Grensoverschrijdend?

Spanje, Burguete

DAG 55 # 31 km Cyclotoeristen 4

Was het grensoverschrijdend? Ja, ik ben in Spanje. En nee, het was geen moeilijke pas. Al voor 12.00 uur was ik op pashoogte (1057m) en ik heb helemaal niet hoeven lopen. Jane (Our Home), bedankt voor je titel.

Gisteren was een lange, bewolkte rustdag in een klein plaatsje, waar we al eerder zijn geweest. Al voor negenen in het pelgrimshuis op nr. 39. Hier zitten ze al vanaf 7 uur 4 mens sterk om pelgrims te ontvangen. Mijn vader verbaast zich er over dat er al zo vroeg mensen zijn die je willen informeren over zoiets onwezenlijks als een pelgrimage. Zijn woorden. Het is ook wel een pelgrimsindustrie. Maar het is nooit anders geweest. Nog in de 17e eeuw werden in Roncesvalles 25000 maaltijden per dag verstrekt. Ik heb voor 2 euro aanvullende stempelkaart aangeschaft. De was heb ik in de laverie gedaan en bij de fietsenmaker is het schakelprobleem opgelost. Al weer gratis. Daarna hoefde ik op de camping ook de tweede nacht niet te betalen. Te veel betaald voor de 1e?
In de middag afscheid genomen van Tonny en Hanny. Hun vakantie zat er op en ze moesten deels met een bus naar Bayonne vanwege probleem op het spoor. Voor het eerst merkte ik iets van gevoel met huis of thuis. Het was wel snel over. 's Avonds heerlijk gegeten in St. Jean.

Vanmorgen zat ik om 7.40 uur al op de fiets. Om 9.00 uur koffie in het Spaanse Valcarlos (400m). Tot de top ben ik keer of 7 aangemoedigd. Heel leuk was dat er een motor even inhield om te vragen hoe het ging. Het was de man uit Brest waar ik gisteren op de camping even mee heb gepraat. Verder was er een klassieke motorenrace met veel herrie en stank. De grootste ergernis waren ook dit keer weer de campers. Zelden wijken die van hun rijbaan af en dat is echt bedreigend met hun breedte. Ik werd ingehaald door NL fietsstel. Zij eerst en daarna hij. Met beiden even gepraat.

Even live: NL tankwagen van Vos Logistics rijdt zich vast voor mijn neus. Zit op terras te schrijven. Hierbij hoort een pelotebinnenbaan. Het lijkt meer op squash dan op kaatsen.

Later werd ik met moeite ingehaald door mannelijke leeftijdsgenoten op racefietsen. Ze waren erg enthousiast. In Roncesvalles heb ik uitgebreid koffie gedronken met het NL pelgrimsstel. Zij hadden elk 10 kg bagage terug gestuurd naar Nederland.
Ook in Roncesvalles heb ik me laten registreren als pelgrim. De vrouw was oprecht verbaasd over de afstand die ik heb afgelegd. Uitgebreid gekeken in Roncesvalles, al weer zo'n plaats waar ik hele beelden bij had. Vroeger kregen we op school middeleeuwse literatuur en behalve Karel en de Elegast, ook iets over het Roelantslied. Een chanson de geste geschreven in het Oud-Frans en bedoeld om voor te dragen/voor te zingen. Roelant is onze Razende Roeland ofwel Orlando Furioso. Whatever, Roelant is uitgeraasd in Roncesvalles. Gesneuveld toen hij in de achterhoede van de troepen van Karel de Grote werd overmand door overmacht van Moren. Heel legendarisch allemaal. Zijn zwaard heette Durandur.

Door het opleven van het Frans, is mijn Spaans een drama. Ik lees wel in mijn Spaanse El Caminoboek, maar actief komt geen woord te voorschijn.
Ik ben beland in hotelletje in Burguete, waar Ernest Hemingway heeft overnacht en dat voor slechts 33 euro. Niet Ernest, maar Greet dus. Ik zit er steeds sterker over te denken om al in Pamplona bij het ophalen van mijn stokbuisje op het postkantoor, mijn eenpersoonstent terug te sturen. Tot Spanje heb ik 30 keer gekampeerd.

Ultreia et suseia.




Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Hola Greet, Ik hoop dat je snel weer Spaans kan praten. Ik denk het wel, hoor. Even weer een paar dagen Spaans horen en dan komt t vast allemaal wel weer boven. En als ik jou was, zou ik idd je eenpersoonstentje maar naar huis sturen. heb je ook weer minder bagage. Buen viaje y a pasarlo bien en mi querida España. ha ha

Marjan Molenkamp 2014-07-31 22:00:58

Vroeg me al af waarom je met dit verslag ook alle vorige blogs hebt herplaatst. Voelde zeker als een waar monnikenwerk om in ieder verslag 1 letter te verwijderen? Met dank aan Agnes voor de opmerkzaamheid natuurlijk!

Harry 2014-08-01 08:03:02

Dag greet, Wij zij op 16 juli aangekomen in Santiago en hebben heel erg genoten van onze bijzondere fietstocht. Dat heb je waarschijnlijk wel gelezen op ons blog. We zijn op 17 juli weer naar huis gevlogen op die bewuste verdrietige dag . Inmiddels hebben we vakantie en hebben Lourdes bezocht. Was ondanks het commerciële toch heel indrukwekkend. Zeker als er een plein vol zieke mensen met begeleiders het ave Maria zingen. We genieten van je verslagen en wensen je heel veel sterkte, kracht en voldoening voor de komende weken. Ons mooiste moment was toch wel Cruz de Ferro. We hopen dat je net zo veel als wij kunt genieten van de Meseta en alle mooie natuurmomenten. Lieve groet van ons

Gert en greet 2014-08-03 14:46:49
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.