Haeinsa

Zuid-Korea, Hapcheon

2:50 en de wekker ging. Ik heb maar bedacht dat ze dit tijdstip uitkiezen zodat de stilte gerespecteerd wordt. Iedereen hees zich muisstil in zijn pak en in het pikdonker gingen we naar buiten. Op de binnenplaats stonden grote muziekinstrumenten opgesteld en om exact 3:17 begon een van de monniken te trommelen op de grote trom. Het galmde over het plein en het was erg energiek. De muziek was erg gevarieerd in ritme en de monniken maakten er verschillende bewegingen bij, alsof het al een oefening was. Daarna gingen we naar de grote tempel voor het ochtendgebed. Rechts was gereserveerd voor de leken en links zaten de monniken (maar dat waren er maar 10 vanwege de vakantie dus). In de tempel stonden 6 gouden Boeddha's en alle wanden en het plafond waren gedecoreerd, een imposant gezicht. Er werd gezongen en op gezette tijden moesten we de buigingen doen die we eerder geoefend hadden. Even dacht ik nog dat we werden ontzien, maar buiten de tempel begon de 108-buigingen-oefening pas. Het idee is dat je bij elke buiging een slechte gedachte loslaat en op die manier in een meditatieve staat terecht komt. En voor de mensen die denken dat je blijft staan en 108 buigingen maakt: nee, je staat, gaat op je knieën, legt je voorhoofd tussen je handen en staat weer op. Flinke inspanning dus op dit uur van de dag.
De monniken zijn allemaal erg vriendelijk en ogen heel erg blij. Ze zijn niet geïsoleerd en houden gewoon contact met hun familie en hebben allemaal een smartphone. Eigenlijk vind ik het daardoor des te bijzonder dat ze zo'n leven vol contemplatie en meditatie volhouden. Ik zou maar afgeleid raken. Om 6 uur was het tijd voor ontbijt: rijst, kimchi, zeewier etc. Dit werd in stilte gegeten, eigenlijk best prettig. Een guided tour over het tempelcomplex volgde en er werd veel uitgelegd over de symboliek, zoals dat de hoofdtrap bestaat uit 33 treden, even veel als je ruggenwervels hebt. Het totaal aantal treden naar de Tripitaka Koreana is 108. De Tripitaka Koreana zijn ruim 80.000 houten blokken waarin de drie belangrijkste boeddhistische geschriften zijn gekerfd: de geschriften van Boeddha, de leefregels voor volgelingen en de interpretaties van Boeddha's geschriften. De blokken zijn gebruikt om boeken mee te drukken maar worden nu als werelderfgoed bewaard. Het gebouw waar ze in staan is erg vernuftig voor de conservering. De ramen zijn verschillend van grootte om luchtcirculatie te regelen en de vloer heeft lagen zout, houtskool en leem om vocht te reguleren en ongedierte weg te houden. Ze staan ze al 800 jaar in goede staat min of meer in de buitenlucht. Daarna werd het tijd voor en kopje thee met de abt en werd de zoveelste groepsfoto genomen. Na wat vrije tijd en een lunch, gingen we weer de bus in op weg naar Seoul. De resting areas onderweg zijn groot en ontzettend schoon. Deze was blijkbaar ook een trouwlocatie, want er stonden grote borden met trouwfoto's. Voor als je bereikbaarheid errug belangrijk vindt ;-)
In het hotel trof ik Bert en na een laatste Korean bbq en een wandelingetje langs de Han, begonnen we de thuisreis. Eerst een aardige tocht naar het vliegveld en dan hopelijk lekker slapen onderweg.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Wat een mooie dag/nacht weer. Met heel belangstelling hebben we het zitten lezen. Morgen ben je, door alle buigingen en eenvoudige slaapplaats wel zo stijf als wat. Maar goed, je hebt ook weer wat bijzonders meegemaakt. Ik vind het heel goed dat de monniken een goed contact hebben met de "buitenwereld". Dat voorkomt toch de wereldvreemdheid die je in veel kloosters aantreft. Je hebt nog veel moois aan gebouwen, interieur en natuur gezien. Een mooi slot van een veelzijdige week.

MenM 2016-09-10 11:36:30

Wat een supergave reis Nelk! Goede terugreis!

Sil 2016-09-10 15:55:39

Wat een avontuur! Leuk om mee te reizen. Goede reis naar huis en tot vrijdag.

Ingrid 2016-09-10 20:20:25
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.