Sächsische Schweiz

Duitsland, In het oosten / Sachsen

Sächsische Schweiz is de naam van het Duitse gedeelte van het Elbezandsteen gebergte tussen Dresden en de Tsjechische grens. Dit natuurgebied is een nationaal park en behoort tot de meest fotogenieke delen van Duitsland. Aan Tsjechische zijde loopt het gebied over in "Boheems Zwitserland", beschermd als "Nationaal park České Švýcarsko".

Op één dag na hebben we hier de hele week schitterend weer, zelfs een beetje te heet, om te wandelen. We maken dus heel veel mooie fietstochten langs de rivier de Elbe. Er loopt hier een mooie fietsroute, de "Elberadweg", die een totale lengte van 1.260 km heeft, van de Tsjechische grens tot aan de Noordzee. We rijden met de auto naar Bad Schandau, waar we bij het station kunnen parkeren. Deze gratis parkeerplaats biedt wandelaars en fietsers de mogelijkheid, om hiervandaan tochten te ondernemen.

De eerste dag fietsen wij aan de zuidkant van de Elbe, grotendeels in de schaduw van bomen, zo'n 12 km richting de grens met Tsjechië. Daar fietsen we nog enkele kilometers verder en maken een lunchstop bij een klein restaurantje, waar de prijzen belachelijk laag zijn. Op de terugweg steken we, vlak na de grens, nog even de rivier over, om in het laatste Duitse plaatsje voor de grens (Schmilka) een koel biertje te drinken. Dan hiervandaan weer even naar Tsjechië, om een geocache te zoeken.

De meeste toeristen komen hier om te wandelen. Nou, wij houden meer van fietsen en kunnen ook vanaf de fiets van alles zien. Bijvoorbeeld het stadje Königstein, dat in het schilderachtige landschap van de Sächsische Schweiz, aan de oever van de Elbe ligt. De stad dankt haar naam aan de voormalige burcht en latere vesting. Vesting Königstein is een uniek voorbeeld van de Europese vesting-bouwkunst. Aangezien heel veel dagjestoeristen met de boot naar Königstein komen, om de vesting te beklimmen, is het hier erg druk. Wij genieten vanaf het rustige fietspad van het uitzicht op de vesting en fietsen verder. Het is trouwens nog steeds te heet, om grote klimpartijen te maken.

Een ander populair gebied om te wandelen en te klimmen, zijn de Schrammsteine. Een lange groep grillige rotsen, met als belangrijkste bergtop de Falkenstein met een hoogte van 381 m. Over de Bastei rotsformatie ligt de Basteibrug, een zandstenen brug gebouwd in 1851.

Aan het einde van de week wordt het dan iets minder goed weer, ideaal voor een wandeling.
Vanuit het Kurpark in Bad Schandau rijden wij met het trammetje, de Kirnitzschtalbahn, naar het plaatsje Lichtenhain met de gelijknamige waterval. De tramrails lopen maar aan één zijde over een heel smal straatje en ergens in het midden is een uitwijkwissel, waar de trams van boven en beneden elkaar kunnen passeren. Heel interessant allemaal.
Bij de eindhalte aangekomen, maken we een wandeling door de bossen richting "Kuhstall" (koeienstal), dat is de grootste rotspoort van de Sächsische Schweiz. Er is nog een heel kleine rotspoort, het "Schneiderloch" (kleermakersgat), waar je doorheen kunt. Iets verder kan je tussen twee rotsen, een heel smal laddertje opklimmen, die de Himmelsleiter (hemelsladder) wordt genoemd. Aangezien het net ervoor heeft geregend en allemaal erg glibberig is, doet Hans dat alleen maar even voor de foto.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.