6de reisdag bezoek crematorium en filmopnames

India, Ayanambakkam

De laatste dag Chennai. Vandaag worden we om 08.30 opgehaald en naar het hoofdkantoor van alle projecten gebracht. Vlakbij het hoofdkantoor heeft pappa een crematorium gebouwd . Over 1 maand is de opening gepland. Waarom een crematorium? Het intitiatief is ontstaan in Covid time. Er lagen soms op een dag 30 lijken te wachten op een crematie. Alles gebeurd buiten en iedereen heeft een stapeltje kleiner of groter hout nodig voor de verbranding. Je kunt je voorstellen , met de hitte in India, de besmettelijke Corona, dat dat een afschuwelijke situatie is. Dat is eigenlijk de basis voor Steve om te starten met de voorbereiding van een crematorium, De verbranding draait op LPG gas. Een unicum in India. De gemeente heeft de grond ter beschikking gesteld en donaties brengen het 450.000 € investeringsbegroting bij elkaar. Een crematie kost tussen de 1000 en 1200 roepies (zeg maar tussen de 11 en 12,50€). Het 1ste crematorium wordt over 1 maand in gebruik genomen, Het 2de is in voorbereiding en zal over 1 jaar klaar zijn. Het 3de is gepland over 2 jaar in gebruik te nemen. Er kunnen 2 ceremonies tegelijkertijd plaats vinden. Bij ons de ingewikkelde logistiek dat bezoekers elkaar niet tegen komen dar doen ze hier niet aan.Twee marmeren tafels voor de ceremonie, 2 ovens. Capaciteit is 30 crematies per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar. Dat zijn een kleine 11.000 crematies per jaar. De verbranding zelf duurt 40 minuten. Op een bamboe construct gaat het lichaam in de oven.De urn met d as n de botten krijgt de oudste zoon mee. Als je aan zee woont wordt de urn staande in de zee achterover de zee in gegooid. Als er geen zee is doen ze dit in de rivier. Dood gaat iedereen, daarom zullen de crematoria voor zowel de armen, midden en rijkere mensen en alle geloven beschikbaar zijn. Voor Indiase begrippen is het een luxe uitvoering, veel marmer en hopelijk blijft het ook mooi. Het lichaam kan opgehaald worden met een gouden koets. Heb je minder geld dan neem je de baar op de schouders. Ik ben erg benieuwd hoe dit nieuwe concept geaccepteerd gaat worden. Iedereen is ervan overtuigd dat het in een grote behoefte voorziet. Daarna heeft Theo een 2 uur durend interview met Steve gedaan. De moeite waard om te horen wat iemand motiveert om op deze manier zijn leven in te richten. Het meest trots is hij dat hij zoveel meisjes een positie terug in de maatschappij gegeven heeft. De lunch verraste me. Een hele nette westerse tent, met veel soorten gebak, champignons soep en een salade, een verrassing.

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Is Steve de baas van al die projecten?????

Josette 2023-03-06 11:31:56

Mooi initiatief, Essent zal daar wel niet zo duur zijn , in Nederland gaat iedereen over op elektrische ovens. Knap dat t crematie proces maar op 40 minuten wordt gesteld, duurt in Nederland met 850-1200 graden echt wel langer . Mooie dag weer voor jullie.

Elly 2023-03-06 11:35:07

Wat doet die man veel top.

Truus 2023-03-06 12:08:11

Hier geen kist in de iven. Zijn allemaal smalle kleine mensen. Dus ik ga ervan uit dat het klopt. En als het langer duurt dan wordt de dag gewoon langer. Tijd speelt hier ook. Een andere rol. Zij gaan over van hout op gas, das al n stap voorwaarts.ja josette steve is de verantwoordelijke . Hij is 70 jaar.

Gerrie 2023-03-06 12:35:17

70 jaar, een mooie leeftijd. Is het interview Steve - Theo ergens te horen?

Dick Evers 2023-03-06 14:39:51

Hoi het intervieuw met Steve Theo maakt erg een video/you tube van en dan is het te zien/te horen. Ik laat het weten als het klaar is. Echt een markante man! De moeite waard om naar te luisteren

Gerrie 2023-03-06 15:03:20

Crematorium ziet er netjes uit en idd een hele goed oplossing voor dat land. Dat zelf hout sprokkelen moet maar eens afgelopen zijn.

Willy 2023-03-07 15:39:43
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.