León

Spanje, León

DAG 68 # 59 km Cyclotoeristen gezin met 8 personen en 2 zwaarbepakte NL pelgrims

Gisteravond zeer gezellig gegeten in de patio met druivenpergola van hotel. Gesproken met Engelse wandelaars die hun 37-jarig huwelijk gaan vieren in de oudste Parador van Spanje in Santiago. Ze wonen op 10 km van Chatworth House (ons wel bekend). Ze waren ook iets uitgekeken op het pelgrimsmenu. Overal wordt voor ca. 10 euro 3 gangen plus drinken aangeboden. Het biedt steeds de zelfde keuzen en ik verknoei het dan door fles Rioja te bestellen, die dan ongeveer even duur is als het menu. Ik bood mijn restant aan de Engelsen aan en dan raak je in contact. Ook zij waren meer van het type luxepelgrim.

Hier in León slaap ik in ruime kamer in de jeugdherberg vlakbij de kathedraal. En dat voor 20 euro per nacht. Voordeel is dat je je was in een machine kan gooien.
Vanmorgen heb ik mijn bagage in het hotel gelaten en heb met een gemiddelde van bijna 21 km/u de afstand van 15 km naar San Miguel de Encalzada afgelegd. Heen vals plat naar beneden en tegenwind en terug andersom. De San Miguel is de oudste kerk aan of bij de Camino en al in 914! gewijd door bisschop Genadio. De kerk is in de Mozarabische of ook wel Mujadarstijl. Het gaat om Moorse, Islamitische elementen als de ronde bogen en pilaren en de ornamenten met veel bloemmotieven. De kerk is gebouwd door uit Cordoba gevluchte monniken. Verder is het een duidelijk Romaanse kerk in opzet. Mijn gids schrijft hier weer over de link met de prehistorische sterrenbaan van Estella, die op deze plek weer bij de Camino komt en dat de kerk gebouwd zou zijn op plek van een rituele grot. Hierover lees je in Spanje niets.
Het kerkje ligt prachtig en het was de omweg alleszins waard.
De tweede helft van de route van vandaag was met bagage naar León. Deze meed de drukke, meer rechtstreekse weg. Niet bijzonder en door onaantrekkelijke dorpen. Vals plat omhoog en tegenwind bracht mijn gemiddelde omlaag en zorgde ervoor dat het doel voorop stond.
Je rijdt León heel mooi binnen over fietspad langs de rivier Besnega. Het was een frisse dag (rond de 20 graden en koude wind). Tijdens menù del dia op terrasje in de schaduw ben ik aardig verkleumd. De kathedraal van San Isidoro heb ik tot morgen bewaard. Ben al wel in het kathedraal/diocesane museum geweest. Een collectie van zeer diverse aard en van onschatbare waarde. En soms ook heel curieus. Zo stuitte ik op schilderij van San Erasmo die uitsluitend gekleed in lendendoekje en rijk gedecoreerde mijter en zeer sereen kijkend zijn darmen liet oprollen.
Morgen nog een hele dag in een prachtige stad van de schoonheid en levendigheid van Burgos.

Ultreia et suseia.



Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Dat met San Erasmo - is er een link met Erasmus? - lijkt me wel heel bijzonder. Wie rolde zijn darmen dan op? En is dat de aanleiding geweest voor zijn heiligverklaring?

Harry 2014-08-14 10:29:58

Wat een enorme hoeveelheid gebouwen, schilderijen, beelden en landschappen kom jij tegen. Wanneer jij je in het tempo van de fiets en wandelaar beweegt, komt alles ook nog beter binnen. Wat doen deze indrukken met je? In ons onderwijs en andere opvoeding wordt heel weinig tijd ingeruimd om ons daar het een en ander van bij te brengen. Iets meer cultuur en iets minder planning en economie kan geen kwaad. Verder schijnt hier de zon.

Geert 2014-08-14 11:34:57
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.