Molenaarsroute

Nederland, Westerwolde

Rondje langs de molens, 60,6 km


In het Groningse landschap zijn nog veel molens te bewonderen. Vandaag staat een rondje langs een aantal van deze molens op de planning.

De eerste molen zou aan het Weddermeer moeten staan. De route voert ons langs het mooie meer maar de molen is onvindbaar. In Wedderbergen komen wij langs de Weddermarke poldermolen uit 1875. Over het kleine paadje fietsen wij door het polderlandschap. Op de paaltjes langs de lege akkers zitten roofvogels te speuren naar hun prooi.

En ineens zijn wij weer in Bellingwolde met zijn boomrijke Hoofdweg, ook wel de Villa Boulevard genoemd. Hier zie je boerderijen met een soort kastelen als voorhuis. Het zijn de huizen van de welvarende herenboeren van ruim een eeuw geleden. Het verbouwen van graan bracht hen enorm veel rijkdom. De knechten zagen hier weinig van terug. De boeren zelf daarentegen genoten met volle teugen.

Op de driesprong slaan wij af voor een bezoek aan Oudeschans, het kleinste vestingdorpje dat tijdens de 80-jarige oorlog is aangelegd.

Terug in Bellingwolde bewonderen wij de Veldkamps Meuln, een hoge windkorenmolen met stelling. Deze molen werd in 1855 gebouwd.

De voorzieningen onderweg zijn zeer beperkt. Gelukkig wordt er gedanst in het buurthuis van Bellingwolde waardoor wij een kopje thee kunnen krijgen. Even genieten van het zonnetje en een praatje met twee wandelaars die van Leer naar Bergen op zoom lopen.

Wij fietsen via Rhedenbrug langs het B.L. Tijdenskanaal naar Veelerveen. Hier vinden wij de Niemands Meuln een korenmolen uit 1916. In Vriescheloo een dorpje tegen Veelerveen aangeplakt staat de Korenmolen. Hoog toornt hij boven de huizen uit. Het is de grootste stellingmolen van de provincie Groningen. De wieken hebben een spanwijdte van wel 25 m. Het is een oliemolen uit 1803, welke nog dienst doet als opleidingsmolen. Dit is de laatste molen van onze route.

Wij vervolgen onze weg langs het kanaal en fietsen over de loop/fietsbrug Noabers Badde. Deze wordt ook wel de Mercedesbrug genoemd vanwege de vorm. De brug is een driesprong en verbindt de oevers van het Mussel-Aa-kanaal en het Ruiten-Aa-kanaal met elkaar.

Door een prachtig natuurgebied over kleine slingerende fietspaden komen wij terug in BuitenWedde.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.