgen!
 
 

Wat hebben we vandaag geleerd

  • Ik moet bij een ontbijt met warme gerechten altijd kiezen wat Daniël kiest. Voor de één of andere bizarre reden weet hij altijd het beste uit te nemen.
  • Mozart, Chopin of Tjaikovski, het is voor Daniël allemaal hetzelfde.
  • Iets wat ik al eerder had moeten schrijven: in restaurants en bar krijg je bij je avondeten een gratis karaf kraantjeswater Olé!
  • Op de radio gehoord: blijkbaar is er een deel van de nieuwe Star Wars-film opgenomen op Skellig Michael. Dat maakt het missen ervan des te pijnlijker :-(...
 

Niet te missen

  • Connemara National Park
  • Kylemore Abbey and Victorian Garden
 

Reisweg

Zo'n 200 km.
 

Weer

Bewolkt, maar geen regen.
 

Hotel

Glenderan B&B, Rosbeg, Westport, Co. Mayo, Ierland


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.