El camino

Spanje, San Millán de la Cogalla

DAG 60 # 50 km Cyclotoeristen 0

Al in 830 baanden de eerste pelgrims de weg naar Santiago. In de 10e eeuw waren het al honderdduizenden. Er was maar een doel, nl. het graf van San Iago, de apostel St. Jacob. Er is becijferd dat in de Middeleeuwen 10% van de mannelijke bevolking de tocht heeft ondernomen. De weg is met recht een zeer belangrijk Europees erfgoed. Veel Europees geld is in Spanje besteed aan de Camino. Asfalteren en opleuken van routes door plaatsen, voetgangersbruggen, voetgangersoversteken, bewegwijzering en informatiepanelen. Het verbeteren van de pelgrimsinfrastructuur gebeurde ook al in de Middeleeuwen. Prachtig voorbeeld is de Puente la Reina. Op instigatie van de koningin is de brug gebouwd voor de pelgrims.

Zoals vaak heb ik me al snel een mening gevormd, dus ook over de Camino (de wandelroute). Ik vind het alleen een aanrader voor mensen onder de 30 jaar. Het leeuwendeel van de wandelaars in deze periode. Een fantastisch podium voor internationale ontmoetingen. Verder is de Camino totaal vercommercialiseerd. Je kunt hem blind lopen en de pelgrim is een wandelende portemonnee geworden. Albergues concurreren met elkaar in luxe. De route hangt vol reclame. Iedereen loopt met een gekochte schelp (made in China?). Dank je Marja! In tegenstelling tot Frankrijk is hier ook niemand meer geïnteresseerd in de schelp. Logisch met zulke massa's.
De camino gaat door een prachtig stuk Spanje met zeer bezienswaardige plaatsen, maar de route volgt ook vaak de weg of oninteressante paden dichtbij de weg. En je loopt en masse. Mijn advies is om de Ruta de la Plata van Sevilla naar Santiago te wandelen. Wel 200 km meer en natuurlijk niet overal voorzieningen. Veel oorspronkelijker. Als fietser heb je vanwege je grotere actieradius een heel ander perspectief.

Gisteravond nog heerlijke tijd in Logroño besteed. Wat een gezellige stad. Net als in Italië, begint hier rond half acht de passegiata = pantoffelparade en vanaf half negen begint iedereen aan de tapas. Ik heb twee glazen heerlijke Rioja gedronken en drie broodjes (bocadillos) gehad en was slechts 8 euro kwijt.

Vanochtend mijn fiets twee trappen afgedragen en de buurman plus zoon gesproken. Door de eigenaar van het pension waren ze al op de hoogte van mijn tocht. Zij deden wat veel Spanjaarden en Italianen doen, de wandelcamino mountainbiken en dan drie etappes per keer. De hijo was 12! Via de Camino moest ik Logroño uitfietsen. Zeker 3 km 3.50 m breed!!! betonpad met onverhard pad er naast, waar geen mens op liep. Vgl. Stadsweg Groningen-Ten Boer. Het graveldeel vind ik met bagage niets.
Het pad werd zeer goed gebruikt door lokale bevolking. Meer dan honderd gezien.

In de oude koningsstad (koningen van Navarra) Najera heb ik geluncht en deze casa rural geboekt. Het is hier paradijselijk op ca. 700 m en een berg van 2260m in de buurt. San Millán heeft twee Unescokloosters. Yuso en Suso. Het renaissanceklooster Yuso heb ik bezocht. Ik had liever het oudere klooster bekeken. Dat kan morgen pas om 11.00 uur. Te laat en te meer omdat ik morgen nog een klooster op het programma heb staan. San Millán is Spaanse heilige, die geboren werd als herderszoon en (daarom?) 104 jaar oud werd. Hij was een soort El Cid. Veel afbeeldingen te paard en met zwaard en rollende koppen. Zijn specialiteit was duivelsuitdrijving. In klooster van Yuso is voor het eerst, zowel het Baskisch als het Casteliaans (huidige Spaans) vastgelegd.

Hier is trouwens geen pelgrim te bekennen. Het ligt kennelijk net buiten de Camino.

Ultreia et suseia.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Het is weer genieten van al je verhalen en natuurlijk bijbehorende foto's. Ben ernstig onder de indruk van de drukte op het 3,5 mtr brede pad! Enorm, had ik niet gedacht. Veel plezier en ik kijk nu al uit naar je volgende update :-)

Inge 2014-08-07 15:42:09
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.