Printing factory

Vietnam, Ho Chi Minh-stad

Vandaag is het mijn laatste dag in Vietnam. Om 7.30 uur verzamelen we bij het hotel van Annabel (FWF) en Ann. Ann werkt als consultant voor FWF op het gebied van ‘living wages’. Living wage is een term die FWF hanteert in tegenstelling tot het ‘minimum wage’. Vaak is het ‘minimum wage’ niet voldoende om van te kunnen leven, het ‘living wage’ is dat wel. Bij het hotel verzamelden zich ook 3 auditoren van FWF. Dezelfde auditoren die vorig jaar met ons mee zijn geweest en die woensdag bij de training aanwezig waren.

We werden door het bedrijf opgehaald. Het is een printing factory (Koreaanse eigenaar) waar circa 50 mensen werken (6 dagen in de week). Het bedrijf bedrukt textiel, o.a. op tentdoek en op rugzakken. Bij aankomst waren de oplosmiddelen al direct te ruiken. Bij het zeefdrukken worden veel verschillende verfsoorten en kleuren gebruikt. Deze worden voor toepassing vaak verdund met tolueen. Vervolgens wordt de verf via zeefdruk aangebracht, soms in verschillende lagen. De materialen worden vervolgens te drogen gelegd in rekken. Waarna de zeeframen met aceton worden schoongemaakt. In de ruimte zijn veel ventilatoren aan het plafond aanwezig, maar deze zijn niet effectief om de werknemers te beschermen. De mondkapjes die worden gebruikt helaas ook niet, omdat ze van het verkeerde type zijn.

Vanuit FWF wordt een bedrijf op verschillende punten beoordeeld. O.a. werktijden, betaling van living wage, vrijheid om een werknemersvertegenwoordiging te vormen, geen kinderarbeid, etc. Ook daar is voor dit bedrijf nog veel winst te behalen. Zo wordt niet altijd het minimum loon of het ‘living wage’ betaald (voor deze regio respectievelijk €150 en € 200 per maand). Het ontbreekt aan een goede tijdregistratie, waardoor het niet mogelijk is te controleren of medewerkers hun overuren wel krijgen uitbetaald. Verder zijn er geen sociale verzekeringen (social, medical, unemployment) en geen interne overlegstructuren of inspraakmogelijkheden in de vorm van een democratisch gekozen werknemersvertegenwoordiging. Dit was de eerste audit die bij dit bedrijf werd uitgevoerd. Deze audit geldt daarom als het startpunt voor verbeteringen. Het bedrijf krijgt een ‘Corrective Action Plan’ toegestuurd en kan dan, onder begeleiding van het Europese kledingmerk, gaan werken aan verbeteringen.

We werden door de Koreaanse directeur meegenomen voor lunch en kregen van haar een zeer uitgebreide lunch, met allerlei verschillende gerechten. De Vietnamese cultuur is erg gastvrij wat dat betreft. Tot slot met elkaar weer naar het bedrijf gereden en terugkoppeling verzorgd. Daarna werd ik naar het vliegveld gebracht. Straks vertrek en terug naar huis!


Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Mooi verslag, Koen, bedankt! Goed om een hele audit mee te maken. Ik wens je een goede terugreis. Op naar de hollandse pot maar weer...!

Hester Dekker 2017-03-25 14:15:38

Ha die Koen, Bedankt voor je uitgebreide verslagen. Leuk om te hebben mogen lezen.

Fred van Kolck 2017-03-25 14:27:56

Ik hoop dat jullie goed zijn aangekomen, dank voor de verslagen

jolanda 2017-03-26 11:58:27
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.