Demonstraties in coronatijd

Nederland, Amsterdam

25 mei: de dood van de Amerikaan George Floyd
Op 25 mei jl. komt in de Amerikaanse stad Minneapolis de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld om het leven. Hij had met een vervalst biljet van 20 dollar sigaretten gekocht. Bij de poging hem te arresteren werkt de politieagent Derek Chauwin hem tegen de grond en drukt zijn knie in de nek van de arrestant. 2 andere collega's zitten op de rug en benen van Floyd en dit duurt zeker zo'n 10 minuten. Toen Floyd even later naar het ziekenhuis wordt gebracht, wordt hij daar voor dood verklaard.
Bron: »“Nu.nl”« 27 mei 2020
26 mei: demonstraties in de VS
Na de dood van de Amerikaan George Floyd begonnen de eerste protesten tegen het politiegeweld in Minneapolis.
De dagen daarna hebben zich de demonstraties over de hele VS verspreid. De autoriteiten grijpen hard in: staten hebben de avondklok en noodtoestanden ingesteld en de nationale garde moet de politie helpen de orde te herstellen. Het harde politieoptreden brengt echter mensenlevens in gevaar en waarborgt het recht op demonstratie niet.
Rachel Ward van Amnesty International zegt: "In steeds meer steden zien we dat de politie ingrijpt op een manier die niet noodzakelijk of buitensporig is. We roepen op, onmiddellijk een einde te maken aan dit soort geweld. De autoriteiten moeten het wettelijke recht op demonstratie waarborgen".
Bron: »“Amnesty.nl”« 31 mei 2020
31 mei: Ondanks corona grote demonstaties in Europese steden
Bijna 1 week na de dood van George Floyd wordt in landen overal ter wereld op grote schaal gedemonstreerd tegen de dood van de zwarte Amerikaan tijdens zijn arrestatie en tegen politiegeweld tegen minderheden in het algemeen. De woede slaat nu ook over naar Europa en er zijn demonstraties in Berlijn, Kopenhagen, Londen en Parijs.
Bron: »“Elsevierweekblad.nl”« 2 juni 2020
Vanaf 1 juni: demonstraties in Nederlandse steden
Op 1 juni demonstreert Amsterdam en doet daarmee de "aftrap" voor Nederland. Door de gemeente was rekening gehouden met enkele honderd betogers en dat werden er uiteindelijk meer dan 5.000, de Dam stond helemaal vol en daardoor kon natuurlijk geen rekening worden gehouden met 1,5 meter afstand. De politie posteerde zich aan de randen, maar greep verder niet in. De betoging verliep vreedzaam.
Al dezelfde avond komt er hevige kritiek op de Amsterdamse autoriteiten en vooral de burgemeester Femke Halsema, dat ze niet hebben ingegrepen.
Terwijl overal in het land streng toezicht wordt gehouden op de corona-regels en 1,5 meter afstand, is het in Amsterdam - met betrekking tot corona - helemaal fout gegaan.
Op 2 juni zijn de demonstraties in Den Haag en Groningen rustig verlopen.
Betogers hielden zich over het algemeen goed aan de afstandsregels en droegen mondkapjes. Op het Malieveld in Den Haag en op de Grote Markt van Groningen waren honderden kruisjes aangebracht, die de plekken toonden, waar betogers konden zitten of staan, om goed afstand te kunnen houden.
In Den Haag kwamen ca. 1.500 mensen bij elkaar en in Groningen ca. 800.
Op 3 juni is er een demonstratie in Rotterdam, die door de gemeente voortijdig werd afgebroken, omdat de betogers door de drukte geen 1,5 meter afstand konden houden. Volgens de politie zijn de meeste demonstranten rustig vertrokken.
Bron: »“AD.nl”« 3 juni 2020
Kan een grote demonstratie een nieuwe corona uitbraak veroorzaken?
Met zijn duizenden demonstreren, is dat niet vragen om een nieuwe virusuitbraak? Dat valt nog te bezien.
Zeker: aan de ene kant zal het virus in zijn handjes hebben gewreven bij de aanblik van zoveel mensen dicht op elkaar. Het virus kan in die omstandigheden ook makkelijker ontsnappen uit de kelen van mensen die het onder de leden hebben. Dit zou verklaren waarom er opvallend veel uitbraken zijn in koren, kerken, restaurants, bars en op industriële werkplekken waar mensen schreeuwen om zich verstaanbaar te maken.
Aan de andere kant is de Dam geen bedompte binnenruimte waar het virus gemakkelijk blijft hangen, maar een open plein in de frisse lucht op een zeer zonnige dag.
Het felle zonlicht is bijvoorbeeld nog een extra verzachtende factor. Bij een experiment lieten wetenschappers het nauw aan het huidige coronavirus verwante sarsvirus (op basis van levend materiaal) achter in de zon. Dat bleek na een minuut of 6 niet meer detecteerbaar. Virologen nemen aan dat de virussen al veel sneller onschadelijk raken, doordat ze hun stekels verliezen.
Over pakweg een week zouden mensen de eerste klachten kunnen krijgen . We zullen het zien ...
Bron: »“Volkskrant.nl”« 3 juni 2020

2 weken na de grote demonstraties: Betoging op de Dam geen hevige besmettingshaard, zegt de GGD
De demonstratie op de Dam is geen superspreading event geweest voor Amsterdam, zoveel staat wel vast. Anders had de stad een forse toename gekend in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen, en dat is uitgebleven, stellen De Jong en Rosendaal. Ook de anti-racismedemonstratie in Rotterdam is geen brandhaard gebleken.
Bron: »“HetParool.nl”« 16 juni 2020

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.