Proloog

Nederland, Groningen

Pelgrim, er is geen weg, de weg ontstaat in het gaan. Gaandeweg ontstaat de weg, en als je omkijkt zie je de baan die nooit meer betreden zal worden.
Antonio Machado

Plannen. Dat kan ik heel goed. Soms wat dwangmatig. Vier jaar voor ik 50 jaar werd, ben ik begonnen met maandelijks een bedrag opzij te zetten voor mijn eigen feestje. Ik heb de marathon van Honolulu gelopen. Een paar jaar daarna had ik bedacht dat het ook leuk zou mijn 60e verjaardag op te luisteren met een bijzondere tocht op de fiets naar Santiago. Santiago de Compostella. Kennelijk heb ik Santiago al langer in mijn hoofd gehad, want ik kwam nog een knipsel uit 1993 tegen.

Ondertussen was ik al begonnen met levensloopsparen. Ik heb me jaren kunnen voorbereiden. Ex-collega Bram Stoffers, die een paar jaar geleden de tocht heeft ondernomen, heb ik nauwlettend gevolgd. Ik heb veel verslagen gelezen en de zeer complete site van Mat Knaapen (www.perfietsnaarsantiago.wordpress.com ) gespeld. Nu, in het jaar dat ik 40 jaar aan het werk ben, is het bijna zover.

Waarom een pelgrimsfietstocht naar Santiago de Compostella? De aantrekkingskracht zit voor mij in de mooie route er heen. Deels bekend, deels onbekend. De uitdaging om ca. 2500 km van huis af aan te fietsen om Santiago te bereiken. Alleen. Aantrekkelijk vanwege de landschappen, de historie, de cultuur, de monumenten, de steden. En de unieke mogelijkheid om ook terug te gaan per fiets en daarbij de boot te gebruiken om een stuk af te snijden. De boot vanaf Noord-Spanje, Santander naar Plymouth in Engeland. Deze vaarroute heeft al meer dan 30 jaar iets magisch voor mij. Toen dacht ik nog in autotermen, nu is het met de fiets nog veel leuker.

De reis – het is dus geen vakantie – heeft veel te doen met het getal 6(0). Mijn leeftijd dus. Ik wil zo’n 60 km per dag fietsen en dat gedurende 6 dagen per week. Mijn maximale budget per dag moet de € 60 niet overschrijden. Ik trek er bijna 4 maanden voor uit en geen 6 maanden.

Wat is de tocht niet? Het is zeker geen boetedoening. Dus heb ik ook geen ascetische doelstellingen. Ik besef ook heel goed dat het erg luxe is om zo’n tocht te kunnen ondernemen. Frankrijk laat wel wat ruimte voor een meer Bourgondische invulling. Ik zal toch geen kilo’s aankomen.
Ook is het geen religieuze tocht. Ik heb weinig op met martelaren en heiligen en, met alle respect, de katholieke kerk. Toch zal ik heel wat kerken gaan bekijken. Vooral de Middeleeuwse vind ik prachtig. Had ik natuurlijk ook in Groningen kunnen blijven!

Vier maanden verschijn ik niet op mijn werk. Toch is het ook geen sabbatical. In de zin van afstand nemen, uitrusten en nieuwe wegen inslaan voor wat betreft het werk. Ik werk nog steeds met geweldig veel plezier en ga het werk zeker missen.
Het is ook nauwelijks een spirituele tocht, vrees ik. De tocht kent al evenmin een sportieve uitdaging. Afgezien van wind en regen is de afstand van 60 km per dag gemakkelijk haalbaar. Normaal doe ik daar ca. 4 uur over. Dat laat tijd over om onderweg dingen te zien en te ervaren. Verder verwacht ik ook niet om tot hele andere inzichten te komen of een gedaanteverwisseling te ondergaan. Ik sta natuurlijk wel overal open voor. Dus je weet nooit.

Wat is het dan wel? Ik denk vooral dat de reis wordt ingegeven door wat mij (wat ons) beweegt om veel te reizen. Een onbedwingbare nieuwsgierigheid naar nieuwe vergezichten, nieuwe horizonnen, nieuwe culturen, nieuwe smaken en geuren. En misschien ook een diepe onrust?
Verder is het toch ook wel om een overgang naar een nieuwe levensfase te onderstrepen. De laatste fase. Een soort rite de passage. Ik hoop wel dat de reis me iets kan opleveren op dit gebied. Mijn grootste opdracht is loslaten en de reis, de weg het doel te laten zijn. Dus geen uitgebreide planningen dit keer. Lastig om onderweg niet bezig te zijn met: waar zit een bakker, waar ga ik lunchen, waar zal ik slapen? Genieten van het onderweg zijn, van het nu. Dat wordt het moeilijkste, niet het fietsen. Deze doelstelling geldt natuurlijk voor de tocht zelf. Niet voor de voorbereidingen. Die zijn ouwerwets minutieus. Ik fiets met minder dan 14 kilo aan bagage.

En als je alleen op reis gaat ontmoet je veel mensen is mijn ervaring. Een doelstelling is dus ook om mensen te ontmoeten en contact te maken.

Ultreia et Suseia (Voorwaarts … en altijd maar door).



Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Hola Greet, Een mooie inleiding. Ik wist niet dat je zo mooi kon schrijven.. Het stukje van Antonio Machado heb ik nog gelezen tijdens mijn studie Spaans.:) Heel toepasselijk! Ik heb me aangemeld en hoop zo je een beetje te kunnen volgen. Heel veel plezier. ¡Buen viaje!

Marjan Molenkamp 2014-05-29 17:14:15

Greet, Geheel in jouw stijl liegt de 'Proloog' er niet om. Jij hebt al naar heel veel aspecten gekeken; sommige even aangeraakt en gauw weer door. Je moet, voor ons, tenslotte wel herkenbaar blijven. Zoals je weet, vind ik het natuurlijk prachtig dat je dit gaat doen. Grotendeels alleen er op uit is sowieso een feest als tenminste contact kunt maken en het houdt jullie relatie levendig: je hebt elkaar iets te vertellen. Wat voor magisch gevoel heb je bij de vaartocht naar Plymouth? Nu nog iets voor al die mensen, die ................. 121 x 60 euro = 7.260,- euro. Je staat overal voor open, maar verwacht niets? Hoe zit dat ....? Mijn reactie was nog veel langer en dus te lang voor deze aflevering. Voor alles is een oplossing.

Georgio - Ionaddis 2014-05-29 17:40:30

Leuk, er is altijd een hokje, als dit, vrij. Jij hebt niet zo veel met religie, maar oude kerken blijven altijd bijzonder; ga ze onderweg gerust binnen. Goed om de rust van en voor het genieten op peil te houden. Jouw zinsnede over 'rite de passage' is niet alleen voor jou een boeiende; een eventueel antwoord is vaak verrassend. Jouw grootste opdracht 'de boel loslaten' en dan wel met ons in verbinding willen blijven ...... Je bent toch wel een schat. 'Que Dieu vous accompagne!' en graag tot ziens

Georgio Juan 2014-05-30 14:57:08

Ik heb helemaal niks met wielrennen. De Giro (ooit gestart in Groningen en via een Groningse delegatie door het hoofd van de katholieke kerk gezegend) en de Tour zijn aan mij niet besteed. Ook de beelden van de Vuelta op tv gaan aan mij voorbij. De komende 4 maanden is het anders. Dan volg ik het peloton, zijnde één blonde vrouw uit Groningen, op weg naar de eindbestemming in Santiago, of toch anders ... een nieuw begin, ja van wat ? Daarom ben ik zo geweldig benieuwd naar de ervaringen die je onderweg zal opdoen. Waarschijnlijk zal je pas na terugkomst in Groningen weten wat deze ervaringen je zullen opleveren. Greet, ik ben nu al in dit ene jaar 2014 een grote wielerfan, een fan van jou. De Proloog heb ik met ontroering gelezen. Een geweldige opening. Dat smaakt naar méér, méér.

Jane, 'Our Home' 2014-06-01 17:08:05

Lieve Greet, Er zijn veel redenen te bedenken voor dit prachtige avontuur. Ik weet dat het een reis is die helemaal bij je past. Ik twijfel er ook niet aan dat het geweldig gaat zijn, dat je wel zult plannen ook al probeer je van niet en dat je zeker geen kilo's zal aankomen. Het geld is gespaard, de plannen zijn klaar ( al maanden :-)) en je verkeerd in een jaloersmakende conditie. Het thuisfront gunt het je ongetwijfeld van harte! Voor jou zit er dan nog maar één ding op....GENIET! Geniet van de mogelijkheid, je gezondheid, het prachtige landschap en vooral van het avontuur! Maar hé, dat komt goed, genieten kunnen we als geen ander! Ik zal eens verzinnen wat ik ga doen in het jaar dat ik 60 word. Een mooie reis, zonder fiets! Goed om nu al van te dromen. Doe je wel voorzichtig?

Astrid 2014-06-01 19:16:25

Greet, zoals je alles altijd vooruit plant lijkt het me nu een opgave voor je om je over te geven aan de reis en de omstandigheden die je tegenkomt. Ik ben heel benieuwd of je dat ook gaat lukkken tijdens deze reis en zal je zeker volgen. Op de fiets is geweldig, een klein stukje ervan heb ik al gereden zoals je weet samen met Hans alleen met veel tegen wind. Ik hoop dat jij het onder goede omstandigheden kunt afleggen. Veel succes alvast gewenst.

Anja 2014-06-02 12:47:31

Svoboda! Komende zaterdag om 9 uur staan de fietsende dames voor de deur van de van Goghstraat 152. De deur waar jij de komende vier maanden niet door naar binnen zult gaan. Svoboda Jr. Heeft de eer om drie dagen met je mee te fietsen en dan laat Svoboda je gaan , je svoboda tegemoet. Svoboda is het Russische woord voor vrijheid en de naam van mijn fiets. Tot zaterdag en het wordt mooi weer. Jane

Jane (fiets Jane) 2014-06-02 17:22:46

Greet, wat heb je een prachtige 'proloog' geschreven. Helemaal Greet. De tocht gaat je zeker lukken. Ik ben benieuwd hoe je met je opdracht 'loslaten' om zult gaan. Want je bent immers een flinke planner en je wilt graag de controle houden. Ik denk aan onze fietstochten van jaren geleden en dat je dan met het 'wieletje' naging hoeveel km we precies hadden gefietst. Een hele goeie reis.

Geke 2014-06-02 22:52:08
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.