De tempel Aphaia

Griekenland, Mesagros

Vanochtend sta ik weer vroeg op, om vóór de grote hitte, bij zonsopkomst een wandeling naar de tempel van Aphaia te maken.
Het eerste stuk van de wandeling loopt langs de kust en bij Vagia gaat het landinwaarts. De wandel-app (Komoot) misleidt mij hier behoorlijk. Nadat ik zo’n 200 meter stijl geklommen heb, gaat het ineens niet meer verder en ik moet terug. Dan maar een stukje langs de straat en vervolgens weer de “bosjes” in. Nu loop ik zo’n 2 km door olijfboomgaarden en onder pijnbomen door. Het kleurcontrast van het groen van de bomen, tegen de blauwe lucht, ken ik alleen van Griekenland en het betoverd mij elke keer opnieuw.
Ik leg de wandeling van 6 km (waarvan 1,5 km stijging) in anderhalf uur af en ben precies om 9 uur bij de tempel.
Ik ga hier op een muurtje zitten en wacht op Hans, die een half uur later met de auto arriveert en mij een lekker ontbijt uit het hotel meebrengt 😘.
Daarna bezoeken wij samen de tempel en zijn op dat moment de enige bezoekers. Hier moeten we (voor het eerst) onze corona-app laten zien, maar mogen vervolgens gratis naar binnen (omdat het de laatste zondag van sept. is).
Toen Hans en ik in 2004 voor’t eerst samen op Aegina waren, hadden we net Filos uit het asiel gehaald. Aangezien er op het terrein van de tempel geen honden naar binnen mogen, is Hans toen alleen de tempel gaan bezoeken en ik ben met Filosje buiten langs de hekken een rondje gelopen. Vandaag zijn we dus voor’t eerst samen hier binnen.
Aphaia is voor mij de “Akropolis” van Aegina, alleen rustiger, minder toeristisch, niet in de steigers en met een veel mooier uitzicht over de Egeïsche zee.
De tempel van Aphaia is de bekendste archeologische bezienswaardigheid op Aegina. De tempel is gewijd aan de godin Afaia en rond 500 voor Christus gebouwd.
De Griekse mythe vertelt, dat Aphaia, een dochter van Zeus, vluchtte vanuit Kreta voor koning Minoas, die verliefd op haar was en haar wilde veroveren. De liefde was niet wederkerig en Aphaia sprong in zee, waar ze door vissers gered werd en uiteindelijk op Aigina terecht kwam.
De tempel Aphaia vormt samen met het Parthenon in Athene en de Poseidon in Sounio een gelijkbenige driehoek, de Heilige Driehoek uit de oudheid.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.