Jacobus

Spanje, Santiago de Compostela

DAG 78 # 0 km

Waar gaat nu om in Santiago? Waar komen al die miljoenen pelgrims nu al meer dan 1000 jaar voor in de benen? Ook in de moderne tijd gaan elk jaar 350.000 mensen pelgrimeren naar Santiago. De moderne pelgrim gaat snel terug met vliegtuig, trein, bus, auto of boot. De middeleeuwse pelgrim moest net zo terug als hij gekomen was. Te voet of als hij geld had te paard. Met schelp. Onvoorstelbaar.

Jacobus de apostel, zou na de kruisiging van Jezus afgereisd zijn naar Spanje om het evangelie te verkondigen. Na terugkeer in Jeruzalem is hij in 44 onthoofd. Hij had toen al wel de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Zijn volgelingen brachten zijn stoffelijke resten (met of zonder hoofd) in een klein bootje terug naar Spanje en gingen aan land in Padrón. Hier kom ik nog op de fiets. Ze begroeven hun meester op de plaats waar nu Santiago ligt. Vele eeuwen werd er geen aandacht besteed aan Jacobus' graf. Totdat de kluizenaar Pelayo in 813 geleid door een schitterende ster (compostela = het veld van de ster) het graf herontdekte. Politiek gezien kwam dit als geroepen of beter gezegd: het is goed geregisseerd. Het waren roerige tijden. De Moren rukten ook op in Noordwest-Spanje en voelden zich gesteund door een bot van Mohammed in de kathedraal van Cordoba. Koning Alfonso II liet een kapel neerzetten op de vermeende vindplaats van het graf van Jacobus. Sindsdien gebeurden er allerlei wonderen. Bij de slag van Clavijo in 844 verscheen Jacobus met hoofd en paard op het slagveld. In zijn eentje doodde hij 60.000 Moren. Sindsdien heet hij ook Matamoros, de Morenslachter. Hij had oud-testamentische kwaliteiten. Santiago groeide en werd bisschopsstad en zo kwam er ruimte voor een kathedraal.
Het waren, zoals al gezegd, barre tijden. Waren het niet de Moren dan wel de Noormannen. Karel de Grote was een vroege pelgrim en kreeg ook verschijningen van onze St. Jakob. Deze liet hem een heldere sterrenbaan zien van de Friese zee tot in Galicië. Deze staat afgebeeld op zijn schrijn in Aken. Karel de Grote heeft zich, als een echte Europeaan, ingespannen om de pelgrimsroute veiliger te maken.
De verering van Santiago of wel St. Jakob gaat mij boven de pet en ik ben dan ook niet in de rij gaan staan om het vergulde beeld van onze St. Jakob te omhelzen. Je moet het zien als folklore, maar het is ook erg bizar.

Natuurlijk ben ik als lid van het Genootschap van St. Jakob (verplicht voor de credencial) ook even op bezoek geweest in de Huiskamer van de Lage Landen. Hup, de rijen voorbij en naar boven. Ook hier ging het me weer boven de pet. Wat beweegt 2 postmenopausale vrouwen om hier hun dagen door te brengen? Als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik me daar niet echt in verdiept heb. Ik had het ook gelijk bedorven door een negatief oordeel te geven over de wandelcamino. Er was ook nog een NL stel cyclotoeristen die de lokale pers hadden gehaald. Van het hard coretype. Hij was begonnen met 30 kilo bagage.

Van de stad Santiago ben ik zeer gecharmeerd. Het is een kleine, overzichtelijke universiteitsstad met 100.000 inwoners. Mooie gebouwen in graniet en heel mooi toegepast groen. Grote delen zijn autovrij en de pelgrims maken het zeer levendig.
Natuurlijk de kathedraal bezocht. Ik zou het op prijs stellen als deze ontdaan zou worden van alle barokke rimram en terug gebracht zou worden tot de Romaanse oorsprong en de meesterwerken uit de 12e eeuw van beeldhouwer Matteo. De Pórtico de la Gloria wordt nu gerestaureerd en is van een grote schoonheid. Ook het koor was van de hand van maestro Matteo. Helaas is dat in 1603 ingestort. Delen hiervan heb ik in het museum terug gezien. Je kon nog goed wat resterende kleuren zien. Alles was meerkleurig oorspronkelijk. In het museum was ook de zeer unieke 12e eeuwse Calixtinus Codex met inkt op perkament te zien. Het bestaat uit 5 delen. Eentje gaat over Karel de Grote en zijn opdracht om de weg naar Santiago vrij te maken. Het 5e deel is al weer een pelgrimsgids.

Vanmiddag heb ik Assisi en Santiago bijeen gebracht door nog 2 compostelaten te scoren. Voor elke credencial eentje. Dat was een foutje. Franciscus heeft tussen 1213 en 1215 de pelgrimstocht naar Santiago gedaan. In 2011 heb ik 2 weken Italiaans in Assisi gedaan. Ook daar heb ik enorm genoten en ook daar heb ik me hogelijk verbaasd over wat in mijn ogen uitwassen zijn van religie.

Ultreia et suseia. De camino is nog niet ten einde.


Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Greet, De laatste zin zal jou en anderen goed doen!

Geert 2014-08-24 17:29:53

Ik had graag het beeld van St. Jacobus omhelsd! Wat mooi dat je "aangekomen" bent. Bij jezelf?? Ik ga een ander pelgrimspad. Het pad wat ik ook graag ga, maar wel dubbel. Mijn huis is bijna verkocht. Morgen is de definitieve koop! 13 oktober ben ik thuisloos wanneer alles door gaat. Maar veel plezier tot het "einde van de wereld"!!! Liefs en een omhelzing!!

Nel Haarlem 2014-08-24 17:34:17
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.