Better Work en schoenenfabriek

Vietnam, Hồ Chí Minh

Vanochtend begon om 08.00 uur de training voor enterprise advisors van Better Work. Er waren 18 deelnemers, waaronder Nguyen Thanh (VCCI) en Jennifer Tran (compliance specialist van New Balance). Ook was er een audio verbinding met adviseurs in Hanoi, die op afstand de training mee gingen volgen. In 4 presentaties hebben we het gehad over de gevaren van gevaarlijke stoffen, blootstelling, beheersmaatregelen en opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. Ook dit keer weer het AXE experiment gedaan, dit keer op de foto vastgelegd…😊 Het was een leuke groep, met veel vragen tussendoor.

Rond 11.45 uur waren we klaar en moesten we snel gaan lunchen, om op tijd bij het bedrijf te zijn. Daar gingen we met een klein busje naar toe, samen met een aantal Better Work adviseurs. Het was circa 1 uur rijden noordwest van Ho Chi Minh City. Het bedrijf werkt in opdracht van Adidas en New Balance en produceert verschillende typen schoenen, o.a. hardloopschoenen. Daarbij beheersen ze het volledige proces, vanuit rubber maken ze zelf de zolen en vervolgens wordt de schoen laagje voor laagje opgebouwd. Er werken meer dan 12.000 mensen (80% vrouw) in drie shifts per dag. Bij elkaar produceren ze 20 miljoen paar schoenen per jaar!!! Dit bedrijf kan je gerust beschouwen als voorloper in hun sector. Uiteraard zijn er hier en daar verbeteringen mogelijk. Maar ze hebben procedures waarmee ze gevaarlijke stoffen beoordelen. Vaak wordt dit ook al gedaan door hun opdrachtgevers, die aangegeven waarmee ze moeten werken. Ze doen medische checks bij hun medewerkers en voeren wekelijks real-time metingen uit naar oplosmiddelen. Blootstelling via inhalatie lijkt voldoende beheerst te zijn. Aan beheersing van de huidblootstelling kunnen ze nog wat meer aandacht besteden.

Ze waren blij met onze input en erg leergierig. We waren dan ook welkom om vaker dit soort gratis bezoeken te komen brengen…. 😊. Na een lange rit door het chaotische verkeer waren we rond 18.00 uur terug bij Better Work. Ook daar was het afscheid hartelijk. We zijn zeker weer welkom en ze zouden deze training ook graag in Hanoi aan hun adviseurs geven. Dus wie weet wat volgt!

Rond 19.00 uur waren we bij ons hotel terug. Klaar met de activiteiten die we hier gepland hadden! Net nog even een hapje gegeten in ons lokale restaurantje op de hoek en straks het inpakken maar eens starten. Morgenochtend ga ik nog even shoppen op de Ben Thanh market en dan om 15.40 uur het vliegtuig naar Guangzhou (China) en rond middernacht door naar Amsterdam. Daar kom ik dan 's ochtends vroeg. Traditiegetrouw plakt André er nog een weekje aan vast om ditmaal het zuidwesten te verkennen.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Als ik het allemaal zie en lees was het weer een waardevol bezoek. Mooi om ook te zien dat er ontwikkelingen zijn op het gebied van beheersing gevaarlijke stoffen. Misschien zijn het nog wel de grotere bedrijven (voorlopers) maar laten we hopen dat dit weer als inspiratie kan dienen voor de kleinere bedrijven. Koen voor jouw een goede terugreis en voor Andre geniet van de rest van je reis...

Andrea Hiddinga 2018-01-26 16:28:28

Geniet van het afscheid en de retourreis.

Pa 2018-01-26 16:30:24

Ha die Koen en André, Fijne reis voor beiden. Mister AXE naar huis. En André nog een sightseeing er achter aan.

Fred van Kolck 2018-01-26 17:05:37

Leuk om te lezen Koen and Andre! Mooi dat dit zo'n goed vervolg heeft gekregen.

Annabel 2018-01-29 08:42:55

Klinkt als een goed bezoek. Wel indrukwekkend dat 1 fabriek zoveel schoenen produceert.

jolanda Willems 2018-01-31 17:10:47
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.