8ste en 9de dag Marsala

Italië, Marsala

Gisteren van Trapani naar Marsala gereden. Kippe eindje (40 km). Eerst maar eens de krant lezen. Vervolgens soort planning gemaakt wat we allemaal willen zien en doen op Sicilië. Het is bewolkt en regenachtig weer. Dus het werd een Theo dag. We hebben deel II van de Godfather gekeken. Die duurt meer dan 3 uur. Ze hadden er zelfs een pauze in op genomen. Zelfs Theo vond deze Theo dag nogal langweilig.
Vandaag , het weer ziet er iets beter uit. Eerst wasje gedaan, de afwas, de matten geklopt, de camper van vliegenpoep ontdaan en toen op de fiets naar Marsala. De Arabieren gaven deze plaats ( in de 9de eeuw) de naam Marsa Allah (haven van God). Gedurende vele eeuwen kende de stad een grote welvaart, vooral dankzij de haven en de goede oogsten. Eerst maar eens naar het archeologisch museum. Hier worden de restanten van een groot oorlogsschip, dat in 1971 werd opgegraven, en dateert uit 240 voor chr. Ze stelden veel “oude meuk” tentoon. Leuk om even door heen te wandelen. Daarna een typisch Siciliaanse snack geprobeerd, een Arancini (soort vergrote bitterbal met rijst en ander spul erin). Smaakte niet verkeerd. De kouwe koffie hebben we omgewisseld voor hete koffie. FF een museumpje ingelopen, een klooster van de Karmelieten met leuke kunstwerken. Daarna bezoek aan de wijnkelders van Florio.
In de 18de eeuw “ontdekte” de Engelsman John Woodhouse ( geen familie van de beroemde accordeonist!!) de wijn van Marsala en liet grote hoeveelheden richting Engeland verschepen. In 1832 kocht Vincenzo Florio, een handelaar uit Palermo, stukken land in Marsala en richtte de “Cantine Florio” op. Hij liet wijnkelders in tufsteen (soort mulle zand) aanleggen. Deze familie werd eind 19de eeuw de belangrijkste producent van Marsalawijn. In 1860 kwam Giuseppe Garibaldi met 1000 roodhemden naar Marsala. Dit was het begin van de eenwording van Italië. Zijn geweer, de bank waarop hij zat en een heel aantal zwaarden schonk hij de familie, tijdens onze excursie zagen we ze hangen.Mussolini had de kelders ook bezocht. Maar daar werd niet over gesproken. Het was wel DE Mussolini antwoordde ze op mijn vraag. In 1943 werden o.a. de wijnkelders van Florio gebombardeerd. Alles werd vernietigd. Er waren slechts 2 vaten Marsala wijn gered. Die worden nu voor een prijs van 750,00 € voor een klein flesje verkocht. Zou goed beleggingsmateriaal zijn werd gezegd. Maar het risico is groot dat ik op een gegeven moment denk oh mooi flesje wijn en hoppa weg is de belegging.
We hebben een excursie met proeverij geboekt.
Er wordt per jaar 6 mio. Liter Marsala geproduceerd. Alleen de witte druiven worden gebruikt, die groeien in de regio Trapani. Het mulle zand (tuf) zorgt voor een perfectie luchtvochtigheid in de wijnkelders. In het logo van de familie staat een leeuw afgebeeld die drinkt en malaria heeft. Rondom de leeuw staan allemaal planten die kinine produceren. Vroeger dacht men dat Marsala een geneeskrachtige werking had. Je moest min. 2 glazen per dag drinken. Amaretto di Saronno hoort tot dezelfde firma. 3 soorten Marsala geproefd , met een hapje erbij (piepklein). Theo en ik hadden de 3 proefglazen en de hapjes op. De rest liet de helft staan. ja we blijven Hollanders.

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Maar was d

Truus 2023-05-09 22:31:28

Was nog niet klaar de vraag was of de wijn lekker was?😉

Truus 2023-05-09 22:32:52

Hebben we enkele jaren geleden met Kerstmis gemaakt kalfswangen in marsalla langzaam gegaard . Kei lekker.

Marc 2023-05-09 22:38:48

Wat zie ik nou,hebben ze daar mijn 🍘🍘🍘🍘? Veel plezier ,oh ja niet vergeten,heeel veuuul drinken! Gr Hans❤️☘️🍺🍷💋🎼🍤🦪🍸

Hans Borg 2023-05-10 12:55:37

Ja jouw bitterballen, maar niet zo lekker als die van jouw!!

gerrie.op.reis 2023-05-10 17:49:36

De Marsala smaakte goed. Een drogere en 2 zoete. Goed tedoen

gerrie.op.reis 2023-05-10 17:50:43
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.