België

België, Rijkevorsel

DAG 6 # 91 km Cyclotoeristen 7

Pas bij tienen vertrokken van de natuurlijke, prachtige camping Het Vissertje. Alles was zeiknat en ik zou een redelijk korte etappe hebben. Het was een frisse nacht. Mijn donzen slaapzak is berekend op 12 graden. Eerst teruggereden naar Thuredrigk. Dordrecht is de oudste stad van NL. Stadsrechten sinds 1220. En nu volgt een Dordrechtpromo. Dordrecht is echt leuk voor een weekend. Hele, mooie oude binnenstad, met bevaarbare grachten, water rondom en ook fraaie buitenwijken met zeer aantrekkelijke woningen. Wat Dordrecht ook heeft is een fietsenmaker. Deze heeft mijn derailleur bijgesteld. Nu pas ingefietst na 500 km met bagage. Een man met verstand van zaken, bleek, toen ook hij aangaf dat de Koga Traveller ongeëvenaard is. Sorry Santosbezitters. Van deze pelgrim wilde hij geen geld aannemen. Ik heb beloofd een kaarsje voor hem te branden. Koffie op Dordts terras en toen na elven op pad. Ten zuiden van Dordrecht werden de pelgrims ingescheept voor de overtocht naar hogergelegen Brabantse zandgronden.

Wat is nou dat fietsgevoel? Niet-fietsers hebben geen idee. Vanmorgen fietste ik ten zuiden van Dordrecht over de Zanddijk. Geen mens, prachtig weer, bijna stil. Ultieme vrijheid. Je voelt je fit, je hebt een doel, je bent buiten, de banden zoeven en de wind zit niet tegen en dan .... beland je op het fietspad Langs de Engel.
Het gevoel hield niet lang stand, want bij de Moerdijkbrug zat de weg aan mijn linkerkant, de verkeerde kant en was ik na 13 km fietsen weer in Dordrecht beland, getuige het plaatsnaambord. Niks aan de hand verder, maar de gids van Clemens Sweerman is lang niet bijgewerkt. Nu weet ik ook wel dat over 5 jaar iedereen op GPS fietst met een appje voor informatie. Uiteindelijk kwam ik in Breda. Pas na bijna een half uur bedacht ik, dat ik hier tijdens mijn opleiding in 1995 iedere maandag bij het station te vinden was. Het station van Breda krijgt ook een total makeover. Alles op de kop. Uiteindelijk goed geluncht onder de Lieve Vrouwenkerk. Vanwege de monstertocht van gisteren moest ik wat calorieën aanvullen.
Ten zuiden van Breda is het prachtig fietsen langs het riviertje De Mark. Tot in België toe. Ik heb de grenspaal op de foto gezet. België is veel drukker met verkeer en de eerste glooiingen heb ik ervaren.

Vlak over de grens stopte een Bredase fietser. Hij had mjjn schelp gezien. Hij was nu 72 en had 3 keer de tocht naar Santiago gemaakt. Verder had hij zeker zes andere fietsende pelgrims gezien. Toen ik hem vroeg of het de moeite waard was, sprak hij: "Ach meid, ik ben niet voor niets 3 keer gegaan". Nu durfde hij niet meer.

Ik heb mijn eerste Jakobskapel bezocht in Galder. Alleen het voorportaal was open. In Galder was de weg ongebroken. Later bij Hoogstraten nog een flink stuk. Ik heb zelf een omleiding gemaakt via de kaart. Ik zat vlak bij Baarle Hertog en Baarle Nassau. Een heuse NL enclave. Geen idee of het daar ook een belastingparadijs is.
Het is hier een soort Veenhuizen. Ook hier werden vagebonden heropgevoed. De kolonie van Wortel. Op het eind, na 83 km kwam ik over een vreselijke klinkerweg. Het fietsgevoel was ver te zoeken. Toch ben ik gestopt voor een monumentje uit 2011. Ter nagedachtenis van 6000! landlopers, vagebonden, gevangenen, geestelijk gestoorden en anderen. In de 1e wereldoorlog zijn heel wat mensen op drift geraakt. En toen sloeg de Spaanse griep toe.

Weinig fout gereden en toch weer zoveel kilometers. Eindelijk de camping in Rijkevorsel gevonden. Verborgen achter een planologische blunder in de vorm van een winkelcentrum langs de weg . Allemaal hekwerk en mobil homes en receptie dicht. Met een auto mee naar binnen en plekje gevonden. Deze camping is uitvalsbasis voor vandalistische?, aardbeiplukkende Roemenen. Ik zag plakaten in de toiletten. En het geverifieerd in het eetcafé. Het veld is mooi groen, maar zompig van enorme onweersbui? Geen douche, ondanks inworp van 2 jetons. Ik ga kamperen in België mijden. Het was vroeger al niet anders. Weinig en slecht. Het eten en de Leffes waren weer erg goed in aanpalend eetcafé. Kreeg een grote fles Spa mee voor bij de tent. Schattig.

Ultreia et suseia.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Hé Greet, je hebt een grens overschreden...! Wat een aardige mensen kom je op je weg tegen; een geruststellende gedachte voor het thuisfront. De Dordrechtpromo heeft bij mij gewerkt, ook omdat ik van een tennisvriendin dezelfde enthousiaste verhalen heb gehoord. Ik wil er dus een keer heen. Merk je al iets van de WK? In België schijnen de Walen en Vlamingen uit hun dak te gaan over hun Rode Duivels. En die duivels hebben nog geen bal getrapt. Vanavond 'onze jongens' tegen de Spanjaarden (zouden zij weleens in Santiago geweest zijn?).

Jane, Our Home 2014-06-13 11:49:43

Je hebt van die mensen, die zo enthousiast over leven in het nu kunnen praten........ Allemaal goed bedoelt en ook niet verkeerd, maar ik vind jouw geschiedenis verhalen wel hartstikke leuk. Tegenwoordig zijn er makkelijk 6000 mensen te vinden, die in aanmerking komen voor heropvoeding; alleen wie moet dat doen.............? Ik lees op de laatste tijd iets over het ontbreken van manlijke krachten in de opvoeding; hetzelfde zal ook wel gelden voor de vrouwelijke krachten. Kortom fiets maar lekker door.

Geert 2014-06-13 15:21:02
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.