Sightseeing in een Romeinse stad: Trier

Duitsland, In het westen / Rheinland-Pfalz

Tijdens ons verblijf in Ayl zijn we twee keer in Trier geweest. Een keer met de fiets en een keer met de trein. Trier heeft natuurlijk de naam, om een mooi stadje te zijn en is in binnen- en buitenland bekend, maar juist door deze bekendheid is het er ook zeer druk en toeristisch.

Ons eerste bezoek doen we per fiets, een mooie tocht langs Saar en Mosel: heenweg aan de ene zijde, terugweg aan de andere zijde. Voor de oversteek van de Mosel maken we gebruik van de oude Romeinse brug bij Trier. In Trier bezoeken we de Barbarathermen, redelijk goed bewaarde overblijfselen van een groot Romeins badhuis complex .
De dag, dat we een wat uitgebreider bezoek aan Trier brengen, zetten we eerst onze auto op de parkeerplaats bij het station in Saarburg. Parkeertarief liefst 2,- Euro voor een hele dag. Gelukkig krijgen we van een aardige mevrouw haar kaartje, een geweldige meevaller! Vervolgens met de trein langs de Saar en de Mosel naar Trier. Filos draagt geen muilkorf; geen probleem in deze streek.

We beginnen onze stadswandeling met een bezoek aan de omgeving van de Porta Nigra, een door de Romeinen gebouwde enorme stadspoort: niet echt mooi, wel indrukwekkend. De poort bestaat uit blokken zandsteen die zonder voegen op elkaar zijn gestapeld. In de loop der tijd is het lichte zandsteen door weersinvloeden zwart geworden, vandaar de naam (Porta Nigra = Latijn voor 'Zwarte Poort').
Vanaf de poort lopen we verder de stad in richting Hauptmarkt. Het is er gezellig druk, maar ook erg toeristisch. Wat op ons indruk heeft gemaakt, zijn met name de overblijfselen uit de Romeinse tijd. De Dom van Trier (gebouwd door een Romeinse keizer) en er tegenaan gebouwd de Onze-Lieve-Vrouwenkerk zijn prachtig. De Basilica (ook gebouwd in de Romeinse tijd) is gigantisch en helemaal uit baksteen opgetrokken. De Barbarathermen hadden we al bezocht, deze dag brengen we een bezoek aan de Keizerthermen (keizerlijk Romeinse baden) Hiervan is een behoorlijk deel bewaard gebleven, niet alleen ondergronds, maar ook bovengronds. Het is een enorm complex, dat in de Romeinse tijd nog een stuk uitgebreider was.

Al met al was Trier een bezoek waard, maar om heel eerlijk te zijn, hebben we tijdens onze rondreis wel mooiere steden gezien.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.