Printing Factory

Vietnam, duc hoa, long an

Vandaag hebben we het eerste (van de twee) bedrijf bezocht, een Printing Factory. We werden om 09.00 uur opgehaald door een chauffeur van het bedrijf en de bedrijfsleider. Na bijna 1,5 uur kwamen we aan en werden we ontvangen door drie dames. Een van de dames werkt voor het printing bedrijf, de andere twee voor de afnemer van deze artikelen, waar ze dan vervolgens verder in elkaar worden genaaid.

We hebben een uur met de dames gesproken en vooral vragen gesteld. Die vragen werden tussentijds regelmatig in het Vietnamees doorvertaald, besproken en dan weer in het typische Vietnamees-Engels aan ons teruggekoppeld (Vietnamezen hebben de neiging om de eerste en laatste letter of klank van het woord weg te laten).

In het bedrijf werken zo'n 300 mensen in dagdienst (maandag t/m zaterdag), vooral jonge mensen. Zij bedrukken textiel, bijv. voor T-shirts en rugzakken. Dit bedrukken gaat met zeefdrukken. Als het materiaal is bedrukt gaat het verder de keten in om afgewerkt te worden. Informatie over de gevaarlijke stoffen is beperkt aanwezig. Voor sommige producten is een veiligheidsblad aanwezig, maar lang niet voor alle. Medewerkers ontvangen wel training en de veiligheidsbladen zijn ook aanwezig in de werkruimtes.

Na een Koreaanse lunch met de bedrijfs- en productieleider hebben we een rondgang gemaakt. Maar eerst uiteraard veiligheidsschoenen aan (zie foto)! We mochten overal rondlopen en foto's maken. Mooi om het proces te zien. Veel handwerk nog, weinig geautomatiseerd, allerlei verschillende lijnen waar logo's van kledingmerken of andere soorten prints op stoffen worden gedrukt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van inkten en schoonmaakmiddelen die oplosmiddelen bevatten. Zowel via inhalatie als via de huid komen de medewerkers hiermee bij verschillende processen in aanraking. Waarschijnlijk in te hoge (naar NL begrippen) concentraties.

Daarna opnieuw met de dames aan tafel. Alvast eerste bevindingen teruggekoppeld en beloofd hier later schriftelijk verslag van te doen. De uitdaging: zo praktisch mogelijk adviseren over beheersmaatregelen die ze direct kunnen implementeren zonder dat dit al te veel kosten met zich meebrengt. Of, hogerop in de keten bewerkstelligen dat kledingmerken hun leveranciers verplichten om onder betere omstandigheden te produceren. Wordt vervolgd.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Veiligheidsschoenen!!!??? Ik dacht dat je er mee naar het strand ging!

Pa 2016-06-03 13:41:07

Ik hoop dat jullie dan heel veel foto's gemaakt hebben. Dan kom ik ze graag bekijken. Op naar het tweede bedrijf, ben benieuwd!

Hester Dekker 2016-06-03 15:19:42

Die foto's hebben we zeker, maar het leek me niet netjes om die hier te tonen.

arbeidshygiene 2016-06-03 17:21:39
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.