Rustdag in Lhasa
Eindelijk eens een gewone nacht. Ook een fatsoenlijk ontbijt, niet uit een doosje of van een vliegtuigplankje maar een buffet en wij zitten rustig aan tafel. Voor de westerling is er toast met een eitje maar ik probeer ook de tsampa. Dit wordt gemaakt van geroosterde gemalen gerst met suiker en zwarte thee en/of boterthee. Dan zie ik dat de kok wentelteefjes bakt, yummi.
Met onze gids bezoeken wij het Potala winterpaleis van de Dalai Lama. Om het paleis te bereiken moeten wij 360 treden beklimmen. Niet zoveel als de Domtoren, die heeft er 365, maar geloof mij op deze hoogte zijn 360 treden een ware beproeving. Binnen "no time" sta je te hijgen als een paard. Met de nodige stops bereiken wij uiteindelijk de ingang van het paleis.
Het oorspronkelijke rode deel van het paleis werd in het midden van de 7e eeuw gebouwd door King Songsten Gampo. Vanuit dit paleis had hij zicht op heel Lhasa.
De 5e Dalai Lama koos ervoor in dit paleis de opleiding voor Gelugpa monniken te vestigen. Deze monniken worden ook wel geelmutsen genoemd. Hij heeft het paleis uitgebreid met een geel en wit gedeelte tot zijn huidige omvang. De kleur rood staat voor wijsheid, geel voor compassie en wit voor macht.
Het paleis heeft 1000 kamers en 7 tombes. Iedere Dalai Lama heeft zij eigen vertrekken zoals ontvangstkamer met troon, gebeds- en meditatieruimten en slaapkamer.
Het hoogtepunt van de Potala is de tombe van de 5e Dalai Lama. Dit de grootste, 14 m, en er is 3750 kg en veel edelstenen in verwerkt.
Hoeveel boeddah beeldjes ik heb gezien en hoeveel kg goud... Zij zullen het verdiend hebben, alles voor een "good lif".
's Middags nog even terug naar de pelgrims. En meteen nog even binnen gegaan in de Meru Nyingba klooster. Hier verzamelen de pelgrims om samen te chanten, te bidden en gezellig thee te drinken. De mensen op het pleintje voor de kapel zitten hutje mutje. Wij worden door iedereen verwelkomt en wij worden aangemoedigd om de kapel binnen te gaan. Ook binnen zit het nokkie vol. De monniken ondersteunen de gebeden met trom en trompetten. Heel graag! Het was een bijzondere ervaring.
Wij verassen de mensen met ons net geleerde Tibetaanse groet "Tashi delek".
Geschreven door Monique.op.reis